Махмурлукът е заплащане за забавление! как да помогнете на

Почти на всяка маса по време на празниците, мястото им е взето от алкохолни напитки. Хората си позволяват да "пропускат" чаша или две, всъщност не мислят за последиците от "либациите" за здравето.

Междувременно, дори малко количество етилов алкохол може да доведе до появата на синдром на махмурлук. Идеята за махмурлук, която съществува през последните години, като тази на завършените алкохолици, е погрешна.

Махмурлука страда както алкохолиците, така и хората, които приемат алкохол само на почивка.

Когато се появят симптоми и шумът се появи в главата от удара на чук, човек се стреми да се отърве от такова неприятно патологично състояние възможно най-скоро. Методите са много променливи: някой консумира голямо количество вода, други идват от диаметрално противоположната страна и започват сутринта с алкохол, третият "магарешки" махмурлук с лимон и други храни, богати на витамин С.

Според средния човек, махмурлукът е само временно неприятно състояние, постепенно преминава без следа. Струва си да вземете няколко хапчета, тъй като проблемът изчезва.

Междувременно махмурлукът далеч не е толкова безобиден и прост, колкото изглежда на пръв поглед.

• Какво е махмурлук?

В наркологичната наука се смята, че махмурлукът е сложно психо-физиологично патологично състояние на тялото, причинено от токсичния ефект на етиловия алкохол. По този начин медицинската наука отговаря на въпроса "Какво е махмурлук".

Често в съзнанието на обикновения човек на улицата има асоциация за махмурлук с т.нар. "Оттегляне" (синдром на отнемане). Това обаче не е вярно. Въздържащият се синдром се среща при наркомани, алкохолици и хора, които злоупотребяват с психоактивни вещества, поради липса на друга "доза" на веществото. Причината за това явление е в развитието на състоянието на физиологичната зависимост на организма от психоактивен агент.

Има обратна връзка: човек не приема алкохол и има синдром на въздържание.

Махмурлука, от своя страна, е временно явление, освен това, за разлика от синдрома на отнемане, се дължи на употребата на алкохол.

Махмурлукът е особено светъл сутрин след приемането на алкохол, защото през нощта метаболизмът спада до минимум. Това обаче не означава, че синдромът на махмурлука не може да се прояви в други часове на деня. Обикновено от момента на приемане на алкохол до появата на първите симптоми, преминава от 2 до 4 часа, в зависимост от пол, телесно тегло, здравословно състояние и редица други фактори.

• Защо се случи махмурлук?

• Основното тяло, което приема инсулт при приемането на алкохолни напитки, е черният дроб (цитира се един от местните бардчета: "удря черния дроб с тъга"). Ензимът алкохол дихидрогеназа е отговорен за разграждането на алкохола. Под въздействието на това вещество, етанолът преминава в ацеталдехид. Ацеталдехидът, на свой ред, бързо се неутрализира от организма с помощта на алдехид дехидрогеназа, тъй като, както повечето алдехиди, ацеталдехидът има голяма токсичност.

• Резултатът от химичната реакция е оцетна киселина. В резултат на по-нататъшните трансформации киселината се разлага до въглероден диоксид и вода. Тези реакции не биха били възможни без друго вещество - никотинамид аденин динуклеотид (съкратено - NAD), който се възстановява по време на химическа реакция от друг химичен агент - NADH.

Основната причина за развитието на специфични симптоми на махмурлук е само повишаването на концентрацията на силно токсичен ацеталдехид в кръвта. В зависимост от интензивността на черния дроб и индивидуалните характеристики на метаболизма, описаните химични реакции (главно означава неутрализиране на токсичното вещество) протичат при различни скорости.

Ако ацеталдехидът се елиминира относително бързо, концентрацията му в кръвта няма време да се повиши до високи белези, а синдромът на махмурлука може да не се появи или да се прояви минимално. Хората, които имат късмет (и евентуално обратно) могат бързо и безопасно да обработват етанола, са силно устойчиви на алкохол. Тези хора могат да пият няколко бутилки алкохол, но не само да останат живи, но и да не се люлеят, когато ходят.

В противен случай, ако реакциите на разлагане на ацеталдехид се развият бавно, висока концентрация на веществото в кръвта ще бъде постигната дори при прием на минимална доза алкохол. Такива хора бързо се напиват и страдат от тежък синдром на махмурлук, дори и след като изпият капак от водка.

Въз основа на този ефект, един от методите на наркологична терапия на хроничния алкохолизъм е в процес на изграждане. В тялото на пациента се въвежда вещество, което забавя метаболитния процес на разлагане на токсина. В резултат на това всяка нова доза алкохол влошава състоянието на пациента. В резултат на това се формира стабилно отклонение към алкохола на нивото на рефлексия (си струва да се помнят експериментите на академик Павлов и неговите бедни кучета).

Въпреки това, отравянето с ацеталдехид не е единствената причина за появата на неприятна махмурлук. Отговорът на въпроса "защо възниква махмурлук?" Е по-дълбок и включва редица други фактори.

- Псевдо-дехидратация на тялото. Това е нарушение на кръвообращението. Кръвта активно се излива в долните и горните крайници, но мозъкът страда от временна липса на кислород и хранителни вещества. В резултат на това се образува патологична жажда, въпреки че в тялото има много вода.

- Нарушения метаболизма. За да се бори с етанола, тялото използва много полезни вещества: микроелементи, витамини.

- Ацидоза или нестабилност на киселинно-базовия баланс на организма. Продуктите от преработка на етанол не са толкова безвредни (включително оцетна киселина). Всички те са с киселинна природа и прехвърлят стойностите на рН на телесните течности към киселинната среда.

- Унищожаване на мозъчните клетки. Алкохолът и неговите продукти активно повлияват на мозъчните структури, разрушават невроните и повишават чувствителността на нервните влакна.

Хайвер симптоми

Хайвер симптоми, в целом, одинаковы у всех людей, но интенсивность их проявления различается. Женщины, к примеру, страдают более тяжелым похмельем по причине более медленной выработки специфических ферментов. По тем же причинам снижена устойчивость к алкоголю у лиц монголоидной расы.

- Главоболие, както и гадене и повръщане. Причината за това е общото опиянение на тялото с ацеталдехид. Веществото дразни специалните мозъчни тръстове. И трите проявления са сигнали за опасност за тялото и резултат от задействането на някакъв защитен механизъм.

- Слабост, тремор. Причината е ацидоза. Нарушаването на нормалното киселинно-базово равновесие в тялото води до повишено дишане, слабост и треперене в крайниците.

- Промяна в нормалното кръвно налягане. Махмурлукът се проявява и като сърдечно-съдови заболявания. Причината е промяна в естеството на кръвообращението.

- Оток на горната и долната (по-често) крайниците. Кръвта се разпределя неравномерно.

- Свръхчувствителност към звуци, миризми, светлина. Това е така, защото алкохолът и продуктите му от гниене увеличават възбудимостта на мозъчните нервни влакна.

- Неприятен послевкус. В противен случай - "дим". Ако в деня преди е взета прекомерно висока доза алкохол, тялото няма време да преработи целия алкохол и целия ацеталдехид. Частиците от тези вещества остават в издишвания въздух. Както знаете, те имат специфична миризма (особено ацеталдехид, чиято миризма може да бъде описана като смес от кисело зеле и чесън).

- Нарушения на нормалния сън. Приемането на алкохол допринася за намаляване на активността на определени части на мозъка и едновременно увеличаване на активността на други лобове. В резултат на това фазата на бързо сън е нарушена (по време на която човек вижда сънища). Без тази фаза, почивката е невъзможна, защото дори след като сте прекарали 10 часа в леглото, човек се чувства разбит, което влошава вече тежко състояние.

При това симптомите на махмурлука не свършват. Ако има продължително приемане на алкохол, синдромът на махмурлука ще се увеличава само от време на време. Ще има нови симптоми като:

- общо неразположение;

- загуба на тегло.

Те се дължат на активно "изгаряне" на вътрешните ресурси на тялото.

Хелоуин Диагноза

Hangover синдром, въпреки че е патологично състояние, все още не е заболяване. Не са необходими и специални диагностични мерки за установяване на синдром на махмурлук. Резултатът, както се казва, е очевиден.

Простотата на диагнозата (ако може да се каже за махмурлука) е толкова просто, че дори човек без медицинско образование може да се справи с нея. Достатъчно е да имаш обикновена история.

Това е съвсем друга - определя степента на патология и наличието на опасност за здравето и живота на пациента.

Ако има рязко спадане на налягането, натискът на критичното ниво (под 90-100 и други стойности, в зависимост от характерното работно налягане), объркването, общото тежко състояние на пациента - е полезно да се потърси квалифицирана помощ. Като се има предвид, че пациентът не може да стигне до болницата, разумно решение ще бъде да се обадите на линейка.

Участващите лекари: токсиколог, нарколог.

Hangover: какво да правя?

Ако човек може да се движи самостоятелно и не са спазени пиковите условия, можете сами да се опитате да се справите с махмурлука. Средствата за махмурлук у дома са разнообразни:

1Използване на ферментирали млечни продукти. Продуктите от млечно мляко, особено млякото, са отлични при елиминирането на токсините от тялото (тук си струва да помним млякото за вредност). Ако в деня преди това е консумиран алкохол - трябва да пиете 0,5-1 литра топло мляко. При настинка, по-лошо се абсорбира, зареждайки храносмилателната система. С този метод трябва да внимавате хората, страдащи от гастрит с ниска киселинност, реактивен панкреатит, алергия към мляко.

2) • Ако тялото не се справя самостоятелно с токсините - има нужда от помощ. Един от абсорбирующих препаратов, например, Enterosgel. По същия начин, други сорбенти действат, например, активен въглен.

Взимайте въглен с 1 таблетка на всеки 10 кг тегло. Оптималната доза за синдром на махмурлук е 8-10 таблетки. Защото те няма да причинят, но ефектът ще бъде обявен. За по-бързо действие таблетките трябва да се смачкат или дъвчат. Получаване на сорбенти - един от основните отговори на въпроса "махмурлук какво да правя".

3 Sleep. Ако вярвате в специализирани специалисти, сънят е едно от най-ефективните лекарства за махмурлук. По време на сън тялото започва да се самопочиства, като привежда всички системи в състояние на динамично равновесие (хомеостаза). Има обаче важен въпрос.

Ако състоянието на интоксикация все още не е преминало, някой друг трябва да наблюдава пиянския сън. Има две причини за това. На първо място, в съня си пиян рискува да задуши собственото си повръщане. На второ място, когато тялото на пациента е в една и съща позиция за дълго време, се развива така нареченият "сестра". синдром на катастрофата, при който продуктите от разпадането на алкохола застават в мускулната тъкан и водят до развитие на шок и остра бъбречна недостатъчност. Пиян в безпомощно състояние трябва да се обърне на всеки 10-30 минути.

4Процедури за почистване. Едно от най-ефективните средства за махмурлук у дома е самопочистването на стомаха и червата. Методът е много прост. Необходимо е да пиете до 6-8 чаши вода и да натиснете върху корена на езика, за да предизвикате повръщане. Процедурата трябва да бъде повторена за чиста вода (особено ако пациентът пие предишния ден с лека закуска). Колкото по-строга е лека закуска, толкова по-дълго ще се съхраняват продуктите на разпад и непреработеният алкохол в организма, защото хранителните маси забавят движението на течността.

За да почистите червата, се препоръчва клизма с 5-10 литра вода. Прекомерна усърдие и поставяне на клизма на 20 литра като сифон, не си заслужава. Достатъчно количество от зададения обем. В случай на тежко отравяне, се препоръчва да се почисти червата повече от веднъж (до 5-7 пъти).

5Вода. За да премахнете синдрома на махмурлука, препоръчваме постепенно да използвате (в рамките на 3-4 часа) 1-2 литра чиста вода (вода, а не чай, сок и други напитки). Поради това обемът на циркулиращата кръв се нормализира, токсините бързо се освобождават. Пийте всички 2 литра наведнъж. Тялото ще реагира и ще даде сигнал на бъбреците за засилване на работата. Най-добре е да пиете половин литър на всеки 30 минути.

6Допълване на резервите на солта. Hangover: как да се отървем у дома? Помнете стария дядо. Солите електролити ще служат добре в случай на премахване на махмурлук синдром. Зелето или краставицата туршия е най-добре. Въпреки това, трябва да се има предвид, че трябва да пиете саламура, а не марината. Количеството на саламура е около една чаша. Нищо повече. В противен случай симптомите ще се влошат.

7Билкови тинктури. Преминаване от рецептата "дядо" на "баба". Лице, страдащо от синдром на махмурлук, трябва да пие тинктура от горски плодове от горска пепел или розова куче. Освен това можете да пиете отвара от овес на млякото.

8Една обилна закуска. Ще позволи да се възстанови нивото на захар в кръвта. Ако има повръщане - нищо не спира настойчивостта. Ако нямате достатъчно сила за богата закуска, можете да ядете висококалорични храни: банани, сушени плодове, варени картофи.

9Лимонов сок. Активира цикъла на Кребс, премахвайки т.нар. "Сухи дървета".

10Витамин B, глицин.

11Физическа активност. Ускоряване на метаболитните процеси, стимулиране на елиминирането на токсините от тялото. Но с общо трудно положение, скок, бягане, повдигане на тежести и т.н., по очевидни причини, е доста трудно.

Това са само най-популярните методи за премахване на махмурлук.

Hangover: как да се отървем у дома? обезпечителни мерки

Препоръките за махмурлук с дом у дома включват редица предупреждения.

1После приема лекарств-сорбентов необходимо как е възможно да се изпразни червата, Оптималното време е 2-2,5 часа след приемането на лекарството. В противен случай сорбентите, захванати в червата, ще се превърнат в допълнителен източник на отравяне с етанол и продуктите от неговото разпадане.

2Не се пристранявайте към алкохола, като средство за махмурлук. Народната мъдрост "клин клин" тук не работи. Пиенето на алкохол с махмурлук може да стигне до пиене. Позволява се да се вземе едно цяло стъкло за терапевтични цели, за да се улесни състоянието. Но след това веднага започнете терапевтичните мерки.

3•Если так совпало, что похмелье сосуществует с простудой — ни в коем случае Не вземайте лекарства, които съдържат парацетамол. Той е хепатотоксичен и ще постави допълнително напрежение върху черния дроб. Резултатът може да е непредсказуем.

4 Вземете лимонов сок с повишено внимание. Лицата, страдащи от гастрит с висока киселинност, по-специално.

5 Пийте вода за терапевтични цели не е непосредствено след пиенето на алкохол. Това е безполезно занятие. Тя ще бъде отстранена от тялото, преди да настъпи интоксикацията и да започне проблемите с кръвообращението.

Кога трябва да видя лекар?

Както вече беше споменато, ако пациентът е в сериозно състояние - струва си да се обадите на линейка. Токсичното отравяне може да доведе до сериозни последствия, включително смърт.

Ако пациентът е алкохолик с опит или има отделни характеристики на организма, при които махмурлукът не премине в рамките на 2-4 дни, също не отлага посещението при специалист. Такова проявление може да покаже началото на бяла треска.

Болницата ще измие стомаха, ще постави очистваща клизма и капкомер с хранителен разтвор и лекарства (физиологичен разтвор, глюкоза, магнезий и др.), За да премахне специфични симптоми.

Предотвратяване на мечове

Парадоксално, основният начин да се предотврати махмурлук е да се откажеш от алкохола. Но ако все още се приема прием на алкохолни продукти и на следващата сутрин трябва да отидете на работа или други важни въпроси, има няколко начина да се предпазите от това, че трябва да лежите цял ден в леглото със слънчеви очила и слушалки.

1Сразу после приема алкоголя (выждать 1-2 часа) выпить 0.5-1 литр теплого молока.

2Принять перед сном препараты-сорбенты (активированный уголь и др.).

Освен това има няколко препоръки за метода на приемане на алкохол:

1Обильно и плотно закусывать можно только в том случае, если количество выпитого алкоголя составить не более 50-100 мл (при условии нормального метаболизма и нормальной скорости переработки этанола и ацетальдегида).

2Во время приема спиртосодержащей продукции не стоит закусывать пищей, богатой животными жирами, к примеру, сливочным маслом. Они препятствуют всасыванию алкоголя в кровь. В нормальных условиях, алкоголь всасывается постепенно, интоксикация развивается по нарастающей. В случае употребления такой закуски, алкоголь начнет усваиваться позже, зато в огромной дозировке. Наступит отсроченное опьянение и печень, с большой долей вероятности, не справится с такой нагрузкой. В результате большая часть алкоголя и продуктов распада останутся непереработанными, и похмелье будет куда тяжелее.

3•Зная особенности своего организма, не стоит злоупотреблять алкоголем. Все хорошо в меру.

По този начин, махмурлукът не е болест, но патологично състояние със собствен симптоматичен комплекс. Причината за развитието на синдрома на махмурлук е отравянето на тялото с етанол и продуктите от неговата обработка: ацеталдехид и оцетна киселина. В това се крият най-вече лъжите и цялото множество от симптоми на махмурлук: сухота в устата, главоболие, повръщане, гадене и др.

Лечението е симптоматично. Ако махмурлукът е лесен, не можете да предприемете никакви действия и да изчакате тялото да се справи с последиците от приема на алкохол. При средна степен на тежест на проявленията е допустимо да се използват народни средства в борбата срещу махмурлук. Но ако пациентът е в сериозно състояние, не трябва да поемате рискове. По-добре е да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

Share:
Comments