Кондилома - причини, симптоми, диагноза, лечение

Condyloma - възпалителен феномен, който се изразява чрез специфичен растеж на лигавиците и кожата. В случай на пренебрегване на болестта, condylomata често се развиват в язви. Заболяването изисква своевременно лечение, въпреки че самолечението не е изключено.

Condyloma - причинява

Основната причина за появата на кондилома е човешкият папиломен вирус. Въпреки това, при много хора този вирус е в покой и не оказва влияние върху здравето. Провокиращият фактор за развитието на кондилома е нежеланието на човека и неспазването на някои хигиенни норми.

Condyloma - симптоми

Кондоломата обикновено се среща на места, които са ранени по време на сексуален контакт. И от момента на инфекция с вируса, докато появата на първите кондиломи може да премине от седмица до няколко години.

Заболяването започва да се проявява като брадавично тяло или розови тен, които се намират на гениталиите. Размерът на тези формации варира от милиметър до няколко сантиметра, докато обривите могат да станат карфиол.

При мъжете кондиломите често се появяват на главата на пениса, короната на главата, вътрешния лист на препуциума и юздата. Жените са засегнати от големите и малки срамни устни, юздите на лактите, външното отваряне на уретрата, клитора, химена, шийката на матката и влагалището.

Кондилома - диагностика

Като правило достатъчно е да се диагностицират гениталните брадавици с лекар, в типичния курс на заболяването няма нужда да се определя вида на човешкия папиломавирус. При диагностицирането е необходимо да се изключат такива заболявания като широки кондиломи (една от проявите на сифилис), както и molluscum contagiosum.

За гениталните брадавици при мъжете често се взема папуларно огърлица на пениса (проявява се чрез присъствието на член на няколко реда отделно разположени папули, чийто диаметър е 1-2 мм), но този случай не е отклонение от нормата.

При жените кондоломите могат да приемат микропапиломатоза на лактите (отделни папули, които са симетрично разположени във вестибюла на влагалището или на вътрешната повърхност на лабиринтите).

Кондилома - лечение и профилактика

Съвременната медицина предлага голям брой методи за лечение на генитални брадавици, но никой от тези методи не ви позволява да се отървете от човешкия папиломен вирус. Съвременната терапия на гениталните брадавици е присъща симптоматика, нейната основна цел е да намали въздействието на симптомите на заболяването върху живота на пациента

Криодиструкция с течен азот. Този метод включва унищожаване на генитални брадавици чрез използване на ниски температури. Процедурата не изисква анестезия, лесно се толерира и не оставя белези.

Лазерно лечение. Методът включва изгаряне на кондилома лазер. Процедурата изисква анестезия, а за нея също са характерни остатъчни белези. Лазерната терапия се използва като резервно лечение.

Електрокоагулация. Влияние на горещото легло на висока температура. Методът също така изисква анестезия и се характеризира с остатъчни белези.

Употребата на подофилотоксин (противопоказан при бременни жени, жени в детеродна възраст по време на лечението изисква надеждна контрацепция). Лекарството причинява некроза на кондиломи. От нежеланите реакции може да се отбележи умерено изгаряне и болезненост. Лечението с лекарството се препоръчва да се извършва под наблюдението на лекар, независимо от това, че лекарството е приложено подробно ръководство.

Предотвратяването на генитални брадавици включва внимателно спазване на личната хигиена.

Коментари

Светлана 31.12.2016 г. Да, Аделра е много добър крем. Бяхме се отнасяли към двойка с човек, който го наричал. Досега никой не признава измяна и ние не се доверяваме един на друг, и все пак заедно. Вероятно до следващите кондоломи. Оля 03/31/2016 Използвах крем на Aldar за премахване на рецептата. Премахнаха 3 генитални брадавици в интимно място. И за мен тогава лекарят каза също, че от HPV няма начин да се отървеш от него и че след като премахнеш нещо, е възможно прозорците да се появят отново. Само след този крем тази вероятност е най-ниската.
Share:
Comments