Калина - лечебни свойства и приложение в медицината

Калина - общо описание

Калина (Viburnum) - широколистна зелена храст или ниско дърво от рода на цъфтежа, семейство Adoxov. Порасна зеленикаво-сиво, обратното. Районът на листата е обръснат, с големи голи или покрити с люспи зимни пъпки.

Листът е прост, еднокомпонентен, еднокомпонентен или зъбен, с дръжки и клонки, с жлези. Бели или розови бисексуални цветя се събират в съцветия от щитовиден щит. Калият с пет малки денички нараства до яйчника, има пет малки денички. Пет тичинки и един пестик образуват триъгълен яйчник с една овула. Плодовете се компресират отстрани на червен или жълт кант с единичен камък.

Калина - видове и места на растеж

Навсякъде по света повече от 140 вида живак расте, най-вече в умерената зона, в Андите и в Мадагаскар. В топлите райони на Русия и Украйна, тя е широко разпространена почти навсякъде, някои от най-често срещаните видове са: вибринум на Дейвид, червено, елша, бреза, Buryat, Burese, цилиндрични, разширени, изложени.

Това склонно толерантно и хигрофилно растение често се превръща в орнамент на градини и паркове. В степните райони той се среща по долините на реката, предпочитайки широколистни или смесени гори, въпреки че не образува чисти гъсталаци. Размножава се с резници и слоеве.

Калина - лечебни свойства

Калина има високо съдържание на активни съставки, за да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система на човека и перфектно регулира кръвното налягане. В допълнение, той е присъщо uspokaKalinayuschee, противовъзпалително, диуретично, стягащо, krovoostanavlKalinayuschee действие. С това растение може да бъде полезно при следните заболявания: невроза, хипертония, настинки силна кашлица и пресипналост, атеросклероза, гастрит, колит, стомашна язва и дуоденална язва, съдови спазми. Това е чудесен krovoostanavlKalinayuschee агент, използван в гинекологията за облекчаване на болката по време на тежка менструация, менопауза и заболявания на половите органи. Също така, с помощта на тампон с отвара от кората може да спре кръвотечение от носа.

Калина - лекарствени форми

С терапевтична цел, преди всичко, се използва кората на растението, която се събира по определен начин чрез вдлъбнатини по време на периода на движение на сок, когато лесно се отдалечава от багажника. Получените епруветки се сушат и се получават хранопровод или плоски парчета кори. В допълнение се използват плодове, корени, цветя и листа. Получената суровина се суши в сянка, като се разстила тънък слой. За да скучаете горчивината, за да събирате плодове, трябва да изчакате първата слана. Масло от плодове на Калина - ценен продукт, използван в медицината и козметологията. Той съдържа много витамини (А, К, Е, С, Р) и биологично активни вещества. Това са каротеноиди, флавоноиди, бета-ситостерол, калций, желязо, манган, хром, селен, никел и други.

Калина - рецепти

- Отвара от кората на вибронума за лечение на неврози, неврастения и истерия: 15 грама суха нарязана телешка кора се заври в 400 г вода. Натискайте налягането и прибавете към първоначалното ниво. Пийте 1 супена лъжица. лъжица 3 пъти на ден. Същият инструмент може да се използва за лечение на гастрит, пептична язва, диария и хемороиди. Пийте 2 супени лъжици. лъжица след хранене.

- Инфузия на плодове от вибронум срещу гърчове, хипертония, оток със сърдечен произход: 5 лъжици плодове (във всякакъв вид) се смилат в хоросан, налейте 3 чаши вряла вода, nastaKalinat три часа. Щам и пийте половин чаша 4 пъти преди хранене.

- Инфузия на цветя от вибронум за помощ при гастрит със снижена киселинност: за да попълните 1 супена лъжица. супена лъжица сухи цветя от вименен 1 чаша вряла вода, оставете за един час, вземете 1-2 лъжици след хранене. Същата инфузия може да се лекува със студ и недостиг на въздух, спирайки белодробния кръвоизлив.

Калина - противопоказания

Растението има противопоказания за тези заболявания, които са свързани с повишена кръвосъсирваемост на кръвта - тромбофлебит, склонност към тромбоза. Също така, не използвайте това лекарство с подагра и бъбречно заболяване. Въздържайте се от приемането на наркотици с живак трябва да бъде и по време на бременност.

Коментари

Ирина 04/22/2016 Калина, като универсално ягодоплодно, че може да се използва, практически във всички случаи. И е чудесно, че може да се замразява или да се направи със захар и да се съхранява. Всички свойства, които съхранява. През цялата година можете да я консумирате, докато поддържате здравето си. Света 04/22/2016 Много полезна информация в статията. Благодаря ви. За това, което Калина може да лекува истерия и различни подобни заболявания, не знаех. Сега със сигурност ще отбележа, и ще го направя на практика. Много полезно зрънце като цяло. Какво точно изцелява жизнената сила, не знаех. Но това не е много важно за мен, защото Нямам специални заболявания. Но за съдържанието на това зрънце от много полезни вещества, аз съм наясно, и периодично яде Калина. Така че, със здравето на мен това е добре. Антонина 04/22/2016 Разбира се, за Калина знае много неща. Аз например го използвам като успокояващо лекарство за сърцето. И трябва да кажа, че със сърцето си нямам никакви проблеми. И останалите органи са в ред, съвсем възможно е благодарение на Калинина. Ксения 04/22/2016 О! За лечебните свойства на вимерума, известни отдавна. Дори се оказва, че е в Мадагаскар !!! Известно е, че в Калина има много полезни вещества за хората. И фактът, че с нея помогнахте да спрете кръвоснабдяването, не знаех.
Share:
Comments