Гъска лук - лечебни свойства и приложение в медицината

Гъска лук - общо описание

Гъската лук (или gapea, geydzhiya) - трайно луковичен растение с височина от десет до тридесет сантиметра, принадлежи към семейството на люляк. Характеризира се с малки жълти цветове, подобни на лалета, събрани в съцветия (от 1 до 5-7 в съцветие), малък лук и радиални широколистни листа с остър връх. Дължината на листата, като правило, надвишава дължината на цветята.

Периодът на цъфтеж на гъши лук е през април и май. Плодове - кутия. Растението интензивно се умножава по метода на опрашването и с помощта на дъгови крушки, произхождащи от аксилите на листата и на дъното на майчината крушка.

Гъска лук - видове и места на растеж

Гъсеният лук е широко разпространен в Северна Африка и в умерените райони на континента Евразия. Около 100 вида живеят в гореописаните земи, четири от които могат да бъдат намерени на територията на Русия:

- лук от гъска, - лук от гъска, жълт лук, - лук лук, лук, - гъска лук червеникав.

Тези видове растат главно в европейската част на страната ни, както и в Западен Сибир. Те предпочитат пресни хумусни почви, широколистни гори, алувиални ливади, пасища, горски ръбове, стегнати растителност, гори, брегове на потоци и някои реки.

Гъска лук - лечебни свойства

Гъската лук е отлично допълнение към пролетна салата. Той е този, който ще ви помогне да се справите с недостига на витамини. Свежите ароматни листа са безценно съкровище, което съсредоточава в себе си огромно количество необходими витамини и микроелементи, толкова необходими за уморения и отслабен организъм.

Въпреки това, лука лук е ценен не само заради хранителните му качества, но и за лечебните свойства. От незапомнени времена, тревата и луковиците се използват за лечение на бронхиална астма, хепатит, капки, оток и епилепсия и натрошени луковици (външно) като антисептично средство, средство за изстрелване и заздравяване на рани. В края на краищата, всички парчета лук от гъска са богати на основни масла от чесън, които включват сяра.

Гъска лук - лекарствени форми

За медицински цели най-често се използва основната част на растението, т.е. крушката. В по-голяма степен концентрира редица полезни вещества: фибри, захари, фосфор, калций, сапонини, органични киселини и огромен комплекс от витамини, микроелементи. Листата се използват най-често за приготвяне на различни супи, салати и други пикантни ястия.

Съберете крушки рано през пролетта, преди цъфтежа или през есента. За хранителни цели събирането се извършва в края на пролетта и началото на лятото. За вътрешна употреба, използвайте универсална лука бульон, сок лечение на ухапвания от насекоми, нарязани или настъргани лук, свързани с възпаление и лошо лечебни язви.

Гъска лук - рецепта за бульон

За да подготвите универсален бульон, трябва да вземете супена лъжица свежи, натрошени крушки, да ги налее 100 гр. вряща вода и готвене, разбъркване, при много ниска температура в продължение на три до пет минути. След това се оставя да се охлади до стайна температура и да се опъне съдържанието. Използвайте лечебна инфузия, препоръчана от една таблица. лъжица 3-6 r. на ден. Бульонът трябва да се съхранява при температура не по-висока от 25 градуса или в хладилника не повече от 24-36 часа.

Отвара за предотвратяване на епилептични припадъци: за приготвянето му се вари 130 г. средномаслено мляко, добавете няколко крушки и гответе за 5 минути. След това щам, изстийте и вземете 2-3 супени лъжици три пъти на ден. Лекарството се прилага по курсове (две седмици на приема се редуват с 1-2 месечна почивка, в зависимост от тежестта на заболяването).

Гусиный лук — противопоказания

Противопоказания за употребата на препарати на базата на лук от гъска липсват, не се наблюдават странични ефекти. В редица случаи е възможно да се развие алергична реакция към някои компоненти поради индивидуална непоносимост.

Коментари

Ninok 04.04.2016 Цъфтящи гъски лук са удоволствие. Как душата се радва, когато всичко е зелено наоколо с ярки цветове, дори и малки. Assoll 04/20/2016 С радост бих го добавил към моята пролетна салата, но откъде мога да я получа? Трябва да използвате класически лък. Инна 04/20/2016 Всяка лук, като гъска или друга, със сигурност е много полезна. Нищо чудно, че хората казват: лък на седемте заболявания. Трябва да излезем от града - да вършим работата! Алиса 04/20/2016 Видях това растение много пъти, но не знаех, че това е гъши лук. Така че се запознахме :)) Лена 04/20/2016 Чудесно е, че няма контраиндикации за използването на гъши лук. Но мисля, че индивидуалната нетолерантност не може да бъде изключена.
Share:
Comments