Гимнастика за астма - комплекси за арестуване. как да се

Според Световната здравна организация (СЗО) в момента има 300 милиона души с бронхиална астма в света, 10% от тях са деца. В този случай броят на пациентите се удвоява на всеки 15 години.

Всяка година в света 250 000 души умират от това заболяване, около 2 милиона души се нуждаят от реанимация. Бронхиалната астма се лекува ефективно при 7-20% от пациентите.

Гимнастика за астма - цялостно лечение на болестта

Тази катастрофална статистика е свързана с много причини, включително недостатъчна информираност на пациентите за различни съвременни методи на лечение, неправилно използване на лекарства под формата на инхалации, несъответствие с препоръките на специалисти

При тази болест, в допълнение към предписания адекватен медикамент, специална роля играят специалните комплекси на дихателните упражнения - гимнастика при астма. Противно на преобладаващото мнение относно забраната на физически и дихателни натоварвания при пациенти с респираторни заболявания, това обучение е възможно най-ефективно и ефективно.

Гимнастиката с астма подобрява лекарствената терапия и помага за постигането на положителни резултати при лечението. Това е допълнителен алтернативен метод, който подкрепя, но в никакъв случай не замества лекарството.

Ефекти от дихателната гимнастика при астма

Ако постоянно се занимавате с респираторна гимнастика с астма, общото състояние се подобрява, стресът се отстранява - една от причините за астматични атаки, работата на сърцето и кръвоносните съдове се нормализира. Но основният ефект от дихателните упражнения е насочен към възстановяването на физиологичните функции на бронхите и белите дробове.

В този случай:

Активно почистване на бронхите от слуз;

• Повишен клирънс на дихателните пътища, което води до повишена вентилация;

• Значително намаляване на броя на астматичните атаки и развитие на астматичен статус;

• укрепване на дихателните мускули;

• Възможно е да контролирате собственото си дишане, като по този начин се избягвате атаките на задушаване и намалявате тяхната интензивност.

Противопоказания за дихателни упражнения

Както при всеки метод на лечение, има определени противопоказания за извършване на дихателни упражнения с астма. Не се препоръчва, ако:

• Развитие на атака на задушаване;

• неблагоприятни метеорологични условия - топлина, замръзване, силен вятър, дъжд, които не позволяват да се правят упражнения, ако класовете се провеждат на улицата;

• ненапомпана стая, където се провежда обучението;

• тежко дишане веднага след бягане или ходене бързо;

• тежка умора или стрес;

• състояния след скорошна пневмония, други инфекции на дихателните пътища или остър бронхит;

• Термични физиотерапевтични процедури, провеждани малко преди гимнастиката (упражненията могат да се извършват 2 часа след тях).

Във всички тези ситуации е полезно да чакате с упражненията, за да избегнете влошаване или допълнителни усложнения.

Правила за провеждане на дихателните комплекси

Ако няма противопоказания за гимнастика за астма, можете да изпълнявате упражненията, но в същото време да се придържате към определени правила. Дишането трябва да бъде:

• само през устата, защото с назал - висока вероятност да се получи съдържанието на назофаринкса в долните дихателни пътища и развитието на спазъм; но има някои техники, които включват дишане, когато правите упражнения само през носа;

• повърхностно - за да се изключи бронхоспазъм и тежка кашлица;

• с пауза между вдишване и издишване, особено ако има голямо количество слуз, натрупано в бронхите, за да се избегне развитието на нова атака на задушаване и кашляне;

• постоянно, два пъти дневно, като се вземат предвид възрастта и характеристиките на пациента.

Известни методи на гимнастика за астма

В момента има много методи на гимнастика за астма. Две от тях са най-известни и ефективни - дишането на Buteyko и гимнастиката от Стрелникова.

Те са проектирани по такъв начин, че да могат да се извършват дори от деца и възрастни хора. Упражненията се извършват 1,5 часа след хранене.

Ако това се случи на улицата, въздухът не трябва да е студен и много влажен, а в стаята е необходимо да има достъп до проветряване.

При извършване на упражнения не трябва да има дискомфорт: гимнастиката е проектирана по такъв начин, че да може да се извършва от всеки пациент без появата на неприятни усещания.

За да получите необходимия ефект, е важно да следвате определена последователност от упражнения.

Респираторна гимнастика с астма от A.N. Strelnikovoj

Александра Н. Стрелникова е добре познат педагог - фониатър, който е разработил уникална програма от упражнения за възстановяване на гласа. По-късно беше доказана високата ефективност на тази гимнастика за астма, бронхит, пневмония, неврози, заекване, както и нейните укрепващи свойства и положително влияние за подобряване на позата.

Ето защо, програмата Стрелникова дълго и с голям успех се използва за лечение на патологията на дихателната система. След няколко дни упражнения се наблюдава положителен ефект при всички пациенти:

• подобрява вентилацията на белите дробове;

• лумът на бронхите е увеличен благодарение на активното плюене на храчката и отпускането на мускулите;

• тъканите са наситени с кислород - общото състояние се подобрява;

• Сърдечно-съдовата система се подобрява.

Техника за дихателни упражнения

Всички упражнения, разработени от A.N. Стрелникова, въз основа на правилната техника на вдъхновение: тя трябва да бъде кратка (мигновена), остра, бърза, шумна. Издишването не е необходимо за контрол - то се случва спонтанно, постепенно и тихо.

1. • Вдишването трябва да се извършва съгласно правилото: "Garju мирише! Безпокойство! ". Инхалацията трябва да е шумна, за цялата стая, за кратко. Не издърпайте въздуха, но рязко го подушете.

2. • Издишване - през устата не се контролира, мисли само: "Гари мирише! Безпокойство! ". Тогава ще се случи тихо, без усилие.

3. • Вдишването е по-силно от издишвания. Скоростта е 60-72 на минута, за обучение - не по-малко от 200, е възможно - 2000. Паузи между поредицата от вдишвания - до 5 секунди.

4. • Договорът извършва максимален брой вдишвания, в зависимост от тежестта на състоянието.

Комплексни упражнения на A.N. Strelnikovoj

Упражненията не изискват специално физическо обучение: те могат да се извършват от пациенти на всяка възраст. Повечето от упражненията се основават на вдъхновение с компресиран гръден кош - те помагат да се спре началното задушаване или да се отстрани вече развитият.

1. Това вдишване трябва да бъде изработено и приведено до автоматичност, което в подходящото време бързо ще прекрати задушаването. Изпълнявайки се в седнало положение, като полагате ръце на колене, трябва да направите серия от 4 къси дъха.

2. "Камери". Стоейки с ръце надолу, с бързо рязко шумно вдъхновение през носа, ръцете му са стиснати в юмруци, на тихо издишване - невъзбудено.

3. Помпата. Той показва надуването на гумата на колата - когато тялото се накланя надолу, носът се вдишва, докато удължението се издишва от устата. Склоновете не са под колана, лесно, без напрежение. По този начин главата се спуска, сякаш гледайки въображаема помпа, гърбът е кръгъл. Ритъмът на упражнението прилича на тренировъчна стъпка. При един подход се извършват 8 вдишвания. След почивка от 5 секунди упражнението се повтаря. Вземете общо 12 подхода - 96 вдишвания.

Противопоказания за упражняване:

• травма на черепа и гръбначния стълб;

• глаукома, хипертонична болест с номера с високо налягане;

• камъни в бъбреците или жлъчния мехур.

4. "Pogonchiki". Изпълнява се, ръцете са стиснати в юмруци - на нивото на колана, краката - по ширината на раменете. При вдишване ръцете се хвърлят напред, размахват си юмруци и разпръскват пръстите си, при издишване - връщат се в първоначалното си положение.

5. "Дръжте раменете си". Наведени в лактите, ръцете са разположени по ширината на раменете, палми на гърдите и ги правят "хвърля" към: лявата трябва да прегърне дясното рамо, дясната - лявата подмишница. Не е нужно да размазвате лактите си. В момента на максимално намаляване на ръцете на гърдите се извършва кратка инхалация. Има 3 подхода с интервал от 5 секунди от 32 вдишвания.

Има ограничение: пациентите след сърдечен удар, вродено сърдечно заболяване, друга сърдечна патология, това упражнение се препоръчва да влезе от втората седмица на обучение.

6. "Завъртане на главата" се извършва по стъпките на лявата и дясната стена, като всяка от тях се придружава от кратко внезапно вдишване през носа - с 32 вдишвания (общо 96 вдишвания).

7. Кат. Той се изпълнява, ръцете, стиснати в юмруци, са на гръдния кош. Едновременно с изпълнението на щанда, тялото е обърнато отдясно с кратко вдъхновение. Тогава - свободно издишване и оригиналната позиция. По същия начин упражнението се повтаря с ляв завой. Редица подходи за 8 вдишвания се извършват последователно, в общото количество - до 96.

Започнете урока с упражнението "Помпа". Ако ефектът не дойде, продължете да правите, като направите "Hug the shoulders", завършете "Turning the head". Последните две упражнения могат да спрат началото на атака на задушаване, ако ги стартирате веднага и надясно.

Респираторна гимнастика според KP Buteyko

Същността на респираторната гимнастика при астма според KP Buteyko, който е известен физиолог, се състои в отстраняване на въглеродния диоксид от тялото, използвайки техниката на повърхностното дишане. Това се постига по два начина:

1. намаляване на дълбочината на вдъхновение;

2. • удължаване на паузата след издишване.

За това дишанията трябва да са непълни и плитки, а през периода на задушаване е необходимо да задържите дъха си. Отрицателен аспект: субективно пациентът изпитва остра липса на въздух, страх от смърт. Процедурата за упражнения не трае повече от 10 минути. Ако започне атака от астма, е необходимо:

1. • Удобно е да седите на стол, да лежите на коленете си и бавно да вдишвате малки части въздух през носа си,

2. седнете на стол с главата си надолу, вдишвате бързо носа си, бавно издишвате през устата си и повдигате главата си нагоре.

В тежко състояние и невъзможността да се направи упражнението, се нуждаете от 3-4 пъти "нос".

Комплекс от ежедневни упражнения

За ежедневна редовна употреба са необходими няколко упражнения, които трябва да се повтарят 10 пъти:

1. Вдишайте - 5 секунди, издишайте - с пълно отпускане на всички мускули, пауза.

2. • Вдишването започва с диафрагмата, завършва с гръдния кош, пауза, издишване - в обратен ред (вдишването и издишването отнемат 7 секунди, пауза - 5).

3. • Предишното упражнение, но една ноздра се изпълнява на свой ред (втората е закрепена с пръст).

4. Второто упражнение, но изпълнено с максимално изтеглено коремче.

5. • Задръжте дъха си възможно най-дълго.

6. • Дръжте дишането възможно най-бързо след инхалация, след което - след издишване. Това упражнение се извършва веднъж.

Ефективността на дихателната гимнастика с астма ще бъде висока, ако се практикува редовно (сутрин и вечер всеки ден) с постепенно увеличаване на натоварването (за да се свържат последователно нови упражнения).

Ако се изпълни, следвайки всички препоръки, ще бъде възможно да се намали или напълно да се откажат от лекарствата и да се постигне нормално дишане на здрав човек. Необходимо е да се положат усилия да се следва съветите на лекар.

Share:
Comments