Физиологията удвоява ефективността на ваксинацията срещу

Ако все още планирате да вземете грип, можете да се възползвате от научните открития на учените от университета в Айова, които ще подобрят ефективността на ваксинирането в най-кратки срокове.

Спортните учени установиха, че ако хората вземат умерено обучение малко след приемането на грип, те значително ще увеличат способността на тяхната имунна система да се бори с грипния вирус.

Изследователският екип, ръководен от професор Мариан Кохът, сравнява две групи млади, здрави хора, участници в проучването, които са били ваксинирани срещу грип. Една група след ваксинацията е посветена или на 90 минути за лека джогинг, или на 15 минути за колоездене. По това време другата група беше неактивна. В рамките на един месец след ваксинацията изследователите многократно са проверявали нивото на антителата срещу грипния вирус в кръвта на участниците в изследването, което е индикатор за имунния отговор на организма и способността му да устоява на инфекцията.

Резултатите показаха, че участниците, които след спорта са били ангажирани в спорта, имунният отговор е почти два пъти по-висок от този на по-малко активните участници.

Умереното упражнение стимулира имунната система, като принуждава белите кръвни клетки да се движат по тялото по-бързо и по-ефективно, за да се борят с инфекциите, казват учените.

Но редовното обучение дава още повече предимства и води до по-устойчив резултат. Експертите обикновено препоръчват на повечето възрастни минимум 20-30 минути спортове с умерена интензивност (бързо ходене, колоездене, джогинг или плуване) всеки ден.

Share:
Comments