Eleutherococcus - лечебни свойства и приложение в медицината

Eleutherococcus е общо описание

Eleuterokokk - родът на трайни трошливи храстови растения от семейство Аралиев. В различни литературни източници, eleutherococcus се появява под няколко имена: пипер шпингов, безплоден, нетрон, храст, сибирски женшен.

При благоприятни условия растенията за възрастни могат да бъдат с височина до четири метра или повече. Ставите му са прави, вертикални; кореновата система е мощна, основният корен е модифициран подземен изстрел, от който се оформят множество допълнителни корени, които образуват коренището.

Млади клонове на Eleutherococcus са покрити с тънки тръни, като игли, тъй като те стареят растенията, те падат. Листата, засадени на дълги резници, имат петъгълна форма (много подобна на отворена длан). Основата на листовото острие е клинообразно, маржът е двойно назъбен.

Малки цветчета от лилав, лилав или златист цвят се отегчават в съцветие на съцветия. Цъфтеж, като правило, от средата на юли до август. Плодовете - черни плодове - се формират на най-горния лъч на съцветието. Елеутерокок се възпроизвежда от коренните клонове, потомството и културата - от семената.

Eleuterokokk — виды и места произрастания

Родът в природата е представен от 15 вида, често срещани в умерените зони, в зоните в близост до океана, където влажността е висока. Сухота и топлина оказват неблагоприятно влияние върху елеутерококуса. В природата това е най-разпространено в Япония, Сибир, Източна Азия, Филипините. Единични екземпляри от растението могат да бъдат намерени в планините.

От 15-те вида има само едно културно и медицинско значение - eleuterococcus spiny, които могат да бъдат намерени на територията на страната ни в Далечния Изток, Амур, Хабаровска територия, Приморие и Южен Сахалин. Въпреки това, благодарение на ненужното си растение идеално приляга и със студена снежна покривка на зимата, така че може да бъде засадена без проблеми във вашата градина.

Eleuterokokk — лечебные свойства

Eleuterokokk колючий по своим свойствам близок к женьшеню, ведь недаром их наделили родственными связями. В ходе лабораторных исследований давно установлено, что корни растения богаты гликозидами, смолами, эфирными маслами, ценными жирами, витаминами и другими биологически активными веществами.

Eleuterokokk повышает работоспособность, выносливость, оказывая адаптогенное и общетонизирующее действия, стимулирует ЦНС, ускоряет мыслительные процессы, устраняет переутомление, поднимает артериальное давление (незначительно).

В допълнение, експериментално е доказано, че препаратите на eleutherococcus проявяват антитуморна активност, предотвратяват растежа на злокачествени неоплазми и разпространението на метастази, разширяват съдовете, включително церебралната и коронарната, намаляват кръвната захар, увеличават зрителната острота, дължаща се на храненето на тъканите на очната ябълка.

Eleuterokokk — лекарственные формы

В народната и традиционната медицина се използват главно корените на Eleutherococcus, чието събиране се извършва през есента по време на падането на листата. Доказано е, че в този период корените са буквално изпълнени с полезни и активни вещества.

Изцедете внимателно суровината, оставяйки най-малко 20% от кореновата система в почвата, за да може растението да се възстанови и да даде добро потомство. Не забравяйте за острието на храста и внимавайте внимателно.

Изкоренените корени трябва да бъдат почистени от почва, нодули и филизи с твърда четка и студена вода, нарязани на малки слоеве и изсушени в растителна сушилня на 70 градуса по Целзий, ако няма, използвайте таванското помещение или друга стая. Готовият екстракт трябва незабавно да бъде опакован в бали, съхраняван на сухо и проветриво място в продължение на 2 години. Изсушените корени се използват за приготвяне на тинктурата.

Eleuterokokk — рецепты народной медицины

- Готов екстракт от гръбнака Eleutherococcus може да бъде закупен във всяка аптека. Той се приема за 25-50 капки за половин час преди хранене с неврози, диабет, като стимулант и тоник.

- Тинктура в дома: 50 гр. събрани корени (коренища), разтворени в стъклени съдове, изсипете бутилка (0,5 литра) водка, затворете и застанете в продължение на 14-15 дни в изолирано тъмно място. След това всеки изстисква и отнема 25-40 капки от две r. на ден (за предпочитане сутрин) преди хранене. Курсът е от три до пет седмици.

Eleuterokokk — противопоказания

- възраст на децата - трескави състояния - остър период на инфекциозни заболявания - тежка хипертония.

В случай на предозиране на лекарства на базата на Eleutherococcus, може да възникне безсъние, безпокойство, раздразнителност, прекомерна активност и други прояви на възбуждане на ЦНС.

Share:
Comments