Атеросклероза - причини, симптоми, диагноза, лечение

атеросклероза - хронично заболяване, характеризиращо се с пролиферация на стените на средните и големите артерии на съединителната тъкан (склероза) във връзка с импрегнирането на техните вътрешни мембрани (атеро-). В резултат на уплътняването на стените на съдовете, те затягат, тенденцията им в темето, което често води до образуването на тромби. В зависимост от мястото на артериалното увреждане, кръвообращението на мястото или органа се нарушава с вероятността за некроза (гангрена, инфаркт). Намаляването на пропускателната способност на кръвоносните съдове и стесняването на лумена може в крайна сметка да доведе до тяхното пълно запушване.

атеросклероза продолжает занимать лидирующее положение по количеству заболеваемости и смертности. Наиболее часто это заболевание встречается у женщин старше 60 и у мужчин 50-60 лет.

атеросклероза - причины

Дългосрочни клинични проучвания са показали, че атеросклерозата - патологично самоподдържаща процес, който се случва в кръвоносните съдове, което е причинено от диабет, високо кръвно налягане, пушене, затлъстяване, недохранване, нарушен метаболизъм на мастни киселини и мазнини, прекомерен емоционален стрес, заседнал начин на живот, генетичен предразположеност. Възникване на атеросклероза също допринесе за стрес, депресия, неврози, емоционална претоварване. За развитието на това заболяване са нарушения на липидния метаболизъм. Холестерол, уреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове и образува натрупване на плака с времето. Постоянно развиващ се, този процес неизбежно води стените на съдовете до деформация.

атеросклероза - симптомы и проявления

Клиничната картина на болестта зависи от зоната и разпространението на атеросклеротичните лезии, но винаги е резултат от недостатъчно кръвоснабдяване на тъканта или органа. Така че, за атеросклерозата на аортата, постепенно увеличавайки артериалната хипертония и шума, чувайки се по коремните и възходящите деления на аортата. В такива ситуации е възможно усложнение на дисектиращата аортна аневризма с последваща смърт на пациента.

атеросклероза верхней дуги аорты характеризуется недостаточностью кровоснабжения головного мозга (обмороки, головокружения, инсульты). При атеросклерозе брыжеечных артерий, питающих кишечник, характерны два основных симптома: во-первых, тромбоз артериальных ветвей с некрозом стенок брыжейки и кишки; во-вторых, брюшная жаба — приступы коликообразных болей в области живота, возникающие после еды и часто сопровождающиеся вздутием кишечника и рвотой. Для атеросклероза почечных артерий характерно нарушение кровоснабжения почек, что ведёт к стойкой артериальной гипертонии. В дальнейшем это ведёт к хронической почечной недостаточности и нефросклерозу.

атеросклероза - диагностика

Ако имате някакви симптоми на атеросклероза, трябва да посетите лекар. Съвременната сложна диагностика може да открие болестта в ранните етапи. С помощта на лабораторни тестове, изследването на биохимичния състав на кръвта, холестерола и липидния метаболизъм диагностицира работата на надбъбречните жлези. Ултразвуковото изследване на кръвоносните съдове позволява да се открие наличието на атеросклероза и да се установи степента на увреждане на съдовете.

атеросклероза - лечение и профилактика

При лечението на атеросклероза са необходими мерки като нормализиране на теглото, рационална физическа активност, пълно отказване от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, редовно приемане на специални медикаменти. Необходимо е да се спазва диетата, при която рибите и растителните мазнини преобладават над животните.

Лечението на атеросклерозата трябва да бъде цялостно, индивидуално, като се вземат предвид основните причини и съпътстващите заболявания. Навременното лечение не само може да забави развитието на заболяването, но да го обърне, избягвайки сериозни усложнения като инсулт и инфаркт на миокарда, значително да подобри кръвоснабдяването на сърцето, мозъка и вътрешните органи, да намали до минимум риска от преждевременна смърт.

Коментари

ирис 03/26/2016 През 2009 г. Нобеловата награда бе присъдена за откриването на ролята на един от сегментите на ДНК (теломерите) в защитата на самата ДНК! Така че, за кратко време, принципът на лечението може да бъде значително коригиран и активирането на теломеразата ще стане негова основа.
Share:
Comments