Anis - медицински свойства и приложение в медицината

Anis - общо описание

Анасонът е ежегодна билка, която принадлежи на семейството на умбелите. Има изправен кръгъл ствол, разклонен отгоре и тънък корен във формата на шпиндел. Долните листа са цели и с дълга дръжка, горните листа са линейно-копиенообразни и два пъти висящи. В анасон, бели малки цветя, събрани в чадър, от който впоследствие узряват плодове - яйцевидни двусемеделни. Цъфтежът се осъществява през юни - юли. Анасонът се отличава със силна специфична миризма - сладка и пикантна.

Anis - видове и места на растеж

Анасът е широко разпространен в Кипър, Гърция и Ливан. За производството на ароматни плодове се отглежда в страни като Италия, Испания, Индия, Турция, Мексико, Китай, САЩ и Чили. Сред държавите, които съставляват бившия Съветски съюз, най-анасонът се отглежда в Русия, Украйна, Молдова, Централна Азия и Северен Кавказ.

Анис - лечебни свойства

Употребата на анасон е ефективна при заболявания на храносмилателната система (секреторна, моторна функция на червата се засилва), газове и за възбуда на апетита. Препоръчва се да се използват кърмещи майки за подобряване на кърменето.

Този антисептик и отхрачващо средство се използва успешно при бронхит, кашлица, магарешка кашлица, ларингит, трахеит и други заболявания на горните дихателни пътища. Анис се е доказал в лечението на болезнени менструации и нарушения на цикъла. Нормализира черния дроб, панкреаса.

Анасон - дозирани форми

За производството на лекарствени продукти се използват плодове. Когато повечето от растенията станат зрели - косене и сушене в сноповете, след вършене, без примеси. Лечебните свойства на анасовите плодове се запазват в продължение на три години.

Анасон - рецепти

За да използвате вътрешна употреба инфузия на анасон плодове (две супени лъжици на чаша вряща вода). Използвайте 3-4 пъти на ден за половин час, преди да ядете в четвъртата част на стъклото.

Също така широко използвана тинктура от плодове на анасон (20 грама на половин чаша от 40% водка или алкохол), който се консумира 2-3 пъти на ден за 20 капки.

Като отхрачващо средство за бронхиектазията се прилага Oleum Anisi (анасонова мазнина): 2-3 пъти на ден за 5 капки рафинирана захар.

При афония (загуба на глас) се препоръчва да се използва отвара от анасон. За да го направите, имате нужда от половин чаша семена, за да излеете чаша вода и да кипнете за около 15 минути. Когато бульонът леко се охлади, той се филтрира и се смесва с четвърта част от чаша мед от вар, след това се задушава, изсипва се в друга чиния и се прибавя 1 супена лъжица. л. коняк. Вземете всеки половин час, докато получите положителен ефект.

Ликьорът Ammonii anisatus (капки амоняк-анасон) се приема 3-4 пъти на ден за 10 капки рафинирана захар като отхрачващо лекарство.

Tinctura Opii benzoica (тинктура на опиум-бензоат) се приема на 20-40 капки, когато се кашля, като отхрачващо средство.

За външна употреба използвайте мехлем, който се приготвя от анасонен прах с обикновен прах и прах от бял хорион корен, взет еднакво и смесен със свинско емал в съотношение 1: 2. Това лекарство за педикулоза (използвайте мехлем трябва да бъде много предпазливо, защото бялото пиле е отровно растение).

Анис — противопоказания

В редки случаи анасонът може да предизвика кожна алергия. Строго противопоказано е използването му при хронични стомашно-чревни заболявания, бременност и пептични язви на стомаха и дванадесетопръстника. Началното приложение трябва да се започне с малки дози. При добра поносимост (без главоболие, гадене и др.), Използването на работна доза е разрешено за следващия ден.

Коментари

Лида 04/17/2016 Мислех, че анасонът расте някъде в топлите страни. Това е чисто южно растение. За неговите лечебни свойства аз, особено не чух, сега ще знам))) Но в готвенето, често се използва и аз много ми харесва. Мария 04/17/2016 Това е точно във връзка с лечението на стомаха и научих за свойствата на анасон. Не мога да кажа колко добре му помага, защото, освен да го взема, взех и други наркотици и дори някои видове билки. Но. основното нещо, което помогна! Нито едно от тези неща, дори не мислех, че анасонът расте толкова голям, че се косят и подреждат в снопове. Не знаех, че той расте на полето)) Мислех, че е бил специално отглеждан. Чух нещо за свойствата на анасон, но тъй като това не е обичайно в нашата страна, пропуснах всичко. Людмила 04-17-2016 Да, в Индия и Турция, anis се използва много. И за готвене и за медицински цели. Но, някак си не знам за това растение, тревата ми е по-близо до мен. Всяка страна, всеки климат съответства на собствената си растителност. Цаца 04.04.2016 Е, не растем анасон. Но, купих анасон масло. И в готвенето го използвам понякога. Като отхрачващо средство чух, че наистина помага. И за нечия стомаха си спомням, че я купя ... предпочитам билки, които растат с нас.
Share:
Comments