Контролирайте възпитанието: как да станете жертва. какво

Ако сте били отгледани в среда за мониторинг, това едва ли ви се е случило без следа.

1. Липса на мотивация и интерес към живота

Много жертви на контролиращо образование постепенно губят своята мотивация и интерес към живота. Тези хора не знаят кои са, какво искат и защо правят това, което правят.

В детството те били ръководени от авторитетна фигура. Това доведе до желание да разчитате на някой, който да ги "бута". Когато една авторитетна фигура отсъства или престава да натиска, човек става прекалено пасивен. В зряла възраст липсва мотивация и желание да постигне целта.

Такива хора живеят в света с думите "трябва" и "трябва". Те се притискали в гласа на "вътрешния родител", но, раздразнени от безкрайната "трябва", престават да правят нищо.

Имигрантите от контролните семейства подсъзнателно се опитват да влязат в околната среда, където им се казва какво да правят. Поради това те често се оплакват, че те не се зачитат, че са напомпани или честно експлоатирани. Динамиката на отношенията с родителите в детството се прехвърля на съпруга или шефа.

2. Контроль и насилие

Контролерите често са били подложени на контрол и насилие в миналото. Ставайки възрастни, те показват подобни тенденции. Вместо да търсят среда, в която ще бъдат контролирани, те се стремят сами да заемат позицията на власт, като контролират хората около тях. Такива хора стават жестоки босове, неприятни съпрузи, училищни хулигани, подигравателни съученици и ... контролиращи родители.

Жертвите на контрола са уморени от чувството, че са безпомощни и безпомощни. Те не искат да търпят неуважение. Те знаят, че ще получат всичко, ако се научат да доминират и манипулират. Тези умения им позволяват да оцелеят в токсична среда. Те въплъщават своите фантазии за силата и мощта във всяка ситуация, в която падат - на работа, в семейството, с домашни любимци, в Интернет и т.н.

Някои деца, които преживяват насилие, стават престъпници или социопати. Други страдат от натрапчиви мисли, неспособност да изграждат взаимоотношения и други проблеми, които отравят живота им в зряла възраст.

Насилието поражда насилие. Контролът генерира контрол.

3. Лоша концентрация и неспособност за вземане на решения

Оставяйки контролната среда, ние получаваме свобода. Парадоксално, много хора не знаят как да бъдат свободни. Те се чувстват неудобно. Ако постоянно ви казвате какво да правите, вие сте объркани и се страхувате, когато трябва да отговорите за собствения си живот. Никой не ви дава инструкции. Не се научавате да мислите и да действате независимо, че сте свикнали само да изпълнявате заповеди.

Изглежда, че сте отворени за всякакви възможности. Можете да направите почти всичко, което искате. Но в резултат на това хората са потопени в обсебващи мисли. Те се притесняват за бъдещето, опитвайки се да загубят в главата различни сценарии на събития, вместо да вземат решение и да се придвижат към действие.

Дори да знаят, че никой не контролира тях, те все още са уплашени. Тяхната психика е насочена към оцеляване. Няма значение, че ситуацията се е променила, те все още се страхуват да допуснат грешка, се опитват да бъдат перфектни във всичко и не могат да вземат решение, страхувайки се от негативни последици.

Всичко това е резултат от контрола на възпитанието в детството. В зряла възраст той води до усещане за загуба, пасивност, объркване и хронична тревожност.

4. Готовност да удовлетвори всички и податливост към експлоатация

Хората, които са израснали в контролираща среда, са склонни да угодят на другите, защото са научени да се поставят по-ниски от другите и да поставят потребностите на другите в предните редици. Те научили, че основната им функция е да служат на другите.

В резултат на това такива хора не са в състояние да установят здрави граници, да се грижат за себе си и да имат адекватно самочувствие. Невъзможността да се каже "не", отговорността за това, което е извън техния контрол, чувството за недостатъчност, токсичният срам, както и чувствата на безпомощност, безполезност или зависимост, социално безпокойство са последица от контрола на възпитанието.

Това ви прави жертва на манипулация, води до любов без реципрочност и лоши граници.

Контролиращите родители продължават да контролират децата си и в зряла възраст. Те вече не могат да разчитат на физически методи на контрол, но способността да манипулират остава. Всички "емоционални бутони" са известни и едно кликване върху тях е достатъчно, за да накарат децата да се подчиняват. Промяната на чувството за вина, манипулацията на срама, свиренето в мълчание, желанието да се представи жертвата и други тактики са все още ефективни.

Има много други последствия от възпитанието в контролната среда. Това "черно-бяло" мислене, трудности при самоизразяване и липса на творчество, перфекционистични тенденции, нарцисизъм и различни емоционални проблеми (хронична тревожност, самота, депресия).

Share:
Comments