Ангелика - лечебни свойства и приложение в медицината

Ангелика - общо описание

Ангелика е многогодишно растение със силна миризма, притежаващо лечебни свойства и активно използвано в народната медицина. Стеблото на Ангелика е гъста и месеста, когато се разрязва или крекира, се разпределя бял или жълт сок. Дългите листа са концентрирани в основата, а връхът е практически гол, растението достига височина от 1-2 метра. Цъфти ангелика от юни до август, узряването на плодовете се случва през юли - септември.

Ангелика - видове и места на растеж

Ангелика се разпространява в европейската част на Русия, освен това се намира в Западен Сибир, Северна Азия и в много страни на Европа. В Русия и Германия растението се култивира, за да се използва в производството на алкохолни напитки.

Обикновено ангелика се среща в степните зони и в наводнените ливади, но често се среща по бреговете на реките, езерата и на местата, където започва блатистият терен.

Ангелика - лечебни свойства

Ангелика се използва активно в народната медицина, може да излекува човек от много заболявания, наркотикът може да се справи със симптомите и болезнените прояви на доста опасни заболявания, се използва за капки, артрит, бронхиална астма, скарлатина и ревматизъм.

Ангелика увеличава секрецията на жлезите на стомаха, активизира процесите в червата, предотвратява стагнацията на жлъчката, действа като диуретик, често с него помага за борба със зъбобол, хемороиди, хипертония и дори педикулоза.

Ангелика - дозировъчни форми

За производството на лекарства в народната медицина се използват корените на растението, а именно те съдържат полезни етерични масла, пинен, борнел, валери и ябълчни киселини, както и танини, смоли и кумарини.

Закупуването на различни части се извършва в определено време, докато трябва да бъдете особено внимателни, тъй като лечебната ангелика лесно се бърка с отровен чадър.

Rhizome корен реколта през пролетта или късна есен, тя се почиства, нарязани и изсушени (най-лесно е да се мотае в добре вентилирана стая).

Ангелика - рецепти

Лечебните продукти използват отвари, тинктури, вино и чайове, приготвени въз основа на корените на Ангелика.

Отвара от Ангелика2-3 супени лъжици ситно нарязан корен изсипете чаша вряла вода и гответе в продължение на 30 минути на малък огън, след това се охлаждат, щам и пийте 2-3 пъти на ден за 1/2 чаша. Бульонът помага при заболявания на дихателните пътища, хепатит и хроничен гастрит. В случай, че се използва за вани, можем да говорим за благоприятни ефекти върху кожата и нервната система.

Билков чай ​​от Ангелика2 супени лъжици от натрошени корени от ангелика, изсипете 1 чаша студена вода, доведете до кипене, оставя се да се варят 2-3 минути, разтопете и пийте горещо (2-3 чаши на ден).

Вино из дягиля50 грама нарязан корен изсипете един литър вино Mozel, оставете го да варя за една седмица, натоварете и съхранявайте бутилката затворена, като периодично пиете чаша.

Дягиль - противопоказания

Не мислете, че малка концентрация на етерично масло, съдържаща се в различни части на растението, има изключително положителен ефект върху човешкото тяло, свръхдоза може да причини доста сериозни здравословни проблеми.

Отравянето от Ангелика е доста опасно, тъй като е в състояние напълно или частично да парализира работата на централната нервна система. В допълнение, може да има кожни проблеми, предозиране причинява дразнене, когато човек е под лъчите на яркото слънце.

Коментари

Ева 04.21.2016 Да, Ангелика е много подобна на други подобни растения и лесно може да бъде объркана. Трябва да сте много подготвени, за да съберете сами тази билка. Аз, като цяло, противникът на самолечението, може само да се влоши. Алина 04/14/2016 Нищо за себе си. Ангелика съдържа валерианова и ябълчена киселина. Мислех, че те могат да се съдържат само в съответните продукти. Е, и с предозиране, можете да отрови себе си и всичко, трябва да знаете степента. Вика 04-21-2016 Благодаря на Бога, че дори не знам какво е капчица и червена треска, но разбирам, че това са наистина опасни болести. И е много добре, че имаме такова растение като Ангелика и е абсолютно добре да знаем неговите лечебни свойства. Лада 04.21.2016 Ще кажа така - просто доволен от лечението на тази красива трева! И в същото време аз не го взех вътре, току-що направих бани на негова основа. Кожата стана прекрасна, гладка, предаваше всички възпаления, пъпки, акне и други. Ната 04/21/2016 За това прекрасно растение чух много пъти. Той наистина се използва при много заболявания и доста успешно. Няма да изброя, но на практика Angelica обхваща всички органи за лечение. И това е много ефективно.
Share:
Comments