Акация - лечебни свойства и приложение в медицината

Акация - общее описание

Акациево бяло - дърво от семейство бобови растения, достигащо височина 15-20 метра, с красива корона за разнасяне и бели, приятно миришещи цветя, събрани в четка. Акация цъфти от края на май до началото на юни, след което плодовете се появяват на дървото - тъмнокафяви плоски шушулки, съдържащи от 4 до 6 боб семена.

Акациевото бяло се използва не само в медицината. Ароматно масло, приготвено от цветята му, се използва широко в парфюмерията; дървесината е отличен довършителен материал. В допълнение, акация е отлично растение за мед.

Акация - видове и места на растеж

Родината на акация се смята за Северна Америка. Разполагаме с нея навсякъде в южните райони, декорирайки парковете и градините.

Акация - лечебни свойства

Акация се използва като отхрачващо, антипиретично, стягащо, противовъзпалително, хемостатично, диуретично средство. Той се използва и за нормализиране на работата на червата и стомаха, намалявайки азота в кръвта.

Акация - лекарствени форми

Като лекарствена суровина се използват цветя, плодове, листа и кората на растението. Цветята трябва да се съберат в цъфтежа на акация в полуразтворена форма и да се изсушат в добре вентилирано помещение, а след това да се използват за приготвяне на тинктури, бульони и инфузии. Прибирането на акациевата кора и листата бели се извършва в растителния стадий. Кора, приготвена главно от бульон; листата се използват за приготвяне на отвари и алкохолни тинктури.

Акация - рецепти

Няма аптеки от бялата акация. Както вече казахме, тя се приема под формата на тинктура, инфузия или отвара от различни части, в зависимост от заболяването.

Когато безплодие вземат тинктура от акация бяло, за приготвянето на които 1 супена лъжица. л. цветя, пресни или сухи, изсипете 300 гр. водка и оставете да влеят слънцето в продължение на около две седмици, след което филтър. Вземете тази тинктура три пъти на ден, разреждайки я с вода (20 капки на 1 супена лъжица вода).

Условия като ревматизъм, миозит, болки в ставите и ишиас могат да бъдат значително облекчени чрез триене. За приготвяне на тинктури за зърно 50 грама акациеви цветя се изсипват с 2 чаши водка и се налагат около три седмици в тъмна стая, периодично разклащане и след това филтриране. Триене трябва да се извършва ежедневно поне 2 пъти.

За лечение на различни възпалителни заболявания на женската сексуална сфера акация се използва като отвара от цветя. За да го направите, 1 супена лъжица. л. цветя, пресни или сухи, изсипете 500 гр. вода, заври около 3 минути и след филтриране донесете оригиналния обем. Вземете отвара три пъти на ден за 1 супена лъжица. л.

За да направите инфузия на цветя, 1 супена лъжица. л. суровините се изсипват в 200 гр. вряща вода и след 2 часа се филтрира. Показания за прилагането на тази инфузия са ревматизъм, бъбречни заболявания и заболявания на пикочния мехур.

За приготвяне на отвара от акация на кората 0,5 st. л. кората, която първо трябва да се смила, се изсипва в 0,5 литра вода, варя се в продължение на 20 минути и след филтрирането се довежда до първоначалния обем. Варен бульон се пие на малки порции в продължение на 2 дни. Той е полезен при обостряне на гастрит и пептична язва.

За да се приготвят тинктури от млади филизи и листа, 1 част от суровия материал се излива с 10 части алкохол (40%) и се настоява за около 15 дни, периодично разклащане. Трябва да използвате тинктура за 1 чаена лъжичка. три пъти на ден.

За лечение на настинки и като febrifuge вземе отвара от акациеви листа, за приготвянето на които 1 супена лъжица. л. изсушените акациеви листа се смилат в прах и, като се напълва чаша вряща вода, продължават да се вари в продължение на 5 минути, след което, след охлаждане, филтрират. Скоростта на използване на този отвара е 1 супена лъжица. л. три пъти на ден.

Акация - противопоказания

С всичките си полезни свойства акацията има редица противопоказания, които се дължат на наличието в различните части на токсични съставки (главно алкалоид робинин). Затова внимателно го вземайте със строго придържане към дозировката и препоръките за приготвяне, особено ако акация не се използва като част от колекцията, а само по себе си.

Акацията е противопоказана при хора с ниска киселинност. Също така, противопоказанията за приемането й са бременност и кърмене.

Предозирането на акациеви препарати води до неразположение, гадене, повръщане, главоболие, сънливост. По-сериозните случаи се съпровождат от силна болка в корема, треперене, спазми, слабост на сърдечната дейност. В тази ситуация се нуждаете от помощта на лекар, преди да пристигнете, трябва да направите стомашна промивка и да вземете абсорбент, например активен въглен.

Трябва да се внимава при събирането на акациево дърво, тъй като съдържа токсоалбумирубин, което може да предизвика дразнене на лигавиците и остро отравяне.

Коментари

Valyushka 04/16/2016 И аз се притеснявам за един миг ... Всичко е ясно с това, ако сами вие сте отишли ​​и сте събрали това, от което се нуждаете. Но има ли смисъл да се купуват таксите в аптеката? Искам да кажа, че всички билки, които трябва да съберете в определено време. А за аптеките този път се наблюдава? Римма 04.16.2016 И все пак ще го рискувам и ще се опитам да взема отвара от акация. Тук е написано тук, а не само тук, че може да помогне в лечението на безплодието. И това, както знаете, е сериозен проблем и в такава ситуация е готов за всякакви рискове. Наталия 04.16.2016 Да, разбира се, някои съвети за получаването на тези средства трябва да бъдат получени ... Но това е кой? Това е въпрос. Имаме ли патентовани, наистина добри специалисти в тази област ?! Само баби, които няма да дадат никаква гаранция ... Маша 04.16.2016 Вярвам, че такова средство може да се използва само след консултация с специалист !!! И нито повече! В края на краищата, ако считате това за лекарство, което са например таблетките, тогава трябва да го изпиете след предписаното "предписание". Полина 16.10.2016 Е, нито едно от които! Чувам за пръв път, че акацията е лечебно растение! На нас морето му расте всичко! И аз просто имах някои проблеми на женската част. Определено трябва да опитате!
Share:
Comments