Защо да не отглеждаме копър на прозореца? как да отглеждаме

Удобно е, ако в подходящото време има ароматни зеленчуци от копър - чиниите с такава добавка ще бъдат по-вкусни и ароматни. Защо неопитни градинари често имат проблем - на прозореца не расте копър?

В края на краищата, това непретенциозно растение, което расте добре в градината, е необходимо само да го сее в кутия с почвата и, ако е необходимо, водата издънки. Но често вместо гъсти гъсталаци от ароматни зеленина се появява блестящо и тънко острие на тревата в саксията, без никакъв вкус. Каква е причината, как да се развива тази култура на прозореца, за да получите същите зелени, както на пазара?

Първата стъпка е да изберете подходящ сорт

Най-често, за отглеждане на копър в апартамент, изберете по-рано разнообразие от копър Грибовски. Той е устойчив на температурни промени, не е натоварен за напускане, добре устоява на заболявания и дава добра реколта.

За тази цел такива сортове също са подходящи:

• ранни гранадери;

• Среден Richelieu с ароматни листа, със синкав оттенък;

• Късен Kibray, с широки големи листа.

Отглеждане на къщи и южни сортове, много взискателни растения с пикантен аромат. Специални разновидности за перваза на прозореца не съществуват, следователно, когато избирате, основно обръщайте внимание на периода на зреене на копър. Тук не можете да направите грешка - ранното разнообразие бързо ще даде малко зеленина, но веднага изхвърля дръжките и растат много по-малко реколта от късния сорт. В същото време, късното разнообразие на леглото може да не е навреме, за да узрее, но расте добре на перваза на прозореца. Той ще израства гъсти храсти, които освен това ще изхвърлят нови издънки от синусите.

Как да отглеждаме копър вкъщи

Копърът на леглото перфектно расте на почти всяка почва, но на прозореца за нея е необходима предварително подготвена смес от почви. От есента насам трябва да натрупате свободна, хранителна почва от градината, в почвената смес трябва да има достатъчно количество хуминови киселини, за което можете да добавите biohumus към нея.

За засаждане на копър, трябва да изберете капацитет от около 3 литра, така че копърът нямаше свободно място. Изсипете дренажен слой от фин чакъл или груб пясък на дъното, за да предотвратите наводняването на почвата по време на напояването.

Семена от копър, защото на голямо количество етерично масло, дълги и лошо покълват, за да се елиминира този проблем те трябва да се накисва за 20 часа в топла вода. Желателно е в този момент в чаша с напоени семена да се доставя въздух с помощта на компресор от аквариума. Вместо това семената просто стоят за 2 дни в топла вода, като се сменят на всеки 6 часа. Засадете тези семена, които се удавят, когато се накисват, тези, които плуват, се считат за негодни.

Копърът се засява директно на повърхността на почвата, след като предварително се навлажни, не се налага да се направят ями или бразди, като се покрият със смес от хумус и торф със слой с дебелина 0,7-10 mm. На 10 cm2, достатъчно да сеят - 0.3 грама семена. Кутиите със засети копър се покриват с полиетиленов филм и се прехвърлят на място с температура 20 градуса по Целзий.

Листата и стъблата на копър отново не растат, само синовете могат да растат, за да си осигурят зеленина, на всеки три седмици трябва да сее нова част от семената във вашата мини-градина.

Причините - защо копърът не може да расте копър

За копъра, осветлението е много важно, тази култура обича много светлина. Кутиите с разсад трябва да бъдат поставени на най-лекия перваз и в допълнение към осветлението на растенията през зимния период, инсталирайки флуоресцентни лампи не повече от 50 см над кутиите с копър. Достатъчно е да ги включите допълнително сутрин в продължение на 5 часа, ако растенията са разположени в дълбочината на помещението, тогава те трябва да бъдат осветени в продължение на 15 часа на ден.

Как да се грижим за копър

За тази култура е необходимо да се осигури редовно поливане, което е особено важно, с кълняемостта на семената и по време на появата. Веднъж на 15 дни е трудно да се нахрани растенията със сложен тор. Стаята трябва да поддържа температура около 18 градуса, така че растенията ще се развиват по-добре. Копърът е в състояние да издържи на значителни температурни падания, при 8 градуса топлина на остъклен балкон, който се развива нормално.

Имайте предвид, че когато температурата се повиши над 20 градуса, е необходимо да се увеличи продължителността на осветяването на растенията, в противен случай те ще се разтеглят, ще затъмнят и ще се забавят. След появата на кълнове, така че те да не се простират, първата седмица, през нощта, е необходимо да се намали температурата в стаята. Можете временно да отваряте прозореца или да прехвърлите кутиите на остъклен балкон.

1. • За да растете пухкав копър, и то не започва да се простира до едната страна, е необходимо да се върти пота малко около оста от време на време;

2. Водите на копър храсти редовно, но малко по малко корените му могат да започнат да гният и растението ще умре;

3. Залог на богата реколта, навременно торене, това трябва да се прави 2 пъти месечно.

Най-лесният начин е да получите зелените копър на прозореца от март до август, по това време и без допълнително осветление, достатъчно слънчева светлина, трябва само да осигурят плодородна почва и редовно поливане. През есенно-зимния период, за да се получи зелена светлина без осветление, няма да е възможно растенията да започнат да се влачат и падат.

Зелената маса трябва да се пръска с вода всеки ден, особено в помещение със сух въздух и при висока температура. Тази операция ще даде възможност да получите на перваза на прозореца вкусни, ароматни и сочни зеленчуци. Ако това не стане и копърните храсти ще растат в неблагоприятни условия - в топла стая с липса на светлина, зелените ще бледнеят, ще започнат да се простират и през времето растенията могат да умрат от изтощение.

Когато се появят първите кълнове, е необходимо температурата да се поддържа в стаята не по-висока от 18 градуса през нощта, така че издънките ще станат сочни и силни. След 1,5 месеца при такива условия можете да ядете пресни билки. Под корена, нарязани клонки не си заслужава, така че няма да се образува, и растат странични издънки.

Share:
Comments