Засаждане и грижи за кръвта за ягодоплодни: защо ягодите са

Кой от нас не харесва ягоди или градински ягоди.

Това зрънце, узряващо през май-юни, е необичайно вкусно и полезно. Той е вкусен свеж, отличен в заготовки, конфитюри, компоти, конфитюри, за замразяване.

За да се получи добра реколта от ягоди, тя трябва да бъде правилно засадена и поддържана. Често, с лоша грижа, ягоди се влошават, боледуват и не се хранят. Защо ягоди изсъхва, какво е болно и защо, как да го предотвратите, можете да разберете, като прочетете тази статия.

Засаждане и грижи за ягоди

За да се насладите на отлични плодове, трябва да се грижите правилно за растенията. Грижата започва с правилното кацане.

Първото правило - Изберете сайта правилно. Най-слабите кисели почви, пясъчната глинеста почва или глината са най-подходящи за ягоди, повърхността трябва да е плоска и районът е добре осветен и защитен от ветрове. Засадете го през есента и пролетта. На глинести почви правят компост или торф, добавят се пясък, копаят. Ако почвата е кисела, тя е варова.

При подготовката за засаждане плевелите и корените се отстраняват , Възможно е да се засадят ягоди на открито, както и под филм или геотекстил, така че да покриват основната площ на леглото. Това ще помогне да се запази влагата под растенията и няма да позволи на плевелите да растат, освен това е по-лесно да се съберат плодовете.

Второто правило - Избор на добра разсад. Тя трябва да бъде здрава и качествена. Вземете по-добре разсад в разсадници или тези, които я растат правилно.

Можете да разпространявате ягоди както с помощта на семена, така и с помощта на мустаци и разсад, Ако засадите през пролетта, вземете млади разсад, ако през есента - тогава можете да имате мустаци тази година, а през следващата година те ще цъфтят и да дадат плодове. Корените на разсада преди засаждането се третират с фунгициди и инсектициди.

Защо изсъхва ягоди? Ние си задаваме един въпрос. И това са гъбични заболявания. Лечението на фунгициди с корени преди засаждането е важна мярка за предотвратяване на заболяванията.

Храстите не засаждат дълбоко, розетата трябва да е на нивото на земята.

Между растенията трябва да бъде 20 см.

Между редиците от 40 см. Поставете на много влажна почва, "в калта".

Млади растения се нуждаят от поливане: ако са засадени през лятото, напоени ежедневно, до момента, когато разсад корени. И, освен това, при поискване, не позволява изсушаване на почвата.

Ако почвата е оплодена преди засаждането, тогава през първата година от живота растенията не трябва да се хранят. Ако не - направете състав от 15 грама амониев нитрат, 30 г суперфосфат и 10 г калиева сол на 1 квадратен метър. Почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват.

Такава грижа за ягоди, колкото е възможно, ще помогне да се избегне изсушаването на ягоди.

Така че защо ягода суха: вредители и болести

Листата се завъртат, стават жълти и сухи, а плодовете стават малки и падат от яйчника. За да решите каква е причината за сушенето на ягоди, трябва да го разгледате.

Растенията могат да бъдат повредени от къртици или мечка. Те захапват корени и дори изтласкват храстите от почвата.

Изсушаването на листата се стимулира от гъбични заболявания на ягода: петна, прахова плесен, вертикалиума, сиво и късно гниене, антракноза.

Ако по време на изследването на ягодовите хребети се открият няколко повредени растения, те трябва да бъдат разкъсани и изгорени. Когато лезията е масивна, тя трябва да се лекува с фунгициди. Най-добре е да се извърши превантивно пръскане. В ранния пролетен период падналата зеленина трябва да се изгори и замразените растения да се отстранят.

Обмислете заболяванията на ягодите и методите за борба с тях.

• Забелязване. Защо ягодите изсъхват - чудите се. И тя може би е изумена от кафяво петно. Това гъбично заболяване, в резултат на което листата умират, растенията отслабват и добивът намалява. Изразява се външно под формата на кафяви петна, които се появяват върху листата, мустаци. Те се увеличават по размер и допринасят за смъртта на листата под формата на некротична тъкан. Гъбата напълно хибернира върху листата и причинява нови инфекции през пролетта. За превенцията трябва да напръскате лехите с ягода Ордан през есента. През пролетта можете да използвате Falcon, Quadrice, Ridomil, Metaxil. Също така се пръска и след като бране плодове храсти не са първата година от живота.

• Мучнистая роса. Знак за това е поражението на листа, мустаци, горски плодове. Започва с долната страна на листата. Това е бяло покритие. Засегнатите листа престават да растат, груби и обрат. Мустаците също са усукани. След това тъканите умират. Цветята през този период са неправилно опрашени, а плодовете стават грозни недоразвити и с аромат на гъби и мирис. Прахообразната плесен се развива в топъл, влажен въздух. За да се предотврати третирането на растенията по време на растежа на листата чрез Quadras. И ако болестта вече се е проявила, тогава след прибиране на реколтата - Fundazolom, Switch.

• Вертикальное увядание може да съсипе за втората, третата година от началото на заболяването около 50% от насажденията. Тази гъбичка засяга съдовата система на растението, корените и розетите. Листата на храстите лежат. От централната част се появяват деформирани листа от червеникавожълт цвят. Ако погледнете изрязването на засегнатия корен, можете да видите съдове с кафяв цвят. Тогава те могат да ударят както листа, така и мустаците. Предотвратяването е правилната грижа и изборът на качествен здравословен засаждане. Когато се развиват, те се борят чрез пръскане с помощта на наркотици Fundazol, Benorat или поръсвайки с тях. Когато болестта се открие на ранен етап и като превантивна мярка се използва триходерм.

• Сиво гниене може да унищожи до 60% от плодовете. Той се развива добре в райони, които са силно уплътнени и невинтилизирани, когато се отглеждат дълго време на едно място. Цялата надземна част от растенията е засегната. Най-много се проявява в плодове, с появата на огнища на разлагане с спори. На листата се вижда от тъмносиви или кафяви петна. За превантивна поддръжка се използват висококачествени посадъчен материал, високи хребети, пръскане с Euparen, Switch, Topsin M или Derozal. При дъждовно време, след обезцветяване, поръсете отново. Засегнатите плодове трябва да бъдат премахнати, тъй като спорите се разпространяват много бързо.

• Phytophthora - бичът на повечето градински култури и ягоди. Може да засегне корените и надземната част. Особено във влажно, топло време. Патогените са гъбички. На растенията има петна от кафяво-сив цвят, граничещи с плесен или плака. Бушите умират, когато разпространяват болестта. Мерките за борба включват подходяща грижа, качествени разсад, лечение с Ridomil, Metaxil, Quadrice.

• Антракноз, Причиняващият агент зима предимно на заразени леторасти. Особено бързо заболяването се развива през тези години, когато влажността е висока през есента и пролетта. Листата и стъблата са покрити с малки сиво-пурпурни петна, стъблата са изложени на язви и в резултат на това издънките умират. За да се предотврати използването на засаждане на високи хребети, със здрави разсад. Ако болестта се открие - пръскане с Antrakol, Metaxil, Quadrice.

Повлиява ягоди и вредители: нематоди, ягоди, боздугани, глухарчета.

Борбата с тях е важен етап в постигането на добра реколта. За да се отървете от всички тези вредители, можете да извършвате сложно лечение.

В края на септември те вземат една кофа с вода, добавете 2 супени лъжици. лъжици пепел, изгорено растително масло, течен сапун, оцет и този състав пръскаше растения. Нанасяйте още в началото на пролетта на колоидна сяра или карбофос.

Share:
Comments