Петна върху листа от ягоди: кафяви, ръждиви, кафяви - защо

Петна върху листата на ягоди са признаци за поражението на това растение чрез различни гъбични заболявания.

Техните патогени хибернация на растителни остатъци, и през пролетта, с повишена влажност и положителни температури на въздуха започват активно да се развиват.

В зависимост от вида на патогенната гъбичка и условията на отглеждане на ягоди, симптомите на заболяването и методите за борба с него се различават.

Кафяви петна върху листа от ягоди

Когато ягодата е засегната от ъгловата (кафява) пачуликаса, появата на листа на заоблени лилави петна, които по-късно стават кафяви. Тъй като болестта прогресира, пластирите са по-тъмни на цвят, видими от долната страна на листата. Първо, петна се локализират по краищата на листовото острие, постепенно се сливат и се разпространяват между вените на листата. Тяхната форма придобива ъглова конфигурация, стесняваща се до центъра на листа. Засегнатата тъкан е некротична. При влажно време се образуват спорични пикнидии на гъбичките върху петна.

Кафяво (ъглово) място на листата на ягоди

Поради факта, че ъгловото петно ​​се развива през август-октомври, много неопитни летни обитатели и градинари предприемат този процес за естественото умиране на листата преди настъпващото студено време и не предприемат подходящи мерки. Това е грешката: през този период плодовите пъпки са положени за следващата година, а масата на умиране на листата отслабва растенията, намалява зимната си издръжливост и мащаба на бъдещата реколта.

Изрусени петна по листата на ягоди

Обичайна и опасна болест на растенията, включително ягоди, е ръждата, причинителят на която е гъбичката на ръжда. Симптомите на това заболяване са различни форми и размери на оранжеви или жълти пустули ("подложки") върху листата. Тъй като болестта се развива, подложките се сливат, образувайки ивици от ръждясал цвят, листата стават жълти и падат. Когато се излюпват от пустулите, спори се разграждат гъбички. Ръшът повишава изпарението на влагата от листата, което води до нарушено снабдяване с хранителни вещества и фотосинтезата, което влошава качеството и количеството на плодовете. Ако се открият първите признаци на ръжда, е необходимо незабавно да се вземат мерки, без да се отлага лечението "за по-късно". На ранен етап инфектираните части от ягода трябва да бъдат отстранени и третирани с фунгициди (Topaz, Abiga-Peak, Phytosporin и др.).

Ръсените петна също могат да бъдат първоначалният признак на антракноза, заболяване с гъбична етиология, широко разпространено както в южните, така и в умерените географски ширини. Антраконозата се характеризира с появата на листа на малки (с диаметър до 2-3 mm диаметър) ръждясали или червеникави тухлени петна с тънка по-тъмна граница, която впоследствие изсъхва. Тъканите на листовото острие около петна продължават да растат, така че некротичните области се разкъсват и разкъсват.

Проявление на антракноза върху листа от ягоди - умрели тъкани

Листата не умират, а са източник на инфекция. Ето защо при първия знак е важно да се започне лечение на растенията, за да се предотврати разпространението на болестта.

Често увреждането на листата започва по ръбовете, защото Тук влагата се натрупва от повърхността на листовото острие. Такива петна имат ясна лилаво-креденова лента. На дръжките на листата и дръжките антракнозата се проявява под формата на удължена форма на тъмнокафяви язви. С пръстеновидното им сливане листата или стъблото изсъхват.

Anthracnose, в допълнение към зелените части на ягодовият храст, също засяга плодовете на всички етапи от тяхното развитие. На яйчниците се проявява под формата на червени петна и на зрели плодове - под формата на кафяви водни петна със суха повърхност, потопени в плътта на плодовете. Засегнатите яйчници и мумифицирани яйцеклетки се превръщат в източник на инфекция.

За да не объркате антракнозата с други видове зацапвания, можете да извършите проста самодиагностика. За да направите това, всяка заразена част от ягоди трябва да бъде поставена във влажна среда (например, поставена на топло място в оранжерия или в стъклария). След 5-7 дни, растителната тъкан ще се развие плесен (мицел на гъбичките), на която могат да се видят спори под формата на полен. По неговия цвят можете да определите вида на патогенните гъбички. Anthracnose pathogen Colletotrichum acutatum се характеризира с розово-оранжев цвят с различни нюанси на насищане.

Кафяви петна върху листа от ягоди

Появата на листата на ягоди с различни форми и размери на кафяви петна показва, че растението е засегнато от причинителя на кафявото петно. Първата вълна на това заболяване започва през април-май, а върхът на нейното развитие достига през юли-август и води до смъртта на до 80% от повърхността на листовите остриета, което значително отслабва растенията. Първо петите са малки, от двете страни на листата има кафяво-червен цвят. Тъй като заболяването прогресира, площта на лезията се увеличава в резултат на сливането на петна, оцветяването им става почти черно. Листата изсъхват.

Кафяво петно ​​на листа от ягоди

На мустаците и дръжките на листата, петна са по-малко големи (те изглеждат като впечатлени малки точки).

Първите лезии са изложени на долните листа, особено ако ягодите не са добре подготвени: сгъстени, запушени с плевели. Благоприятни условия за развитието на гъбичките са висока влажност, лоша вентилация на листата на ягоди, топло време.

Други части от ягодата също заразяват кафявото петно: плодове, стъбла, педикали, сепарали. Плодовете нямат време да узреят: те стават малки и "костни".

Болестта е коварна, тъй като създава илюзията за "възстановяване" на късния етап: листата, които изостават в растежа, растенията изчезват, а неопитни производители свързват джуджета с недостиг на хранителни вещества. Ако през този период не лекувайте ягодовите лехи с фунгициди, то през втората половина на август кафявото петно ​​отново ще атакува младите растящи листа.

Кафяви петна върху листа от ягоди могут быть причиной и такого заболевания как белая пятнистость. В начальной стадии болезни пятна округлой формы, достигающие в диаметре до 2 мм, имеют бурый цвет. В дальнейшем у них появляется бордовая кайма. После того как середина пятен посветлеет, она разрушается — на листьях остаются дырки.

Бяло петно ​​на листа от ягоди

Бялата кръпка засяга не само листата, но и други части на растението: стъбла, дръжки на листа, плодове. Петната имат удължена удължена форма. Черните плодове се появяват близо до костите на плодовете, а след това заболяването прониква в меките тъкани на плодовете, те са покрити с тъмно кафява кожа. Масовото поражение на засаждането на ягоди с бели петна започва през втората половина на сезона. Спорите са разпръснати от вятър и дъждовни капки, дори могат да поникнат при + 8oC. Въпреки че бялото зацапване не води до смъртта на ягоди, но значително влошава представянето и вкуса на плодовете.

Методи за борба с петна върху листа от ягоди

За предотвратяване на гъбични заболявания на ягоди е важно да се спазват следните агротехнически техники:

• използвайте здрави разсад, устойчиви на гъбични заболявания;

• Растете ягоди в открити сухи зони, за предпочитане на високи или вертикални легла;

• унищожава растителни остатъци от болни растения и плевели;

• правилно е да засаждате ягоди на леглата - сгъстените насаждения са слабо вентилирани, в резултат на което в околната среда с висока влажност активно се развиват спори от патогенни гъбички;

• отговарят на нормите за торене - мицелът се развива активно върху растения, които се хранят с азот;

• Борба с вредители, които предават спорите за гъби и вирусни инфекции;

• наблюдаване на сеитбообращението - след заразяването ягоди се връщат на старото място само след 4-5 години. Най-добрите предшественици за нея са моркови, лук, чесън, боб, листни салати или чиста пара. Не се препоръчва да се засаждат ягоди на площите след Solanaceae (картофи, домати, патладжани), краставици, царевица;

• да обработва ягоди с препарати, съдържащи мед (Fitosporin-M, меден хлорид, 1% течност Bordeaux, Ridomil Gold и др.) Два пъти в сезон - преди цъфтежа и след бране на плодове.

запази
Share:
Comments