Непал - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии,

Южна Азия Непал се намира в самото подножие на Хималаите. Основната част на страната е покрита с хребети на планинската система. От три страни републиката е заобиколена от Индия, а в северната част на Непал граничи с Китай, общата й площ е 147 000 кв. Км. километри. Съответно страната може да бъде разделена на 3 географски зони:

- Хималайският регион, - планински район (образуван от планинските редици на Махабхарата и Чурия в централната част), - тера равнини (широка равнина е в южната част на страната).

Към днешна дата Непал е регистрирала 30 милиона души от различни раси и националности. Водещите непалци са водещи - 54% от цялото население, на второ място е заета от магарите, живее предимно на запад, 7,1%, Тару - 6% и други. Като цяло царството има повече от сто етнически групи. Жителите на Непал говорят различни езици и диалекти в зависимост от народната общност, но националният език е непалски. Местната валута е рупията.

Будизмът и хиндуизмът са основните религиозни тенденции в региона и, изненадващо, привържениците на този или онзи, който сега мирно съжителстват, не налагат своите възгледи и не уважават духовните традиции на братята. Местните хора са дълбоко религиозни хора, не е за нищо, че казват, че в страната има повече храмове, отколкото къщите.

Непал - столицата и големите градове

Между суровите Хималаи и хълма Махабхарат в плодородната долина е столицата на царството - град Катманду, с население от 370 хиляди души. Малък, но уютен град има няколко големи пътни артерии с две платна и много тесни улици, подобни на лабиринт.

Големи войни с чудо прескочиха столицата, за да запазят безупречния архитектурен стил, формиран през вековете. Градът има над хиляда църкви и десетки хиляди значими сгради. Катманду е не само културен, но и административен, политически, финансов център на републиката.

Други важни градове в долината са Лалитпур и Бхактапур. В различни исторически периоди тези селища също имаха честта да заемат поста на столицата.

Непал - почивки и екскурзии

Екзотичната страна набира скорост в туристическата индустрия - целогодишните посетители от цял ​​свят се стремят да открият невероятни приключения. Катерейки се до върховете на най-величествените планини, усещате завладяващата миризма на свободата и близостта на бездънното небе. Все още посетителите са привлечени от невероятната флора и фауна на джунглата, богатото културно-историческо наследство на градовете, резервата от високи надморски височини и парковете, най-чистите красиви езера; но без част от крайната почивка в Непал няма да бъде пълна.

Няколкостотин души годишно добиват най-високите върхове на света - Еверест (8848 м), извисяващи се на границата с Непал и Тибет, върха на Канкенджунга, разположен на границата с Индия, планината Анапурна, която влиза в хималайската верига.

Малцина ще отхвърлят маршрутите по планински терен и рафтинг по склоновете на груби планински реки. Страната е изненадана от разнообразието от пейзажи, чист въздух и уникална природа. Посещението в националните паркове и резервите на кралството със сигурност ще доведе до много положителни емоции на гостите.

Екскурзии в Непал не могат да се видят без да се видят местните забележителности, концентрирани в столицата и големите градове.

Непал — достопримечательности

Град Катманду е събрал много красиви и необичайни архитектурни паметници, сгради, храмове и манастири. Най-голям интерес сред пътуващите предизвикват: храмовете Кастамандал (723), Джаганнатх, Ашок Винаяк (3-ти век пр. Хр.), Храмът на небесния Бог Акаш Бихара и много други религиозни сгради. Не може да се пренебрегне грандиозния район на манастирите в покрайнините на града: Copan, украсена на едноименния хълм, храмовия комплекс Pashupati, разположен на брега на свещената река Bagmati, Bhadrakali и др.

В околностите на града има много други атракции, които представляват интерес за туристите: площад Таумаджи с пететажна пагода Нитаполе, кулата Дхаракара (59 м), Националния исторически музей, множество статуи и фонтани.

Pokhara е популярен курорт на републиката. Той заема бреговете на едно от най-красивите езера в света - Feva-Tal. По крайбрежието се простира мрежа от хотели, ресторанти и магазини. Градът е известен с хиндуисткия храм, разположен на острова в центъра на езерото, Шанти Сумпа, изобилието от манастири, свещената пещера Рупа, великолепния водопад на Дейвис Фолс и спиращата дъха панорама на заснежените върхове на манафила Анапурна.

На територията на страната има 16 национални парка и паркове, чието посещение ще остави незаличим знак в паметта ви: паркът Sagarmatha, Chitwan, който се намира в долината Rapti и прилича на тропическа джунгла с цялото разнообразие от дива и девствена природа; Резерват Бардия, където живеят носорози, диви слонове, тигри, крокодили; резерват от Cauchy Tappu, богат на разнообразие от екзотични птици. И това не е пълен списък на цветни места на държавата.

Непал — погода (климат)

Никоя страна няма толкова разнообразен климат, от тропическия, екзотичен юг до планинските ледници. Височината под 1 000 метра над морското равнище се характеризира с горещо лято с повишаване на температурата от +27 до +32 и над градуса. Зимата - мека и топла, колоната на термометъра се издига до +20 следобед и +10 през нощта.

В планинските райони на Сивалък и Махабхарата времето е малко по-капризно. Летните дневни температури се повишават до + 22 ... + 24 градуса, а зимната температура спада до + 12 ... + 18. В планините температурата през лятото рядко надвишава + 10 ... + 12 градуса, зимата е снежна, студена и ветровито. Инструментите през зимните месеци определят - от -7 до -30.

Времето в Непал сега:

Непал - национална кухня

Посещавайки екзотичното царство, ще можете напълно да се насладите на разнообразието от деликатеси от непалска кухня. Страната предлага богата гама от ястия за гостите. В допълнение към националната кухня, във всеки ресторант в страната можете да поръчате ястия от тибетска и индийска кухня.

Основата на гостоприемната непалска маса е ориз, приготвен с добавяне на всякакви зеленчуци, билки и подправки. За готвене се използват и картофи, зеле, тиквички, боб, краставици и лук, а плодовете не могат да бъдат премахнати. И като подправка използвайте горещ пипер, куркума, джинджифил, индийско орехче, жълт шафран и т.н.

Опитайте традиционно ястие, наречено "Dal Wah Tarkari" - ориз с пържени зеленчуци и бобова паста. Кулинарните импровизатори допълват храната с подправки, плодове, риба и яйца. Със сигурност ще харесате мама - големи кнедли с овнешко месо, приготвени за двойка.

В планинския регион хората ядат царевица и ястие от масло, ароматизирано със захар. В суровите планински условия подобно хранене укрепва перфектно силата.

Като традиционен десерт можете да опитате сладките понички от оризовото брашно. От напитките непалският чай е широко разпространен, известен със своя вкусен вкус и аромат.

Непал - интересни факти

- По-голямата част от населението живее в планинските райони са концентрирани в градовете само 14% от непалското - Ако по средата на улицата ще видите разхождат ръка мъжете - не се изненадвайте и не ги хвърлят по посока на зашеметени погледите. Това не е признак на сексуална ориентация, като символ на една силна мъжка дружба - ръководител на местното население - едно свято място, което позволи да се докоснат само най-близките хора, така че преди да дръпне някоя мъжкарана зад главата си, хиляди пъти си мислят - крава в Непал е свещено животно, както и неговите фекалиите на някои знахари, използвани за лечение на много болести; - не е железопътна, основният обществен транспорт - автобуси - не се опитвайте да се ръкува с непалци, те наистина не благоприятства този тон raditsiyu. Въпреки това, хората на държавата са много гостоприемни хора, нежно се прилагат към всички чужденци.

Непал - регистрация на визи на границата

Визата се издава при пристигането си на летище "Тръван" в имиграционните служби. За да издадете документа, трябва да предоставите две 3x4 снимки, чуждестранен паспорт, попълнете формуляр, документи и да платите такса за виза: $ 30 - еднократна виза (до 60 дни), $ 50 - многократно влизане. Децата на възраст под десет години от плащането на таксата са напълно освободени.

Карта на Непал

Share:
Comments