Най-коварните вредители на ябълковите дървета - снимка. как

Най-често вредителите на ябълката се появяват по време на периода на цъфтеж на дървото, те са привлечени от силен аромат. В този момент насекомите причиняват непоправими щети на градината, а добивите на ябълките падат. Своевременното обработване ще защити растението, което със сигурност ще повлияе на количеството реколта.

Контрол на вредителите върху ябълката: основни принципи

Вредителите от дървета са разделени на два вида:

• смучене;

• омазняване.

Те причиняват различни щети на листата, плодовете и другите органи на дървото, така че борбата с тях е различна.

Борба смучещи вредители

Смучещите насекоми се хранят със зърното на клетката, като я изсмукват в малки листа в листата или кората. Този вид вредител включва листни въшки, ножници, акари, липавици.

Смучещите вредители се възпроизвеждат бързо, за кратко те удрят повечето от листата, лишавайки дървото от възможността да се развие нормално. В допълнение, насекомите произвеждат сладък сок - това е най-добрата среда за развитието на гъбичките.

Възможно е да се отървете от смучещи вредители чрез химически и биологични препарати. От химически препарати ще изберем най-ефективните:

• Нитрофен. Отървете кората и багажника преди да цъфнете. Разтворът се приготвя от 200 g от препарата и 10 1 вода. Това е фатално дори за вредители яйца, отложени от есента.

• Fufanon. Пръскането се извършва по време на подуване на бъбреците, преди цъфтежа и след това. Разредете според инструкциите.

• Карбофос. Системна подготовка от различни вредители.

• Mospilan. Системно лекарство, разрушава яйцата, ларвите и възрастните.

Биопрепаратите не действат толкова бързо колкото химическите, но не увреждат човек.

• Верицилин. Ефективно срещу листни въшки и бяла муха.

• Биолор. Унищожава паяка.

Продължителността на биологичните изследвания е много по-ниска, затова е необходимо често лечение.

Как да се отървете от гнойна насекоми

Горящите вредители се хранят с части от дървото, носят физическа вреда. Това са плевели, бръмбарници, листно ядене, флорети и други. Хибернация на насекоми в отпадъци, сухи листа, угар, подрязване клони, под плевели.

В борбата срещу насекомите се използват същите химически препарати срещу смучещи вредители. Разредете според инструкциите.

От биопрепаратите, фитотипът и актофитът се доказаха добре.

Афиди на ябълковото дърво: вредители, начини за борба

В началото на пролетта гладни насекоми се придържат към едно дърво, яде зеленина. Това не само разваля външния вид на ябълковото дърво, но също така прави невъзможно нормалното развитие.

Вредителят се засажда от долната страна на листата от цели колонии, за да не забележи, което е много трудно. В листни въшки са засегнати от върха на младите филизи, листата се свиват надолу, губят цвета си.

Като превантивна мярка градинарите редовно изпръскват градината. Първият път третирането на дървото се извършва през пролетта, веднага щом пъпките поникнат. Повторете пръскането на всеки 14 дни или след дъжд.

Работният разтвор за пръскане се приготвя от carbofos:

• 3% разтвор се използва за обработка на спални пъпки;

• 2% от сместа е подходяща за поръсване върху едва счупени пъпки;

• 1% течност се напръсква върху зелен конус.

Вместо карбуфос, можете да използвате други лекарства, които са разредени според инструкциите.

Съвет! Не използвайте за пръскане на лекарства, които имат вредно въздействие върху полезните насекоми. Например, калинката се хранят с листни въшки, което намалява броя на вредителите в градината.

Apple moth: описание на вредителя с снимки, борба с мерките

Mole поставя ларвите върху младите филизи и пъпки, в самата база. През пролетта лакомните гъсеници се хранят с бъбреците и младите листа, след което разтеглят мрежата между листата, където успешно се размножават.

Борбата с ябълката се провежда през целия сезон. Първо, спрей рано пролетен разтвор на нитрафен 3%, след поникване на пъпки, лечението се повтаря с 2% разтвор на злато.

Как да се отървете от мравки на ябълка

Мравките не само изяждат бъбреците на ябълковото дърво и ядат плодов сок, но и засаждат въжетата в градината. Безполезно е да се справяте с листни въшки на ябълково дърво, ако в градината има мравуняк. Неговите трудолюбиви жители все още ще носят въшките на паша.

Много е трудно да се борим с мравките. Подходът трябва да е изчерпателен. Приложете не само химически, но и народни начини от мравки.

Важно! Аерозолите от насекоми не дават ефект на открито.

Капанът с отрова е ефективен начин. Инсектът е отровен от силна отрова на бавно действие и оставя в мравуняк, където заразява всички жители. Този метод дава резултата, но не толкова бързо, колкото бихме желали.

В арсенала на съвременния летен обитател има по-хуманни начини за справяне с мравки - метален колан за дърво. Коланът е прикрепен към дървото, тъй като металът има гладка повърхност, а мравките няма да могат да го прекосят.

Можете да поръсите пътеки и ангели с черен пипер или горчица. Това ще изгони мравките от градината.

Кърлежи на ябълково дърво: снимка и описание на вредителя, как да се отървете от кърлежи

Червената акара уврежда всички дървета в градината, така че не е нужно да се позволява това да се умножава. Борбата е целият сезон.

Вредителят е разрушен в растителни остатъци и пукнатини, които се образуват върху кората на едно дърво. По време на цъфтежа, пренаселените индивиди излизат на млади леторасти и ларви. Открийте наличието на кърлежи може да бъде от характерните тънки паяжина, която се формира върху засегнатите райони. Самият инсект е много малък, червен, не е толкова лесно да го видиш.

За да предотвратите разпространението на вредителя, не забравяйте да премахнете остатъците от растенията през есента, да копаете добре дървения корпус, внимателно да почистите рани и пукнатини върху кората и да ги напълните с градински съдове. Пръскането с наркотици се извършва 3 пъти, но последният месец преди събирането.

• До пъстри пъпки използвайте нитрафен, олеокупит;

• по време на образуването на пъпки, carbofos се използва колоидна сяра;

• от плодовете, напръскани с метафос, фосфамид.

Внимателно прилагайте препарати, съдържащи сяра, в противен случай рискът от изгаряния на дървото ще се увеличи. Спазвайте техниките за безопасност, напръскайте в спокойно време.

Золобоникник и бръмбар: злобен бръмбар

Има няколко вида вредители, които се появяват след цъфтежа на ябълковото дърво.

Zabolonnik е черна лъскава грешка, която се храни с кората на дървото и причинява големи щети. Без подходящо лечение ябълковото дърво просто ще загине.

Ларвите на бръмбарите хибернират в пукнатините на кората и багажника, а в началото на пролетта се хранят със сок от дървото, прорязват дупки и излизат навън. Жените дават голямо потомство, не умират дълго време.

Важно! Ако на ябълковото дърво се появи коралов бръмбар, тогава цялата градина трябва да се третира многократно срещу гъбични заболявания.

За да се отървете от вредители, внимателно почистване на градината през есента. В началото на пролетта, победи дървото с вряла вода, за да унищожи всички вредители. През зимата изкопайте стволовете, когато се настаняват стабилни мразовити времена.

Раните и пукнатините в кората се почистват и обработват с 1% меден сулфат, след което внимателно се затварят. Това е най-ефективното средство срещу болести и вредители.

В заключение, трябва да се отбележи, че рядко едно дърво е засегнато от един вид вредител, така че сложните препарати предлагат защита в няколко посоки наведнъж. Внимателно следете състоянието на ябълковите дървета, за да вземете навременни мерки за борба с вредителите.

Share:
Comments