Котки срещу кучета: кой е по-умен?

В продължение на много години любителите на животните никога не се губят да обсъждат един въпрос: кой е по-умен - кучета или котки. Общественото мнение обикновено благоприятства сладките представители на семейството на котките. Всъщност учените отдавна са установили, че броят на невроните в кората на мозъка при котките е два пъти по-голям от този на кучетата.

Кучето не се колебае да утоли жаждата си от тоалетната, тя послушно гледа в очите на собственика и изпълнява всичките си заповеди. Котките са напълно независими животни - горди и горди. Изглежда, че всичко е очевидно, но е твърде рано да се правят окончателни заключения. Последните изследвания разкриха тайния гений на кучетата.

Подобно на други животни, които могат да разберат гласовите команди (шимпанзета, папагали, делфини), кучетата реагират на стотици екипи и са свързани с тях с определени предмети. Но разликата между кучета и други животни е начина, по който те запомнят тези думи.

Изследователят Юлиан Камински от Великобритания проведе през 2004 г. интересен експеримент, чийто основен участник беше кучето Рико. Кучето беше добре ориентирано в имената на стотици неща. Рико показа непознат предмет и седем други неща, чието име познаваше кучето. Учените поискали животното да донесе играчката, като я нарече неизвестна дума. Кучето не знаеше тази дума, но веднага разбираше какъв вид играчка се има предвид.

След серия от подобни експерименти изследователите стигат до следното заключение: за разлика от другите животни, кучетата притежават уникална способност, характерна за човека. Собствениците на котки ще трябва да изглеждат по различен начин в широко разпространения стереотип, че техните домашни любимци имат по-добра памет от кучетата. Не е точно така. Преди няколко години учените от Канада прекараха такъв експеримент: скриха едно куче в четири кутии пред кучета и котки. Котките почти веднага забравиха къде е храната, кучетата я спомнят перфектно дори след четири минути.

С възможността да се движите положението е диаметрално противоположно. През 2010 г. учени от университета в Онтарио обявиха резултатите от съответния експеримент. По време на теста кучетата са имали задача да намерят храна в лабиринта. Подобен експеримент се провежда с плъхове. Резултатите ясно показват, че плъховете надминават кучетата с абсолютно всички параметри.

В способността да се хранят зад оградата дори вълците се оказаха по-добри от братята си. Унгарските учени обаче отбелязват много важен нюанс: ако кучето гледаше на лицето, решаващо този проблем, веднага разбра всичко и успешно изпълни подобна задача. Оказа се, че тайната на кучешкия гений се крие в умелото взаимодействие с човека.

Категорично да кажа, че кучетата са по-добри от котките в ума, не е съвсем вярна. Природата е предвидила всичко и всяко живо същество е създадено, за да бъде най-доброто в голямо разнообразие от неща. Може би умът на котката се проявява в самодостатъчност и рядко изобретателност.

Share:
Comments