Клетката на котенцето - какво да правим? какви видове

Кърлежите са артроподи, които паразитизират хората и животните. За котенца, различни видове кърлежи могат да причинят сериозно заболяване.

Iksodovy акари в котенце - какво да правя?

Тези насекоми, кръвоспиращи, атакуват хора и домашни любимци, докато ходят в парка или се разхождат в гората. Те живеят в трева и храсти, особено активни през май-юни, а също и в началото на есента. Най-голямата вероятност е да вземете кърлежи от котенце, което може да ходи навън или да го вземе със себе си в страната. Но собствениците могат да донесат този паразит на дрехи, където могат да се придвижат до животното. Външно кърлежите са като малък паяк. Той се движи много бързо и е толкова малък, че той най-често се забелязва, когато се засмуква и набъбва от кръвта пиян. В този случай насекомото се увеличава в размер от три милиметра до един и половина сантиметра, коремът му придобива кафеникаво-червен оттенък.

Кърлежите при котки се срещат в различни части на тялото, но най-често се прикачват към корема, зад ушите, по холката, задните крака и под мишниците. Едно животно може да не забележи непосредствено "пътника", защото когато ухапване от кърлежите се отдели анестетично вещество в раната. Съдържа се в слюнката на насекомото, което също има свойството да замръзва и фиксира здраво пробокса на паразит, който смучва кръвта. Колкото по-дълго кърлежите остават върху животното, толкова по-трудно ще бъде премахването му по-късно.

Iksoda кърлеж е опасно за коте, тъй като е носител на сериозни заболявания: pyroplasmosis, teilerosis, tularemia. Следователно, след ходене, винаги трябва внимателно да инспектирате домашния любимец и ако се открие паразит, който се засмуква от кръвта, той трябва да бъде премахнат възможно най-скоро. Направи го правилно. Най-добре е да използвате специален инструмент.

Ако животното редовно ходи на улицата, препоръчително е да закупите такова устройство в магазин за домашни любимци и винаги да го имате под ръка. С този инструмент трябва внимателно да вземете акарата толкова близо до главата и бавно да я завъртите. За провеждане на процедурата се препоръчва в ръкавици, защото в слюнката на кърлежите може да съдържа вируси, опасни за хората. Много е важно да извлечете паразита заедно с главата, в противен случай може да предизвика възпаление. Не се препоръчва да дърпате насекомото, опитайте се да го издърпате с нишка или остри пинсети, като го капете с масло. Или тялото ще излезе, а главата ще остане вътре, или акарата ще затегне още повече челюстите и няма да бъде възможно да го издърпате изцяло. Можете да вземете котето на ветеринаря и да поверите на лекаря правилното извличане на паразита.

След ухапване от кърлежи, котето трябва да бъде внимателно наблюдавано за следващите две до три седмици, тъй като инкубационният период на заболяването продължава дълго време. Следните симптоми са тревожни:

• бледи венци и лигавици (говорете за развитието на анемия);

• летаргия, загуба на апетит;

• висока температура (40 градуса и повече);

• разхлабени изпражнения, повръщане;

• недостиг на въздух.

След като сте забелязали неразположението на коте, трябва спешно да отидете до ветеринарната клиника и да информирате лекаря, че животното е ухапан от кърлеж. Определянето на правилната диагноза ще помогне да се предпише адекватно лечение.

Кърваво ухо в котенце - какво да правя?

Този вид кърлежи се нарича Otodectes cynotis, откъдето идва и името на болестта - отодектоза. Малките членестоноги, по-малки от милиметър, паразитират ушите на котките и кучетата. Инфекцията възниква или от болно животно, или от свързани елементи, като килим или диван. Проблемът с ухапването на ушите е от значение предимно за котенцата, взети от улицата. Но и малко котенце може да получи ухото от мама котка или от друг домашен любимец, живеещ в къщата, на когото може да ходи.

Симптоми на котешка инфекция с ухото:

• кафява плака в ушния канал;

• котето често драска ушите си, поклаща глава;

• в ушите се появяват драскотини и струйки.

Ако има подозрение за отодектоза, трябва да се направи анализ на изхвърлянето от ушите на котето. Това се прави в ветеринарна клиника. Само след като диагнозата бъде потвърдена, можете да започнете лечението. Това включва почистване на ушите със специален лосион и внедряване на лекарството срещу кърлежите. При лесен стадий на зараза собственикът може самостоятелно да почисти ушите на котето и след това да въведе капките, предписани от лекаря. Ако в секретите има гной и кръв, а слуховият канал буквално се запушва с кал, първото почистване трябва да бъде поверено на лекаря. В случай на сложни случаи, ветеринарният лекар може допълнително да предпише антибактериални и противогъбични лекарства.

Подкожната селекция на котенце - какво да правим?

Ако котенето постоянно се сърбене, на главата, шията, ушите и особено около очите, косата започва да пада, кожата става червена, има акне и пустули, може да се подозира, че домашните любимци имат демодикоза.

То се причинява от демодекса. Този вид подкожни акари също може да съществува в здраво животно, той се активира, когато имунитетът се отслаби. Определянето на наличието на паразит в котенце може да се анализира чрез изстъргване от кожата. Забавянето на посещението при лекаря не е необходимо - докато demodekoz се локализира в определени области, терапията ще бъде по-ефективна. Лекарят ще избере за котето специални шампоани и лосиони за почистване на кожата, както и анти-лекарствен продукт. Задължителни са средствата за демодикоза, за да се подобри имунитетът на животното. Също така ще е необходимо да дезинфекцирате всички играчки на котката, купи, легла.

Клетка на коте - какво да правим за профилактика?

За да се предпази малка котка от опасни паразити като акари, е необходимо да се изпълнят редица правила:

1. • Опитайте се да избягвате контакта с домашния котенце с бездомни животни.

2. Редовно проверявайте ушите на домашния любимец, проверявайте състоянието на кожата и козината му. Това важи преди всичко за животните, които имат достъп до улицата. Те също се нуждаят от редовно лечение от външни паразити.

3. • Ако собствениците вземат котето заедно с тях извън града или им е разрешено да ходят, е необходимо да се използват средства за защита срещу кърлежи. Това могат да бъдат спрейове, капки, които се прилагат върху холката или специална яка.

Share:
Comments