Как да се справим с вредители на червено и черно френско

Храстите с червени или синьо-черни плодове са толкова познати на окото, че повечето градинари почти не им обръщат внимание. И напразно, защото касисът, както червено, така и черно, е склонен към болести и заразяване с вредители не по-малко от други градински растения. Освен това, ако бръмбарите, гъсениците и други вредни братя не са разпръснати навреме, то във времето те могат да се разпространят и до други зелени жители на градината.

Вредители от червено и черно френско грозде: как да разпознаете насекоми?

Най-честият гост на касис е паяка. Неговите струни обгръщат листата, стъблата и плодовете. Кърлежите започват своята дейност рано през пролетта, по време на цъфтежа на пъпките. Помислете върху полагането на яйца от насекомо, което е презимувало в паднали листа или в горния слой на почвата, от долната страна на листата. Животът на паяка значително намалява добива на касис и зимната устойчивост на всеки сорт, листата са кафяви и сгънати, след което изсъхват и падат.

Собствениците, които успяват да запазят градината и зеленчуковата градина в абсолютна чистота, не са свикнали с това, че първото поколение от това насекомо се възпроизвежда на плевели, особено на топлина (юли-август). Но летните жители (особено тези, които идват на сайта само за уикенда) често просто нямат време за пълна борба с плевелите. Как да бъдем в този случай? Естествено, да се бори до края!

Как да се третира касис от тези вредители?

Ако инфекцията е малка, тогава е напълно възможно да се направи с народни средства, без да се прибягва до химия на магазините.

Борбата срещу паяк включва няколко етапа:

• събиране и изгаряне на паднали и заразени листа;

• редовно копаене и разхлабване на почвата под храсти;

• когато пъпките се развиват и след цъфтежа на касис, храста се пръска със следния състав: в 10 литра. водата се разрежда с 20 g 50% карбоксилна киселина;

• добър народен метод - поръсване на френско грозде със силен бульон лук или чесън.

Големите насаждения от касис трябва да бъдат третирани със специални съединения, тъй като народните средства не могат да се справят с такъв обем. Най-често това е пръскане със специализирани акарициди на системно действие.

След това е възможно да се обработва касис от вредители:

• "Антио";

• богохулството;

• "Zolon";

• «Тедион», и другие акарициды.

Химичните вещества трябва да се прилагат стриктно в съответствие с инструкциите, в противен случай инсталацията ще изгаря. Освен това е по-добре да се редуват акарицидите, тъй като насекомите могат да свикнат с един състав и да развият имунитет към него. Тежката инфекция изисква периодично пръскане.

Какво трябва да знаете за най-опасните вредители от червено и черно френско грозде - пъпки

Градинските градинари за начинаещи са щастливи, когато виждат подути пъпки по касис през пролетта и дойдат до отчаяние, когато те не се разтварят, а просто се разпадат, излагайки разрушените рудименти на листата. Това е работата на червената акара.

Забелязва се, че е нереално: размерът на възрастен е само 0,3 мм и той прониква в бъбреците на етапа на тяхното формиране. Женските зимни кърлежи в бъбреците и полагат яйца по време на подуване. Ако на храстите се намират пъпки с неестествени размери (активността на акарата може да ги надуе до размер на грахово зърно), деформация и обезцветяване на горните листа - това означава, че е време да започнете да третирате касис от вредителите.

1. Градинарите са популярни при заразяване на храстите с вряща вода, Странно е, но този метод укрепва растението, като увеличава имунитета му срещу брашнеста мана. Водата се охлажда малко, свързва се стреля заедно и водата на храста. Недостатъкът на метода при синхронизиране: акарата е активирана вече при + 5 ° C; толкова горещи душове се държат на плюс температура, но преди цъфтежа на пъпки.

2. Ръчно премахнете заразените бъбреци дълго и неефективно, но ако има малко растения - можете да използвате този метод. Процедурата се извършва през есента или зимата, когато няма листа, а болните бъбреци са много различни от здравите. Този метод има свой собствен недостатък: ако липсва поне едно жилище на червеите, работата ще се обърка: вредителят се разпространява по целия храст. За да не се досетите, какво да преработиш касината още по време на плодното, трябва да направиш всичко своевременно.

3. Най-добрите химически препарати за умъртвяване на червените акари са калциево-сярна (ISO) и колоидна сяра:

• Колоидното сиво касис се обработва преди и след цъфтежа. Разтворът се приготвя от 10 g сяра и 1 литър вода. Най-вероятно тази година няма да изчакате реколтата, тъй като сярата ще я убие с акари, но е по-добре, отколкото да се третира касис от вредители с по-малко ефективна подготовка и да се загуби реколтата и за следващата година;

• Решението ISO се извършва по същия начин, а храстите се третират по същата схема. Първото пръскане се извършва с 2% състав, вторият 1%; и обработката се извършва на храста и на земята около него.

Препаратите със сяра са добри, тъй като предизвикват имунитет срещу гъбични заболявания от карамфил; Приложете ги в строго съответствие с инструкциите.

4. Ако акарицата все още е оставена, тогава градинарят е оставен само с кардинални мерки:

• Есенно подрязване на храста: всички издънки се отстраняват под корена. Това няма да навреди на растението, а напротив - касисът ще бъде подмладен и ще продължи да расте. Недостатъкът е, че няколко години могат да преминат преди следващото раждане;

• Бушът е силно засегнат от акари и вируси и е напълно унищожен.

Трябва да се помни, че кърлежът може да се прехвърли и на други растения, дори и на градински инструменти, така че след разфасоването или пресаждането е желателно да се залее с вряща вода.

Афиди: какво трябва да знаете за преработката на френско грозде от вредители

Капронетната афида е "добра", тъй като е лесно да се види. Активността на светлозелени насекоми води до усукване и набръчкване на апикалните листа; растението престава да носи плодове. В един случай, унищожаване на листни въшки няма да успее, така че лечението е постоянно.

1. Най-простият, най-достъпният и безболезнен метод е да измиете засегнатите части със силен сапунен разтвор или разтвор от дървесна пепел.

2. Добавете 3 супени лъжици вода в кофа с вода (12 литра). л. урея и няколко кристала от калиев перманганат, докато се получи разтвор на яркорозов цвят.

3. Пръскането с разтвор на борна киселина с добавянето на всеки сапун ще разруши не само листни въшки, но и мравки.

4. По време на подуване на пъпките, касисът се поръсва с "нитрофен", за да се елиминират овипозиторите, които оцелели от студа.

5. През лятото храсталакът се третира с инсектициди (Carbofos, Vofatoks, Aktellik и др.).

Препоръчва се да се предотврати появата на листни въшки от всеки подходящ инсектицид.

Стъкло и огън: как да ги победим?

От огъня е лесно да се отървете от него, Знакът на външния му вид е плодовете в мрежата, които постепенно изсъхват и падат.

Самата пеперуда няма влияние върху развитието на храста, тъй като вредителят е неговата гъсеница. Ларвата хибернира в почвата в корените, така че най-простият начин да се унищожи е всеки покриващ материал или мулчиране. След цъфтящи храсти се напръскват с всеки инсектицид.

Със стъклена кутия толкова лесно е да не се разделимАз съм. Нито един жител на лятото не е озадачен за въпроса: как да се третира касис от тези вредители.

Тази пеперуда оставя яйца на кората, а гъсеници, излюпване, проникват в леторастите и ги загърбват отвътре. На повърхността пеперудата може да се види само веднъж: в началото на пролетта, по време на следващото полагане на яйца. Здравето на касис не добавя: поради липса на хранителни вещества храстът може да умре. Да се ​​отървем от насекомите е много трудно, защото гъсеници са вътре:

• При резитба, лешоядите, засегнати от каната, са отрязани под корена и изгорени;

• Когато растете, проверете храста и отрежете клоните на здрави места;

• Спрей "Aktara" или друг силен инсектицид, с добавка на сапун.

Навременното хранене, разхлабването и мулчото правят храста по-силен; на такива растения, вредителите не живеят дълго.

Какво да преработите касис по време на плод, ако сте пропуснали процедурата през пролетта

По време на периода на яйчниците на плодовете, не трябва да се третират химикали. Максимумът, който може да се направи, е да се отрежат кълновете, повредени от болести или вредители. Обработката се извършва два пъти: преди и след цъфтежа.

В статията не са изброени всички вредители от касис храст, но те не са толкова чести и не причиняват такава вреда. Листата на жълтеникавите листа, ноктите, черупките от черно-касис се унищожават от събирането на увредени плодове и листа и от третирането с инсектициди.

Share:
Comments