Как да се отървем от прах в апартамента за дълго време.

Всяка домакиня поне веднъж в живота ми дойде с въпроса: "Как да се отървем от прах в апартамента за дълго време?"

Частиците прах постоянно летят във въздуха и след 20-30 минути седи на мебели и други интериорни предмети.

Изцяло премахване на прах от апартамента е малко вероятно да излезе, но е възможно да се намали значително броя му всяка домакиня.

Как да се отървем от прах в апартамента за дълго време: основните места на задръстванията

Обикновено повечето прах и мръсотия, събрани в текстилни неща: килими, одеяла, завеси, многослойни драперии. Този факт има положителни и отрицателни страни. Предимствата са, че текстилът бързо поглъща прах и не позволява да летят свободно във въздуха. Той остава на мястото и се отървава от него, става много по-лесно. Недостатъкът е, че ще е необходимо да почиствате текстилните неща достатъчно често. И ще има нужда да проведете мокро почистване или да използвате перална прахосмукачка или дори да миете всичко, което можете. Мека мебел и постелки могат да бъдат правилно плетени, покривайки ги с навлажнена кърпа. По този начин тъканта веднага ще поеме изхвърления прах и ще бъде възможно значително да се намали неговият брой и напълно да се почистват всички прашни неща.

Също така, мебели могат да се натрупват върху повърхности, които са под тавана, т.е. места, които са трудни за достигане. Като правило това са високи шкафове и други места за натрупване на прах, например корнизи. За да се справите по-добре с проблема с праха върху шкафовете, трябва да ги поставите на стари вестници или обикновена хартия с голям формат. Когато почиствате в апартамента, просто трябва внимателно да получите лист прах върху него, да го преобърнете и да го изхвърлите. Да се ​​отървете от прах в труднодостъпни места е много по-лесно с този метод, отколкото непрекъснато да се катерите върху тях или да ги плъзнете с мокър парцал или вакуумен маркуч.

Как да се отървете от прах: да се отървете от колектори за прах

Прахът може не само да разваля външния вид на стаята, но и да навреди на хората, живеещи в него. Най-голямата концентрация на прах попада на първото един и половина метра над пода, така че детето е по-трудно да носи прах от възрастен.

Прахът обича да седи на всякакви дребни неща като фигурки, вази, салфетки и меки играчки. Данните и други малки обекти могат да натрупат много частици прах, а някои от тях могат да бъдат трудни за почистване. Ако не искате да се отървете от такива неща, поставете ги в стъклените шкафове, където ще има по-малко прах.

Книгите също много бързо събират прах, така че те трябва да се съхраняват зад стъклото.

Преди да се справите с отстраняването на праха, първо трябва да се отървете от източниците на външния му вид. За това имате нужда от:

1) Извадете от вътрешния под и килимите, ако не можете да ги вакуумирате поне 2-3 пъти седмично;

2) опитайте да хвърлите на максимум или да дадете на приятелите си малки дрънкулки, които всъщност не ви трябват. Стара козина или чанта, която не сте използвали от няколко години - стандартни колектори за прах;

3) минимизиране на броя на декоративните елементи във вътрешността. Опитайте се да се отървете от различни фигурки, ковчежета, стари меки играчки, когато е възможно - всички тези предмети много бързо събират прах и значително усложняват процеса на почистване. Най-запомнящите се неща, които не искате да се отървете, се поставят в килера или зад стъкла;

4) Застреляйте тежки завеси и ги окачете лаконично. Най-подходящият вариант е да се използват хоризонтални щори, те са много лесни за използване и не събират прах;

5) премахване на продукти от естествена вълна, вместо натурални пълнители за възглавници и покривки за легла, поставени на леглото синтетични.

Как да се отървете от прах: как да се реши проблема

Прахосмукачки и друго оборудване

Най-добре са прахосмукачки с инсталирана филтрация на водата. Най-неефективни - прахосмукачки с торбички за отпадъци от кърпа. Факт е, че когато се работи с такива модели обратно във въздуха лети около една трета от прах, който вече е събрана. Прахосмукачката с воден филтър е много по-ефективна, но те имат един съществен недостатък - те могат значително да увеличат нивото на влажност в помещението, което от своя страна може да доведе до появата на мухъл. Ето защо такива модели се използват по-добре за измиване на гладки подове от плочки или линолеум.

Голяма възможност за почистване на къщата от прах - робот чистител. Ако в апартамента живеят шафрани домашни любимци, те няма да работят дълго, ако не - тази опция може да бъде доста ефективна. Той включи прахосмукачката, той се качи на пода и събира целия прах в апартамента.

Също така отлична опция може да бъде използването на въздушен филтър. Той върши чудесна работа за почистване на прах, но има сериозен недостатък - кратък диапазон от около един метър. Тогава той е способен да се справя чудесно с летене в стаята микрочастици. Въпреки това, въздухопречиствателят не е евтин, но върши своята работа добре.

Също така често се използва овлажнител, чийто принцип на работа се основава на "студена пара", или както се нарича "измиване на въздуха". Това устройство също няма дълъг обхват, така че ще трябва да бъде пренаредено. Предимствата на използването на такова устройство са очевидни: пълно почистване на въздуха от прах, нормализиране на нивото на влажност в апартамента, ароматизация.

Йонизаторът може да намали количеството прах във въздуха. Под въздействието на това устройство частиците стават по-тежки и се утаяват на пода, така че ще бъде много по-лесно да ги махнете.

Домакински уреди

По време на почистване в апартамента можете да използвате домакински химикали, които могат да намалят способността на нещата и мебелите в стаята да съхраняват статично електричество. Когато се третират с антистатични частици, практически не се утаяват на повърхността.

Също така е възможно да използвате почистващ препарат за стъкла, който не съдържа алкохол. Той напълно се справя с почистването на всички повърхности от пластмаса и дърво до плочки.

Добра възможност е да се използват салфетки за еднократна употреба. Някои са универсални и специални: за дърво, монитор, стъкло, пластмаса и т.н. Много ефективни са салфетките, които се продават в дилъра на автомобили. Такива автомобили отлично почистват праха и мръсотията не само на автомобили, но и на всякакви повърхности в апартамента.

Как да се отървете от прах в апартамента за дълго време: предотвратяване на външния вид

Разбира се, много по-лесно е да се предотврати появата на прах, отколкото да се бори с нея. Ето списък на прости съвети за предотвратяване появата на прах:

1) въздух в помещението възможно най-често, в идеалния случай - на всеки 1.5 до 2 часа;

2) да се грижи за добра вентилация на стаите, да сложи качулката над газовата печка;

3) поддържайте средната стайна температура на 20 ° C;

4) закупуване на качествен овлажнител за въздух. В този случай спестяванията няма да бъдат на място. Не забравяйте, че добър овлажнител с инсталирана филтрация може да събира около 70-75% от праха във въздуха;

5) за борба с праховите акари може да се дължи на химически агенти, които се изсипват във въздуха за овлажнителя. Моля, обърнете внимание! Използването на химикали от прахови акари може да навреди на някои домашни домашни любимци, като риба или земноводни. Ето защо, преди да ги използвате, консултирайте се с ветеринарните лекари.

6) книги - това е голяма торба за прах, затова се опитайте да ги държите в килера или зад стъкла;

7) не забравяйте, че праховите акари са много чувствителни към твърде високи и ниски температури, така че се опитвайте да желязовате по-често с горещо желязо;

8) Вентилирайте леглото на чист въздух. Топло лято излагаме спално бельо на слънце през зимата - на сухо и мразовидно време. Ултравиолетът може да разруши не само прашинката, но и да разложи продуктите от жизнената си дейност, които са много опасни не само за страдащите от алергии, но и за здрави хора;

9), че прахът не лети от улицата, окачете марля във водата върху мрежи против комари.

Това са всички препоръки. Поддържайте къщата си чиста и останете здрави!

Share:
Comments