Как да отглеждаме амарант: засаждане на семена на разсад,

Амарантът или ликвите в нашия климат се отглеждат като ежегодно, растението не е в състояние да понесе тежки зими. Няма нищо трудно при засаждането на семена, но е необходимо да знаете някои характеристики.

Сеене и отглеждане на амарант от семена

Семена амарант са много малки, те могат да бъдат засадени на разсад или веднага в земята. При благоприятно време семената бързо растат, разсадът се развива добре.

Как правилно да сеят семената на амаранта в земята

В края на април подгответе леглото, предварително го копайте, изравнете го и го изчистете от плевелите. Под изкопаването можете да направите минерални торове, но трябва да знаете степента. Заводът превръща азотните торове в нитрати, които са опасни за здравето.

Направете плитък жлеб, около 1,5 см и равномерно разпределете семената. За удобство те се смесват с пясък или дървени стърготини. Леко разкъсайте земята. Разсадът ще се появи на 10-ия ден, веднага щом бъдат силни, сеят семена. Между растенията трябва да останат най-малко 10 см.

Заредете разсад, когато достигнат височина 20 см. Използват се минерални комплекси, но дозата се намалява с коефициент 2.

Съвет! Не е нужно да отлагате засяването на семена през май, тъй като плевелите ще изместят растението.

Отглеждане на разсад от амарант (инструкции със снимки)

Отглеждането на разсад не започва преди март. Използвайте саксии, пластмасови контейнери или ниски саксии. Те се пълнят с насипна почва. Семената са запечатани на дълбочина 2 см. Резервоарите са покрити със стъкло и поставени на топло място. За покълване семената се нуждаят от температура от + 22 ° С. При подходящи условия издънките се появяват след една седмица. Когато ударите стават по-силни, не забравяйте да ги разредите, премахнете всички слаби растения.

Изборът в отделни контейнери се извършва във фаза 3 на истинските листа. Кофичките избират просторни, не по-малко от 12 см диаметър.

Пресаждане на амарантни насаждения на открито

Растението се премества на постоянно място през май, когато преминават повтарящи се студове. Мястото е избрано с лека и плодородна почва, но умерено суха. Заводът не понася влагата.

Отвори за засаждане на разстояние от 10 до 30 см, това зависи от сорта. Докато разсадът на амаранта свикне, е необходимо да се погрижим за него правилно. Ако има сухо и горещо време, тогава растенията се напояват според нуждите. През нощта леглата са покрити, за да предпазят разсад от възможна студ.

Грижа за амаранта в градината

Отглеждане на амарант, не е нужно да работите упорито. Заводът е напълно непретенциозен, не изисква специални познания. За него ще са достатъчни стандартните процедури:

• поливане според нуждите;

• плевене и отстраняване на плевели;

• разхлабване на почвата след напояване.

През първия месец разсадът расте бавно, затова се нуждаят от по-внимателна грижа. Гледайте плевелите в градината, отстранете ги навреме. Възрастното растение вече се консултира независимо с тях. Около амарантните плевели не растат.

За сезон е разрешено няколко пъти да се храни с амарант. По-добре е да се използва органична, например, инфузия на mullein. Захранвайте растението сутрин.

Вредители и болести, които усложняват отглеждането на амарант

Като цяло растението е устойчиво на вредители, рядко е засегнато от заболяване. Но има случаи, когато амарантът страда от листни въшки и плебени.

Афидите се появяват във влажно време, вредят само на младите растения. За да се отървете от вредителя, храстите се напръскват с натурални инфузии или инсектициди.

Ларвите на плевелите се развиват в стъблата на растението, до известна точка те не могат да се видят. Определя се, че засегнатото растение може да бъде с общи характеристики. Тя изглежда бавна, изостава в растежа, цветът на листата потъмнява. За да се отървете от вредителя ще помогне на инсектициди. Добри резултати се получават при лечение с ацелеликум или карбафос.

В дъждовното лято, дори добрата грижа за амаранта не помага, растението е засегнато от гъбични заболявания. Всички болни растения трябва да бъдат отстранени, здравите насаждения трябва да бъдат напръскани с препарати, съдържащи мед. Превантивното лечение трябва да се извършва на всеки 10 дни, докато атмосферните условия се подобрят.

Как да се грижи за амарант след цъфтежа

Както вече споменахме, нашият амарант се отглежда като годишна реколта. Следователно, след цъфтежа, втулките се отстраняват.

Ако трябва да събирате семена, оставете няколко силни растения. Когато долните листа на тях изсъхват и падат от себе си, те пристъпват към събирането на семената. Нарежете съцветия и ги сгънете на сухо сухо място, за да изсъхне. Стаята, в която амарантът ще изсъхне, трябва да бъде добре вентилирана. Когато съцветието напълно изсъхне, семената лесно ще паднат сами, достатъчно е да се търкат спиците между дланите.

Съхранявайте семената в хартиена торбичка в продължение на около 5 години. След това губят кълняемостта си. Забелязва се, че по-приятелски събирания се получават от пресни семена, отколкото от остарели.

Популярни сортове и видове амарант, които се отглеждат навсякъде

Amaranth paniculate се отглежда в цветни лехи или цветни лехи. Използва се за производство на букети, като сухи цветя. Бушът е висок, около 150 см, листата са червеникави с кафяв оттенък. Брилните съцветия цъфтят в началото на лятото и цъфтят до слана. Сред сортовете има скромни сортове.

Сортове амарант от паникули:

• Грунефакел - храстът не е висок, съцветия тъмнозелено, гроздова.

• Звергфакел - растение с къси стъбла, зърна от лилав цвят.

• Rother Paris и Rother Dam - средно високи храсти достигат височина 60 см. Съцветието е тъмно кафяво и черешово.

• Въпреки че бисквите са високи храсти, паничките са оранжево-червени.

Амарантът е тъжен - небръснат храст с височина около 0,5 м. Цъфти предимно с тъмни бомби. видове:

• Green Tamb - среден храст на височина около 40 см, виолетовите съцветия се използват като сухи цветя.

• Pigmy Torch е високо растение, храстът достига 65 см. Съцветието попада в кестен.

Амарант трикольор - декоративно-широколистен висок храст. Бушът е пирамидален, изправен. Листата са жълти, зелени или червени. Цъфти до замръзване. Цветовото съцветие варира.

Сорта и разновидности:

• Осветление - растение с големи червено-жълти листа. През есента те променят цвета си до лилаво.

• Aurora - храст със златисто-жълти листа, ръбовете на листата са вълнообразни.

• Ърлей - декоративен храст, горните му листа са боядисани с пурпурночервено, по-ниското тъмно.

Очевидно има много разновидности на амарант, откъдето можете да избирате. Опитайте да засадите растение в градината, то не изисква внимание, а спиците му могат да бъдат изсушени и използвани в зимни букети.

Share:
Comments