Екология на дома: винаги чист въздух и вода трябва да бъде в

Съвременният жител на мегаполис прекарва по-голямата част от живота си на закрито. Вредните вещества ни придружават навсякъде, дори в нашия дом. Ние сме принудени да отидем на работа, да седнем на компютъра, да дишаме остарял въздушен офис. Връщайки се вкъщи, искам да чувствам безопасност и комфорт. За съжаление, ние не винаги мислим колко безопасно е къщата, в която живеем.

Какви са стените на вашия апартамент? Ако обичайният тапет за хартия направи по-правилен избор. Ако имате измазани стени с пластмасови панели, вие сте навредили на вашето здраве. То не е веднага забележимо. Веществата от пластмаса се изпаряват невъзможно в продължение на много години, навлизайки в тялото ни. Напоследък е станало модерно да се поставят пластмасови прозорци, без да се мисли, че това е изкуствен материал. Дървените прозорци са по-скъпи, но не увреждат здравето поради тяхната естественост. Шкафове от частици, линолеум, синтетични килими и дивани - всички изпускат опасни вещества в атмосферата.

Брой колко химикали използваме в ежедневието. Прах за пране, течна течност за измиване на подове и тоалетна чиния, освежители за въздух. Домакинските химикали не изчезват без следа, а се изпаряват. Вдишваме химикалите, без да мислим как те засягат нашето тяло. Количеството домакински химикали може да бъде намалено успешно.

Начинът за отстраняване на ястия се замества от сода за печене и прах от горчица, освежител за въздух с ароматни масла. Между другото, естествените масла могат да убиват микроби и вируси, както и да се развеселят. Във водата за измиване на подове можете да добавите бульони от благоуханни билки, например лимонови кори, мента, пелин. Последният също е в състояние да убие някои микроби и да плаши насекоми.

Виждаме, че въздухът в стаята е силно замърсен, така че трябва да отваряте прозорците по-често. С остарял въздух, с висока влажност и комфортна температура, вредните бактерии и мухъл се възпроизвеждат успешно. Те могат да причинят различни заболявания и да повлияят на цялостното здраве на хората и животните. Ако прозорецът не е отворен по някаква причина, въздушните филтри ще ви помогнат да получите чист въздух. По-добре е да се вземат тези, които имат функция на йонизиране на въздуха.

За да подобрите екологията в стаята, не забравяйте и за мокро почистване. Изтриване на прах, помнете отдалечени ъгли, много, например, забравете да измиете пода зад дивана, под шкафа, избършете праха на мецанина.

Ако имате домашни любимци, почистването трябва да се извършва по-често, така че косата да не лежи около апартамента и да не попадне в белите дробове. Привеждане на кучето вкъщи с разходка, измийте лапите му, иначе можете да донесете инфекция заедно с калта. Газовите печки също развалят въздуха в апартамента. Можете да ги замените с електрически или да инсталирате качулки. Извличането ще ви помогне и ако някой от семейството пуши.

Добре чисти и освежаване на стайни растения. Просто не ги поставяйте твърде много в спалнята, особено силна миризма. Броят на растенията трябва да бъде съизмерим с помещението, така че да не надвишава удобната влажност, която е 50-60%.

Всички знаем, че човешкото тяло се състои от повече от 80% вода. Но как влияе използването на чешмяна вода върху човешкото здраве? Колко безопасно е след варене или защита?

Водата от крана е опасна! Това се дължи на факта, че той влиза в нашите кранове от езера, язовири, реки. И това не изключва освобождаването на шлаки от съседни растения или пребиваването там на различни бактерии и микроорганизми. Водата, която е преминала през всички етапи на промишлено пречистване, е смес от всички видове небезопасни и вредни компоненти.

Най-популярният начин за пречистване на водата е хлорирането. Основните методи за пиене на хлорирана вода: да я защитите за определено време и да кипете. Но дори и да прибегнем и до двата метода, няма да можем да се отървем от хлорните соли в утайката.

Има възможност за използване на дестилирана вода. Тази вода не съдържа никакви примеси, както и не съдържа никакви соли. Но ако водата не съдържа елементи като калий, калций, натрий, тогава каква полза може да донесе на човешкото тяло? Никой! В края на краищата тези елементи се съдържат в обикновена вода, имащи благоприятен ефект върху човешкото здраве и живот.

Има и друга алтернатива - филтриране на водата само с помощта на специални битови или промишлени филтри. Преди да изберете филтър, трябва да определите обема на филтрираната вода. В един случай може да се използва филтърна кана, а в друга - цяла система за пречистване на водата.

Мнозина сега започнаха да предпочитат система от бутилирана вода. Една от най-удобните алтернативи на чешмяната вода. Едно от предимствата е лесната и бърза доставка в офиса или дома. Много голяма популярност на бутилирана вода, закупена от офис служители. Тъй като прекарват по-голямата част от деня в офиса, те трябва да бъдат постоянно снабдени с чиста вода. И всеки умен шеф трябва да разбере това. Ето защо, в офисите сега активно започна да инсталирате цели системи за охладители на вода. Те изпомпват вода с помпа и са оборудвани с функциите на отоплителната и охлаждащата вода, като заемат много малко пространство.

Охладителите са много удобни за използване и в някои случаи не са последните фактори, които определят не само вътрешността на офиса, но и грижите за персонала на компанията, както и за посетителите.

След като говорихме за чистотата на водата, човек не може да не се докосне до темата за чистотата на въздуха. Състоянието на въздуха на улицата и в стаята има много голямо влияние върху здравето и благополучието на човека. Ако постоянно вдишвате замърсения въздух, рискът от заболяване при астма, рак на белия дроб или бронхит се увеличава.

От голямо значение е чистотата на въздуха в затворените помещения: в офиса, в апартамента, т.е. в местата, където човек трябва да прекарва по-голямата част от времето. Много по-лесно е да контролирате състоянието на въздуха, отколкото в открита зона, филтрирането може да помогне.

За да изберете филтър, първо трябва да определите вида замърсяване на въздуха. По принцип замърсяването е аерозолно и газообразно. Например, миризмата на тютюнев дим се отнася до аерозолно замърсяване, а пепелникът с цигарени буци - към газообразни.

Различни въздушни филтри: • прахови филтри (предназначени за отстраняване на механични частици като: козина, прах) • електростатични филтри (пречистване на въздуха от аерозоли и прах) • въглеродни филтри (отстраняване на неприятни миризми); • Използват се фотокаталистни филтри (се използва молекулярно пречистване на въздуха).

В тънкостите на използването на филтри в стаята ви ще ви помогнат специалисти. Но помнете - създавайки уют и чистота в стаята, не трябва да се стремите към стерилитет. Наличието на минимално количество бактерии и вируси стимулира имунната система да се бори с тях. Познайте във всякаква степен и разберете, че природните вещества и продукти от естествени компоненти са много по-полезни за вашето здраве.

Ecostyle. Изглед:

Share:
Comments