8 януари: какви са днешните празници, събития, рожден ден,

Празници 8 януари

Джинаиокрацията, гръцкият женски фестивал

В Гърция, както и в много страни, има празник, посветен на жените. В Русия денят на жените пада на осми март, а в Гърция на осми януари и този празник се нарича "гинайстрации". Ако се запитаме за произхода на този гръцки празник, научаваме, че има малко по-различно значение от празнуването на женската половина. На осми януари градовете Неа Петра, Моноклес и много селски райони в Северна Гърция празнуват цветен фестивал, наречен "Джинайкация", посветен на жените. В този запомнящ се ден жените и мъжете обменят своите семейни отговорности и права. Жените са освободени от семейните притеснения и прекарват почивката си, както те сметнат за подходящо. Красивите дами обикновено почиват на този ден в кафенета или други забавни заведения, но в ежедневието само мъжете могат да отидат там. И мъжете по това време са у дома, гледайки деца и правейки домакинска работа. В съвременните дни този празник стана по-скоро традиция, отколкото фестивал. Празникът подчертава доминиращата роля на жените, че фестивалът не се нарича "Фестивал на матриархите". Само веднъж, след като са посетили Гърция, туристите отнемат от Гърция в сърцето си парче култура, която не може само да зарадва своя цвят.

8 януари в националния календар

Женска каша

Традиционно този ден се почита от акушерките. Бяха им дарени подаръци, третира, водка и палачинки. Често хората вземат децата си с тях, за да получават благословии от бабите. Традиционно, всички жени, които се готвеха да станат майка, и всички млади момичета просто трябваше да отидат при жените на този ден. След известно време този ден в Православната църква стана празник на иконата на Света Богородица. Има една поговорка, че акушерките се считат за роднини на всички жители на селото. Необходимо е поканена баба акушерка за всички раждания, тя е предоставила необходимата помощ на жената, която ражда, защото акушерката е казала, че е с ръцете си. Тя добре познаваше древните обичаи и се заела с бизнеса си с голяма отговорност. Ако раждането беше болезнено и продължително, те нагряваха банята, а жената, която се бе занимавала с труда, се отпускаше на слънцето. Целият процес беше придружен от добри думи, различни успокояващи билки и, разбира се, от молитви. Брезовият лъч и пелинът бяха осветени, смесени с безсмъртието и опушени с тази композиция на жената в труда, акушерката се молеше и поиска раждането да е лесно. Децата се събраха вечерта близо до Майка, която ги учеше да празнуват Коледа. Когато настъпи празникът, децата получиха торта и боровинки с мед. Но това отношение към децата трябваше да заслужава. Както обикновено, те извадиха специална кутия за децата, поставиха бисквитки и други подаръци. С течение на времето кашонът ставаше тежък, а всички славянолози отишли ​​в отопляемата баня. И всички бяха наистина щастливи.

Исторически събития 8 януари

8 януари 1851 г. Френският физик Жан Бернар Леон Фуко открива ротацията на Земята

През януари 1851 г. отличият френски физик и астроном Жан Бернар, използвайки устройството, което е проектирал, доказва феномена на въртенето на Земята около нейната ос. Устройството, проектирано от Бърнард, се състои от месингова топка с тегло 5 кг, окачена на стоманена тел до тавана. Разтърсвайки топката, Джийн успя да наблюдава въртенето на люлеещата се самолета и да определи степента й. Като анализира опита си, Бърнард стига до заключението, че явлението, наблюдавано от него, не е нищо повече от доказателство за ротацията на Земята. Експериментът беше проведен през нощта и записан от учения в списанието. През февруари същата година Бърнард представи своя опит в Парижката обсерватория, където бяха поканени изтъкнати учени. Устройството, с което учителят е направил своя опит, ще бъде наречено по-късно махалото на Фуко. Махалото също е бил инсталиран в Париж Пантеона, където тя изглежда като метална топка с тегло 28 кг, е бил прикрепен към върха на топка от дължината на стоманен кабел 67 м. Такава привързаност активиран махало да се люлее под всякаква форма. Под топчето е построена кръгла ограда с диаметър 6 метра. На ръба на оградата се изсипа пясъчна пътека. Това беше необходимо, за да може махалото да се движи и да пресече пясъчната пътечка, да маркира пясъка. За да се избегнат странични сътресения по време на стартирането на устройството, махалото е било избутано настрани и завързано с въже и изгорено при стартиране. Времето на трептене на махалото с такава дължина на кабела беше 16,4 секунди. В Русия махалото на Фуко е монтирано в катедралата "Св. Исак" в Санкт Петербург и стартира през април 1931 г.

8 януари 1861 г. в Санкт Петербург, ново списание "Около света"

8 януари в Санкт Петербург за първи път публикува списание "Около света". Това издание е първото когнитивно списание в света. От този момент нататък публикацията е публикувана само с малки прекъсвания всяка година. От 1918 до 1927 г. и от 1941 до 1945 г. публикацията не е публикувана. Но въпреки дългата и сложна история, публикацията е запазила приемствеността, като списание за завладяващи пътешествия и големи открития. Днес циркулацията на списанието е 250 000 копия. Изданието се разпространява както на абонамент, така и в мрежа за търговия на дребно, освен че много страни традиционно поръчват списание за своите абонати. През 2004 г. изданието заема трето място по отношение на читателите, сред лъскавите списания. Списанието "Около света" публикува статии по различни теми, но всички те все още засягат основния принцип на списанието - пътуване. На страниците на публикацията можете да видите истории за изключителни хора от различни епохи, да научите за важни исторически събития и за научни открития и постижения. Списанието е изпълнено с фото-доклади и статии за страните по света, туристически справочници и всякаква обща информация. Всички материали, публикувани в списанието, са изпратени компетентно от висококвалифицирани кореспонденти на редакционната колегия. Също така в публикацията почти непрекъснато се отпечатват известни и начинаещи поети и писатели.

8 януари 1709 г. публикуван "Брюшов календар"

Яков Брюс был соратником и единомышленником царя Петра I. Человек глубокой эрудиции, искусный политик и талантливый военачальник. Пользуясь своими широкими познаниями в различных научных дисциплинах, Брюс составил календарь, названный христианским или повсеместным. 8 януари 1709 г. календарь впервые был издан в Москве. В календаре содержались сведения о времени восхода и захода Солнца, включались дни религиозных праздников, сведения об астрологии и астрономии. Так же в календарь входил краткий географический справочник. Издание было напечатано на 6-ти листах большого формата. Своеобразный справочный календарь имел огромную популярность и особенно был востребован землевладельцами. В народе календарь назвали «Брюсовым календарем» в честь автора документа. В царствование императрицы Елизаветы, документ существенно перерабатывается и дополняется. В это время в календаре появляются большие географического толка и частные предсказания, а сам документ издается в виде книги. С помощью календаря можно было установить сроки посадки и сбора урожая, предсказать погоду и стихийные лиха. В это же время в календаре печатаются астрологические прогнозы и предсказания. Во время царствования Екатерины Великой календарь стал объемным справочно-развлекательным изданием, в котором печатались даже частные объявления.

8 януари 1957 г. Боби Фишър стана най-младият шампион по шах

Фишер, выдающийся шахматист XX века. Шахматный талант Фишера проявился уже в детстве, а в 13 лет Бобби становится чемпионом США по шахматам, среди юниоров. А 8 януари 1957 г. становиться самым молодым чемпионом Соединенных Штатов. Спустя год Фишер становится самым молодым гроссмейстером, в истории шахматной игры. В те годы Фишер был постоянным центром внимания, причем не только как победитель шахматных поединков, но и как авантюрный популист. Его саркастические заявления о бессмысленности учебы в школе и о глупых учителях горячо поддерживались школьниками и с иронией воспринимались журналистами и общественностью. Кроме того Бобби самоуверенно заявлял о готовности с легкостью переиграть советских шахматистов. Но «побить» русских гроссмейстеров оказалось не так уж просто, для этого Фишеру понадобилось 15 лет. И в 1972 году он выигрывает матч у советского шахматиста Бориса Спасского и становится единственным американцем, получившим этот титул. Постоянным спутником Фишера стали регулярные скандалы. То он что-то требует, то чем-то не доволен и если его условия не выполнялись, он бескомпромиссно прерывал соревнования и отбывал домой. Известно, что Фишер долгое время посещал одну из религиозных сект, в результате чего, его представления и убеждения были не совсем понятны окружающим. Он панически боялся неудач и проигрышей. Однако в жизни его поражения можно сосчитать по пальцам. О Бобби издана, написана интересная книга «Как побеждали Бобби Фишера».

Роден на 8 януари

Марина Неелова (1947), актриса театра и кино

Марина имаше щастието да се роди в Ленинград. Семейството на бъдещата актриса е далеч от театъра и киното. Майка ми излезе като доброволец в студентските дни, тя беше радио оператор през цялата война, взе участие в най-тежките битки. Следователно тя не е получила висше образование. Когато се роди Марина, майка й се посвети изцяло на повишаване на дъщеря си. Родителите на Марина се впуснаха в любовта си към изкуството още от ранна детска възраст, присъстваха на всички семейни концерти и представления. Бащата на бъдещата актриса, я представи на живо, окачена на стените на рисунките си. Марина се занимавала с балет, а майка й винаги я предавала на уроци, когато била още дете. Любовта към балета бе запазена от Марина до края на живота й. Но най-важното за момичето беше театърът. Марина каза, че никога не си е представяла, че е нещо друго освен художник. Марина учи в Ленинградския институт за театър на музиката и кинематографията и се показа като обещаваща актриса. След като завършва образованието си, момичето работи в Ленфилм, където тренира през третата година и участва в първия си филм. През 1971 г. Марина отива в Москва, работи в Театър Мосовете под ръководството на Завадски. След това тя е поканена в театъра "С Sovremennik", където играе важна роля в пиесата. Междувременно Марина продължава да действа във филми. Тя имаше деликатен, деликатен външен вид, Марина играеше романтични приказни героини и също така успешно изигра драматични роли. За блестящо изиграните й роли, Марина често получаваше различни награди и награди. Мария Нейолова, почетен и народен художник на RSFSR.

Галина Уланова (1910-1998 г.), великата руска балерина

Галина Уланова стана легендарна през целия си живот. Тя става символ и икона на балета. Танцът й е мистерия, подценяване и задълбочаване в собствения й свят. Може би няма нито един човек, който да не е чувал това легендарно име. Галина Сергевена е родена на 8 януари 1910 г. в Санкт Петербург. Той завършва Ленинградския хореографско училище и веднага е приет в трупата на Мариинския театър, а по-късно отиде да служи в Гранд театър. В този театър, голямата балерина, която се играе най-ярко си роля: Мария в "Фонтана на Bakhchisarai" Жизел "Пепеляшка" балет със същото име, режисиран от Жулиета. През годините на работа в Болшой, Улавова се превръща в отличителен белег на този древен театър. Уланова е една от първите балерини, които отидоха на турне в Лондон. В СССР Галина Сергеевна получи почти всички съществуващи награди и награди. Също така, великият танцьор е награден от правителствата на чужди държави. Тя бе удостоен със званието заслужил артист на РСФСР и СССР, както и Народен художник на РСФСР и СССР. Уланова получи 4 награди Сталин. Балерината напусна сцената през 1962 година. В нейния апартамент в Москва има музей на великия художник.

Елвис Пресли (1935-1977), легендарният американски певец

Елвис ярка и двусмислена личност на ХХ век. В Америка той се нарича цар на рокендрола. Роден на 8 януари 1935 г. в Съединените щати, в бедно и религиозно семейство. Започва да пее в църковния хор и на десетгодишна възраст печели първата си награда за изпълнение на народни песни. На единадесет години родителите му дадоха на момчето китара, а Елвис веднага почувства, че това е неговият инструмент. Любимите му стилове са народна и черна музика. След училище човекът започва да работи като водач на камион, но продължава да учи музика. Първата песенна колекция от песни, Елвис, записана на чинията като подарък за майка му. Година по-късно издава първия албум "Това е добре" в брой от 20 000 копия. Албумът беше продаден за няколко дни. Елвис създава нов музикален стил, рок, който всъщност е комбинация от различни музикални култури. Неговият единствен "Heartbreak Hotel", издаден през 1956 г., носи Presley, световна слава и продава милиони копия. Този албум бе последван от равнопоставените "Blue Suede Shoes" и "Искам теб, имам нужда от теб, те обичам". Елвис е идол за милиони тийнейджъри, които имитират дрехите си и начина на поведение. През 60-те и 70-те, Пресли е във филмите и е активен концерт. През същите години създава свой собствен уникален стил в дрехите, бял костюм, бродиран със злато и сребро. Песните на художника дори в наше време не оставят милиони хора безразлични.

Татяна Егорова (1944 г.), руската актриса

Татяна Егорова родилась восьмого января 1944 года. По окончании школы поступила в Щукинское театральное училище. В 1966 году была принята в труппу театра сатиры, в котором работала практически всю жизнь. За свою тридцатилетнюю актерскую карьеру Егорова сыграла в театре более двадцати ролей, а еще были работы в кино и на телевиденье. После ухода из театра, актриса занялась литературным творчеством. Она пишет пьесы, эссе и портретные очерки. Уходя, из театра, актриса заявила: «Ходить в театр я более не могу, каждый раз говорить одни и те же слова, наверно я выросла из актерской профессии». Известной и в тоже время скандальной стала книга актрисы «Андрей Миронов и я». Миронов был единственным любимым мужчиной в жизни актрисы, когда он умер у неё на руках, для Егоровой словно погасло Солнце. Пройдет много лет прежде чем она сможет оправится от такого удара. В книге Егорова рассказывает о своих отношениях с Андреем Мироновым, а так же нелестно отзывается об некоторых советских актерах и политических деятелях. Долгое время артистка занималась журналистской деятельностью. В настоящее время актриса совсем не снимается в кино и абсолютно не играет в театре, а старость встречает дома среди своих любимых родных и близких.

Име дни от 8 януари

Анфиза, Давид, Ефим, Константин, Мария

Share:
Comments