3 март: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 3 март

Световен ден на писателите

48-ият конгрес на международния ПЕН-клуб, който се проведе през януари 1986 г., бе инициатор на въвеждането на Деня на писателя в календара на празниците. Клуб с необичайно име PEN (на английски език - писалка, въпреки че всъщност името на организацията е съкращение, съставено от първите букви от думите: поет - поет, есеист - есеист, роман) е основан в Лондон в началото на 20 век, идеята за писател, който обича свободата - Катрин Скот.

Каква е организацията на PEN клуба? През първите години от своето съществуване тя обединява само единадесет страни, днес писатели от 130 страни са членове на такива центрове, които защитават свободата на словото и информацията в рамките на всяка държава и между тях. Членовете на клуба на ПЕН са длъжни да подкрепят всички правила, създадени от системата, а именно борбата срещу премахването на свободата на информация във всичките й форми, включително критиките към действията на властите. В допълнение, писателите, влизащи в клуба, обещават да се противопоставят на фалшива информация, фалшификация и други аспекти на изкривяването на истинските факти.

Международен ден на детската телевизия

Телевизия Деня на детето (и излъчване) е празник, много светъл, информативен и забавен, дал на света на Детския фонд на ООН, за възрастни, не забравяйте за друг контингент от телевизионните зрители - най-малкият и безразличен. По традиция, денят се чества в първата неделя на месец март (през 2013 г., празникът се пада на 3-ти ден на пролетта). Всяка година хиляди телевизия (и радио), което води да участват в дейности, предназначени да напуснат децата и по-възрастните децата едно незабравимо отпечатък в съзнанието им. В Международния ден за детски телевизионни има социална "страна на монетата" - да привлече вниманието на обществеността да зачита и защитава правата на всички млади хора в света. На този ден, стотици деца и тийнейджъри също ще бъдат пряко ангажирани в създаването на такива телевизионни (радио) събития.

Ден на майката в Грузия

Празникът бе легализиран през 1991 г. от Върховния съвет на Грузия. Преди въвеждането му Денят на майката се сля с Международния ден на жената и традиционно се празнува на 8 март. Целта на празника е да се поддържа грижливо и уважително отношение не само към родителя, но и към всяка жена, към укрепване на силни семейни връзки и основи. Ден на майката във всяка страна е преди всичко семейно тържество, празнувано в кръга на най-близките хора и роднини.

3 март в националния календар

Ярило с овесена каша, Ярило с брана. овесена каша

Както е известно, древните славяни идентифицират митологичното божество Jarilo със слънцето, пролетта, раждането и плодородието. Според легендата, на 3 март "слънчевият" бог дойде, за да провери дали селскостопанските инструменти са подходящи за работа на полето. Самите служители правеха същото - те "тестваха" плуга и брана. Ако инвентарът не беше наред, той беше доведен на господарите за ремонт.

На този ден селяните похвалиха овесена каша. Внимателните домакини приготвени вкусни зърнени храни, варени супи от зърнени храни и печени пикантни овесени бисквити. Смята се, че пристигането на птиците от овесена каша на 3 март символизира бързото отстъпление на студеното време и пристигането на тази пролет. Имаше и знаци в този ден: например, ако снегът падне през деня, идващото лято ще донесе с него много реколти и размразяването свидетелства за "атаката" на външната растителност. Хората казаха: "Много сняг - много хляб" (или "Сняг ще мамят - хляб ще пристигне"), "Много вода е много трева", "Водата ще излее - сено ще бъде написано" и т.н.

Исторически събития на 3 март

3 марта 1598 год - Демократичните избори се провеждат в Русия за първи път

Земската катедрала бе избрана за Борис Годунов. Според много източници Гудуньов изобщо не се интересувал от "ролята" на царя и само след упорити убеждения и молитви той съзнателно поемал волята на народа. Но в други източници може да видите различна истина: хората бяха принудени да направят избор в полза на Годунов и бяха принудени да предприемат тази стъпка под заплахата и страха да получат огромна глоба.

3 март 1802 год - Изданието на лунната соната от Бетовен

Бунтовата соната на Бетовен е може би едно от най-популярните произведения на класическата музика. Самият Лудвиг ван Бетовен нарече неговото творение съвсем просто - Соната № 14 и едва след смъртта на композитора критиците преименуваха работата. Такова необикновено тайнствено име се предлага от изключителния поет и критик на времето, Relshtab, като по този начин допринася за нарастващата популярност на Луната Соната и прославянето на великия му създател.

3 марта 1858 год - В Англия е построен първият стоманен кораб в света

Кораб, наречен "Ма Робърт", е построен специално за експедицията на Д. Ливингстън по поречието на река Замбези. През същата година корабът, разглобен на части, беше транспортиран до Африка и възстановен, за да изпълни трудна мисия. Скоро името на кораба е променено на "астматици", защото, след като е достигнал праговете на притока, машината започва да "скимне и подуши" за сметка на увеличаването на скоростта. Устойчива стомана в крайна сметка тече, но благодарение на опитни майстори на "астматиците" продължи повече от две години по водата, а след това напълно се счупи от пясъчните плажове, завършвайки съществуването си.

3 марта 1861 год - премахване на робството в Русия

Важна стъпка в развитието на държавата бе направеният от император Александър II подписването на манифеста "За най-блаженото отпускане на правата на свободните селяни на серфите" и отдаване на дългоочакваната независимост на селяните. За такова кардинално и смислено решение хората наричат ​​Императора Освободителя.

3 марта 1918 год - Подписване на "Брестския мир"

Мирният договор от Брест беше сключването на отделен договор с Австрия, Унгария, Турция, Германия и България, подписан с цел да се отдели Русия от Първата световна война, която всъщност поради безсмисленост и непоносима природа не донесе полза на държавата.

3 март са родени

Алексей Фаворский (1860-1945 г.) - руски органичен химик, лауреат на наградата Сталин, академик на СССР академия на науките.

Интересни факти: - Ученият химик е роден и възпитан в семейството на свещеника Евграф Фаврорски. - За цялата си научна дейност Фавроски е изучавал много изомерни трансформации на въглеводороди и също така е издал много произведения в тази посока, за които е награден с наградата "Соколов"; органична, работата му служи като основа за осъществяването на индустриалния синтез на каучук.

Юрий Олешка (1899-1960 г.) - съветски писател, поет, прозаписец, сатирист и драматург. Създателят на детския роман "Трима дебели мъже".

Интересни факти: - Олешка започва да композира първите си стихотворения още докато е ученик, произведенията му често се публикували в реномирания вестник "Южни вестници" - Роман "Трима дебели мъже" е посветен на великата любов - Валентина Грънзайд, но по време на публикуването на произведението тя успя да се ожени за писател Евгения Петрова.

Алехандро Алонсо (роден през 1982 г.) е аржентински полузащитник.

Известна за Алонсо в родината си за представления за "Atletico Huracan". През 2005 г. се премества в клуб "Бордо", а през лятото на 2008 г. става член на "Монако". След договорния период през 2011 г. Алехандро се премества в клуб "Сен-Етиен".

Татяна Окуневская (1914-2002) - актриса на театър и кино.

Интересни факти: - Първата роля на Okunevskaya бе предложена буквално на улицата. Засрамен, Татяна отказала съблазнително предложение, но все пак оставяше координатите. "През 1937 г. бащата на Татяна е арестуван и застрелян и тя е изстреляна от театъра като дъщеря на врага на народа. Въпреки това, три години по-късно, актрисата възобновява работата на живота си: - През 1948 г. Okunevskaya е арестуван по фалшиви обвинения. Около пет години тя прекарва в лагерите, след което кариерата й постепенно се изчерпва.

Наименования на 3 март

Василий, Анна, Владимир, Виктор, Павел, Кузма, Лео, Катрин, Мария, Козма, Луси, Дорофей, Флавиан, Дамас.

Share:
Comments