21 септември: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници 21 септември

Международен ден на мира

Повечето хора на планетата възприемат света като ежедневна реалност. Улиците са тихи, децата ходят на училище. Безценният дар на мира може да остане незабелязан, когато социалните основи са порочни. Въпреки това, има много хора, за които този подарък е сън мечта. Те живеят в атмосфера на страх и нестабилност. Именно за тези хора има международен мир. Общото събрание на ООН в резолюцията си от 1982 г. обяви този празник за ден на универсално отказване от насилие и примирие. Този празник е погълнал много региони и страни, включващи милиони хора. Това кара хората не само да мислят за света, но и да правят нещо за него. Честването на Деня на мира се използва от Организацията на обединените нации, за да привлече вниманието към текущата работа в защита на мира, както и да стимулира разсъжденията върху съвременните проблеми на света, обмена на опит и информация за постигането й.

Ден на новатора и изобретател на Украйна

Този празник се празнува на третата събота на септември. Рационализацията и изобретателската дейност в Украйна се регулира от Института по индустриална собственост - Ukrpatent. Изобретателят или няколко изобретатели, които съвместно създадоха изобретението, имат право да получат патент. Ако изобретението е направено в хода на изпълнение на служебните задължения, правото на едно изобретение, принадлежи на работодателя на изобретателя и изобретателят се prinalezhit на авторските права, която е личен първородството. Според Конституцията на Украйна, всеки гражданин има право на резултатите от собствената си интелектуална дейност. В Украйна има безспорен иновации на световно равнище, че сред тях са "Антонов" самолети, технология на растежа на растенията стимулация селскостопанска Ponomarenko, Adamenko ядрени технологии, медицински изобретения - метод за лечение на съдови неизползваеми от Бъри, и борбата срещу рака Zaviriukha. Ден на новатори и изобретатели обединява хора от различни занаяти и професии, и всички те са надарени с чувство за новото, дара на творчеството, способността да се отиде отвъд стереотипите и да разшири границите на познатото.

Ден на независимостта на Армения

През 1991 г. народът на Армения гласува в национален референдум за обявяването на независимостта на страната от Съветския съюз, в който републиката се намира от 1921 г. насам. На този ден 99% от отговарящите на условията граждани подкрепиха инициативата. Два дни по-късно Върховният съвет на Република Армения придоби статута на независима държава. Във връзка с разпадането на СССР формално независимата република стана на 26 декември. Левон Тер-Петросян е избран за първи президент на независима Армения през есента на 1991 г. През същата година Армения стана член на Общността на независимите държави и през 1992 г. страната се присъедини към ООН. Армения е пълноправен член на Европейския съвет от 2001 г. насам и от 2002 г. насам - Световната търговска организация (СТО). Денят на независимостта в Армения е много оцветен и широко. Независимостта е победа, която не може да бъде поета от народа на Армения.

Националният календар на 21 септември

Малко чисто, Рождество на Дева Мария, Фестивали

Празникът е учреден от православната църква през 4-ти век. Според легендата една праведна и благочестива двойка е живяла в Назарет, която от дълго време е била бездетна. Светиите Йоахим и Ана се молеха на Бога за бебето. Имаха дъщеря, Мери, благословена и чиста. Раждането й радваше земята и небето. Святата църква справедливо се позовава на Йоаким и Анна като на кръстниците, защото Исус Христос е роден от дъщерята на Света Богородица. В Русия празникът се наричаше Minor Pure, Osenin, Osozhnik. Фестивали - фестивал на реколтата, се празнува в Русия цяла седмица - с песни, игри, танци и празници. Осенините се срещнаха близо до водата. Рано сутринта жените излязоха с хляб до бреговете на езерата и реките. Най-голямата от жените държеше хляб, а младите пееха песни, прославящи Божията майка. След това хлябът беше разделен равномерно между всички участници в действието, всяка жена взе парче и го хране на добитъка. При посещението на младоженците на булката дойдоха при роднините си: да видят как живеят, да преподават разума на ума. Младата домакиня хранеше гостите на вечеря и даде на родителите си кръгли пайове, съпругът й трябваше да покаже домакиня. Също този ден се казваше Пасиков или Луков. В зеленчуковите градини те продължават да прибират лука, докато пчелните пчели са подготвени за зимата. В деня на равноденствието се отбелязва втората среща на есента. Времето в този ден говори за времето през цялата есен.

Исторически събития 21 септември

21 септември, 859 - основава един от най-старите руски градове - Велики Новгород, тук е станало раждането на руската държавност. Новгород (името съществува от 1999 г.) обикновено се нарича "бащата на руските градове", сега населението му е над двеста хиляди души.21 септември, 862 г. - тази легендарна дата се смята за ден на формирането на руската държава, а на този ден жителите на земите в Новгород призовават за царуването на братята варянгци Рурик, Трувър и Синеус. След смъртта на братята Рурик става единственият владетел на земите, от този момент започва легендарното владичество в Рус от царската династия на Рурикович.21 септември 1962 г. - след дълго отсъствие от Русия, талантлив диригент и пианист, осемдесетгодишният руски композитор Игор Фьодорович Стравински дойде в Русия с концерти. Изключителна фигура на култура и изкуство, провеждана в две руски столици - Москва и Санкт Петербург (по онова време Ленинград). Стравински не дойде в родината си вече четиридесет и осем години.21 септември 1973 г. - Висшето училище на Министерството на вътрешните работи на бившия Съветски съюз е създадено (бивш), в образователната институция са обучени представители на ръководството на органите по вътрешните работи.21 септември 1993 г.- Президентът на Русия Борис Николаевич Елцин подписа указ за прекратяването на Висшия съвет. Сериозният вътрешнополитически конфликт от началото на 90-те години доведе до напрегната ситуация в страната. В резултат на насилствения преврат съветският модел на управление бе свален от въоръжено въстание, което уби около сто и петдесет души, около четиристотин руснаци бяха ранени. Политическата власт на президента Борис Елцин, който стана най-добрият човек на страната вследствие на общоруски референдум през 1993 г., спечели, като насилствено придобие правото да оформи бъдещето на Русия. Все още няма ясна оценка на тези важни събития, тъй като разследването по този случай беше преустановено през февруари 1994 г.

Роден на 21 септември

Владимир Болшаков (1934) - Русия и Съветския еколог, и академик. Съветски и руски еколог, академик на Руската академия на науките. Болшаков - Специалист населението и еволюционна екология, животински екология. От 1959-1964 той е работил в Института по биология, а през 1976 г. прехвърля към животните и растенията Екология институт. Социалните дейности на Болшаков са не по-малко научни. Той е бил председател на Руската комитет на (програмата на ЮНЕСКО) "Човекът и биосферата", президентът Theriological общество на Русия, председател на Съвместния съвет за биологични науки, той е сега - член на редколегиите на научно списание "зоологическа вестник", "Науката в Русия", както и главен редактор на списание " Екология ".Ольга Остроумова (1947 г.) - руска и съветска актриса на киното и театъра, народния художник на Русия. Остроумова е един от най-забележителните примери за руска неагресивна женственост и сексуалност. След дипломирането си тя е приета в театъра за млади зрители като пълноценна актриса и играе много роли там. Като студентка започва да играе във филми. Днес Олга свири на сцената и е една от най-добрите актриси на театър "Мосовете", продължава да действа във филми, произведения и живот в Москва. Жироламо Савонарола (1452-1598 годы) - итальянский общественный реформатор и проповедник. Преподавал в Болонье, ездил с проповедями в различные ломабардские города. В 1491 году был выбран настоятелем монастыря Сан-Марко, где продемонстрировал независимость, отказав Лоренцо Медичи в явке с изъявлением почтения. Жироламо Савонарола добился принятия республиканской конституции венецианского образца, а также новых законов о запрете азартных игр, убийств и содомии. Этими действиями он нажил себе врагов во Флоренции, которые настроили против него и папу. В мае 1497 года Савонарола был отлучен церкви. Позднее, в 1498 году, он и его соратники были схвачены и убиты.

Името на 21 септември

Днес в този ден празнувайте: Георгий, Иван
Share:
Comments