Как да преодолеем желанието за сладкиши?

Тайната на отслабването е много проста и се вписва в едно кратко изречение: за да отслабнете, трябва да изоставите храни, богати на бързи въглехидрати - особено от сладки.

Можете да започнете да губите тегло днес, но повечето хора не могат да минат със студена кръв покрай бонбони. Разбира се! Как да преодолеем желанието за бонбони, ако захарта като лекарство причинява както биохимична, така и силна психологическа зависимост?

капучино

Защо сме привлечени към сладкото

Бързите въглехидрати, съдържащи се в захарта, започват да се абсорбират вече в устната кухина, като незабавно причиняват освобождаването на огромна част от хормоналния инсулин в кръвта. Нивото на глюкозата в кръвта скача, лицето "крила", а след това глюкозата също толкова бързо пада и човек чувства разбивка, дискомфорт, който лесно се отстранява от нова част от сладкарски изделия. Ядоха се вкусни - възторжени, бързо уморени, отново ядат вкусни - се развеселиха и продължиха да се натрупват. Така че порочният кръг се затваря, което води не само до пълнота, но и до множество други заболявания.

В допълнение, захарта, която влиза в тялото, увеличава синтеза на хормоналното удоволствие на серотонина. Известно е, че се смята за основен антидепресант и мощен инструмент за борба със стреса. Това е мястото, където лош навик, известен на мнозина, е да "залепи" неприятния сладък: в края на краищата парче шоколад повишава настроението не по-лошо от таблетките.

Как да спечелите желания за сладкиши

  1. Отидете за бавни въглехидрати

    По време на основното хранене и за закуски трябва да ядете храни, които съдържат бавни въглехидрати. Те насищат не по-лошо от захарта, но, за разлика от него, не причиняват резки скокове на глюкоза. Следователно, дори и при диета, усещането за глад ще се появи много по-късно и ще наруши по-малко. Кои храни съдържат бавни въглехидрати? Това са зърнени култури, богати на фибри, пълнозърнести храни, зеленчуци, сладко-кисел плодове, ябълки, богати на пектин. И ако без сладка е много трудно - една чаена лъжичка мед за един ден е разрешено, сушени плодове.

  2. Вземете хромовия пиколинат и яжте броколи

    Доказано е, че използването на храни, богати на хром, триптофан и магнезий, както и биологично активни добавки, които съдържат хромов пиколинат, само 2 дни по-късно повдигат настроението и значително намаляват глад за сладкиши. В допълнение, хромът повишава чувствителността на клетките на тялото към инсулина. Производството на инсулин намалява, а усещането за глад те притеснява по-малко. Богат на хром и триптофан броколи, мая, яйца, бобови растения, трици, месо, елда, черен дроб.

  3. Насладете се на живота

    За да преодолеете желанието за сладки, трябва не само да вземете пиколинат хром, но и да оставите нежелани източници на удоволствие. Трябва да се научите да се наслаждавате на живота - да гледате добър филм, да пътувате, да общувате с хора, които наистина ви обичат и разбират. Трудно е да пишете рецепти за щастие, но способността да се осветявате е във всеки човек, просто трябва да искате и да се опитате да получите радост от най-простите неща, например, как тялото ви постепенно се променя към по-добро. Основното нещо е да се държат за първите 3 седмици на диетично хранене, докато тялото "не се купи" от захарта.

Share:
Comments