За някои хора бързата храна е смъртоносна

Храненето на бързо хранене може да се превърне в колоректален рак за хора с генетично предразположение към определени видове рак, според ново проучване.

Изследването обхваща 486 души с синдром на Lynch. Това е наследствено заболяване, причинено от мутации в гените, които в нормалното състояние помагат да "поправи" ДНК в клетките. Хората с това заболяване имат висок риск да развият не само рак на дебелото черво, но и рак на ендометриума и други ракови заболявания в ранна възраст.

По-ранни проучвания показват, че консумирането на алкохол, червено и преработено месо може да увеличи вероятността от рак при пациенти със синдром на Lynch. Други възможни рискови фактори могат да бъдат пушенето и затлъстяването.

Участниците в това проучване предоставиха информация за хранителните си навици и бяха наблюдавани в продължение на около 20 месеца. По това време при 58 пациенти са открити полипи (предмалигневи неоплазми).

"Видяхме, че пациентите с синдром на Линч, които са яли по-бързо хранене, чипс или пържени храни, са рискували два пъти повече в сравнение с пациентите със същото наследствено заболяване, но не са пристрастени към леки закуски", казва авторът на изследването Акке Ботма от Университета на Вагенинген в Холандия.

За съжаление, това не означава, че диета с ниска консумация на закуски ще предотврати появата и развитието на полипи, но това може да означава, че тези пациенти със синдром на Lynch, които ги ядат в големи количества, може да нямат толкова много полипи, ако те биха се придържали към различна, по-здравословна диета.

И най-важното ... много хора просто не знаят за това предразположение. И затова е по-добре да се предпазите предварително от здравословна храна от всякакви проблеми, които дори не подозирате.

Share:
Comments