Удивителни характеристики и предимства на черния хляб.

Черен или ръжен хляб е една от най-добрите и вкусни здравословни храни, която е добра на масата всеки ден. Можете да го купите или да се печете, но полезните имоти ще останат непроменени. И че не е имало капка вреда от черен хляб, важно е да се знае простите правила за неговото използване.

Черният хляб е предимство и композиция от съставки до здравословни елементи

Черният нарича хляб, в който преобладава ръжното брашно. По-малката по обем съставка обикновено е пшенично брашно, създава баланс в теста, необходим за качество и вкус. В допълнение към това, могат да се добавят елда брашно, овесено брашно, царевица и други сортове.

Черните хлябове са безкрайно разнообразни - добавките са ядки и зеленчуци (моркови, сушени домати, картофи и не само), пикантни билки, зърнени храни (например слънчоглед или тикви), ядки, подправки. И трици. Този хляб е различен и по отношение на смилането на брашното, технологията за готвене на лъжиците (на квас или квас), тестото просто се месят или се приготвят. То също се различава в съдържанието на влага и плътността на трохата.

Важно е да се отбележи, че така нареченият сив хляб е почти същият като черния хляб, но само ръженото брашно по отношение на пшеницата в сиво е малко по-малко.

Не по-малко разнообразни от вкуса и хранителните качества на черен (и сив!) Хляб.

Но стана известно за тях не толкова отдавна.

Дори в началото на ХХ век такъв хляб в много страни се считаше за храна на обикновените хора, груб и приел във всички хлебни изделия само от пшенично брашно.

Всъщност, въпреки че богатият бял калах, въпреки че хлябът Бородин - са добри и полезни по свой начин, трябва да има място за най-различни печене на масата.

Но, говорейки конкретно за черен хляб, ще има приблизително такава картина.

Първоначално хранителните характеристики на ръжта и пшеницата са сходни, но в процеса на преработка и обработка на зърното ръжът запазва по-полезни качества, дори ако се превръща в фино смилащо брашно.

В състава на черен хляб е доста витамин, но най-високо съдържание на E, A, B3 и B1.

Благодарение на тях може да се яде с познанието, че то ще служи:

- профилактика на заболявания на костите и ставите;

- здравословна работа на сърцето;

- възстановяване на увредени тъкани с минимално образуване на белези;

- по-добър транспорт на хранителни вещества в клетките.

Има и аминокиселини в ръжен хляб, например лизин, който не се синтезира от самия човек, но буквално жизненоважен за асимилацията на протеини и калций от храната, нормалния растеж и регенериране на тъканите, производството на хормони, антитела и ензими.

Минералният комплекс от ръжен хляб е представен главно от желязо, магнезий и калций, калий и всичко това съдържа много повече от пшеницата.

По този начин, черен хляб е полезен за:

- предотвратяване на анемията - чрез нормализиране на нивото на хемоглобина;

- нормализиране на други кръвни параметри, включително ниво на образуване на кръвни клетки;

- подобряване състоянието на кожата, включително нейната еластичност и здравословен цвят без недостатъци;

- укрепване на зрението и засилване на защитните функции на очите от директните лъчи на слънцето. Последното е много полезно през лятото, когато не искате да скривате лицето си за слънчеви очила през целия сезон.

Как да се храните с добър хляб

Черният хляб бързо се насища, а не само поради енергийната стойност от 100-200 kcal на 100 грама, но и до голяма степен се дължи на сложните въглехидрати в количество от 30-45 грама със същото тегло. Хлябът от ръж се усвоява дълго време, но изобщо не зарежда храносмилателната система.

Нещо повече - за разлика от чист пшеничен хляб, този сорт, когато се използва със същата супа, задушено месо или зеленчуци със заквасена сметана или сос от домат, не предизвиква очевидни ферментационни процеси, които не са полезни за стомашно-чревния тракт.

Лесно смилаемост е различен ръжен хляб във формата на бисквити, обикновено се препоръчва да го въведете в диетата по време на възстановяване от операция, тежки заболявания.

Средният процент на консумация в полза на черен хляб (не във формата на бисквити!) За възрастен е около 300 грама на ден и е оптимално да се яде някъде по време на обяд, но не в ранните сутрешни и през нощта, когато организмът е по- смилаема храна.

Включването на черен хляб в ежедневния хранителен режим е много важно да не забравяте да пиете достатъчно течност, тъй като този продукт не само нормализира баланса между вода и сол, но също така допринася за по-доброто разпределение в тялото на течността, влизаща в него и бързото му елиминиране.

Когато ползите от черен хляб се проявяват най-ясно

Хлябът от ръж се втвърдява и формова по-бавно от пшеницата поради специални антибактериални свойства, които имат положителен ефект върху човешкото тяло.

Препоръчва се за инфекциозни заболявания от различен характер, във време, когато рискът от навлизане на вредни микроорганизми в организма е висок, например през лятото, когато на масата има много пресни плодови зеленчуци, но те не се измиват добре.

Черният хляб е особено важен на масата по време на студения сезон, ARVI и други подобни, тъй като бързо увеличава имунната система и поддържа тона, жизнения ресурс на човека.

Изразено, между другото, не само на физическата, но и на психо-емоционалната равнина.

Ръжд хляб е парче, разбира се, не шоколадови бонбони, но също така подобрява настроението.

Редовното използване на черен хляб е полезно в следните области:

- За да се облекчи състоянието на диабета и да се предотврати болестта - ръжният хляб, за разлика от пшеницата, не повишава нивото на захарта;

- за предотвратяване на храносмилателни нарушения, включително намаляване на апетита на нервите;

- да подобри състоянието на кръвоносните съдове и кръвта. Също така, черен хляб понижава нивото на вредния холестерол.

Хлябът от ръж в дългосрочен план е в състояние да регулира метаболизма, както и да активира процеса на разделяне на мазнините в тялото.

Известно е, че ръжен хляб е в търсенето на рецепти за домашна красота, но можете да се грижите за косата и лицето си, както вече беше подчертано, и просто да го включите в диетата.

За буйни, силни и блестящи къдрици е много полезно да ядете черен хляб с растително масло или заквасена сметана, кисело мляко.

Каква може да е вредата от черния хляб

Хлябът от ръжено брашно е по-кисел от хляба от пшенично брашно и може да увеличи киселинността на стомашния сок, така че може да има вреда от черния хляб в случай на обостряне на гастрит и пептични язви на стомашно-чревния тракт.

Отново, за здравето на храносмилателната система не се препоръчва едновременно хляб, но със сочни плодове (портокали, череши, дини, сливи и др.), Конфитюр, зеленчукови кисели краставички, пара, мляко и бобови бобове , макаронени изделия, картофи).

Черният хляб най-накрая е по-труден за храносмилане отколкото бял, така че по принцип те трябва да знаят мярката, да не я ядат на празен стомах или през нощта, периодично да го редуват на масата с хлебни изделия от пшеница и други видове брашно.

Много хора особено харесват прясно изпечен хляб, топло, меко и вкусно, но в старите дни, когато не чуват за диетиката, знаеха за вредата от черния хляб за корема - в прясното печене, процесите, които започнаха, докато готвенето продължи.

Така че най-полезния хляб вчера. Но в рамките на 48 часа от момента на печене хлябът става все по-малко и по-малко полезен. Вярно е, че винаги можете да го сложите на бисквити.

С предпазливост трябва да ядете черен хляб при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и панкреатит.

Share:
Comments