Sassy бразилски ананас: каква е неговата употреба и вреда?

Сладко-кисел тропически гост - Отглеждането на ананас отдавна е прието в кухнята ни. Децата обичат чудесен вкус, жените се надяват да отслабнат, а мъжете, които обичат да поглезят с удоволствие жените, децата и любимите, ядат ананаси в салати и сладкиши.

Лекарите казват, че няколко ананасови пръстена, изядени ежедневно, донесе на тялото огромна полза.

Това ли е така? Не е преувеличено използването на ананас? Не трябва да плащате твърде много за удоволствие?

Ананас: как да изберем правилния

Ананасът, който правилно се нарича плод, всъщност е само една висока трева, която е избрала сухите области на Южна Америка. Днес бразилски гост може да стигне до Русия не само от своята историческа родина, но и от Африка, Хавай, Виетнам и Филипините. Пътеката не е близка, затова трябва да изберете правилния плод при покупката. Какво да търся?

тегло, Основната характеристика на ананаса е способността му да натрупва голямо количество вода. Около 90% от структурата му е заета от вода, в която се разтварят полезни вещества. Това е сочност, която прави ананас ананас, така че една от основните тайни е това. Плодът трябва малко да мами окото, да бъде по-тежък, отколкото изглежда. Ако плодът е твърде лек, уви: е сух и няма да ви хареса със соковете.

цвят, Не е необходимо да мислиш, че зрелият плод има жълта кожа и да търсиш такъв ананас сред колегата си. Нищо подобно: под зелената кожа може да се скрие не по-малко сочно, сладко и кисело плът.

гребен, Но това, на което трябва да обръщате внимание, е герб. Светло зелено, буйно, буквално крещи за зрялост, добро качество и готовност да служи на доброто на човешкото тяло. Така че избирайте дързостният ананас: той непременно ще се окаже вкусен. И още една тайна: в един зрял ананас зелен лист от трофей се разтяга много лесно.

плътност, След като сте избрали развълнуваното изтръпване, натиснете. Добрият ананас трябва да бъде притиснат малко под натиск. Оформената дънка говори за добри, но краткосрочни перспективи за вкус: такъв плод е очевидно прекомерно, така че можете да го купите, но ще трябва да ядете веднага.

петна, Без белезникав (плесен), без тъмни, без кафяви петна по тялото на добър ананас, не трябва да бъде. Само гладка, красива, свежа, оголена кожа гарантира приличен вкус.

цвят мякоти, В зрял ананас пулпата е богата на жълт цвят, в незрелия е белезникав, много бледо. Използването на ананас "а-ла бледо лице" е съмнително.

Ароматът на плодовете се счита за още една функция, на която е възможно да се избере. Но, за да бъда честен, това е много субективен критерий. Чувствайте се, че сладък сладък вкус в супермаркет е труден. И все пак е по-добре да разберем: ако миризмата е много натрапчива, тогава плодът, най-вероятно отдавна неотменимо е изкривен. Такъв ананас ще донесе невероятни ползи.

Ананас: каква е ползата?

И в какво всъщност говорим, когато говорим за ползите от ананас? Няколко позиции правят тропическите плодове не само много желателни на нашата маса, но и просто незаменими.

1. Структура на плодовете. На първо място, уникалната плът на "конусовата ябълка" (а именно приблизителния превод на думата "ананас" на руски) е 86 процента вода, а останалите 14 процента са от плодови киселини и монозахариди. Кисеният вкус се дава на плодови ябълки, винена, лимонена киселина и сладко - глюкоза, фруктоза и захароза. Изобилието на водата допринася за втечняването на кръвта, което означава, че предотвратява тромбозата.

2. Практически несмилаеми фибри, с които продукти от преработката, токсини, вредни елементи се отделят от организма. Структурата на вътрешните твърди влакна от ананас плодове е толкова трудна, че в по-старите времена те правеха груба тъкан - нещо като чанти от юта.

3. Наличието на специален ензим - един и същ мистериозен бромелаин, който трябва да се каже отделно.

По сути, ананасът е голяма натурална водна кана, в които калият и магнезият са най-полезни за сърцето (плюс натрий, желязо, манган, пиридоксин и други минерали и микроелементи), чудесни витамини (A, PP, C, B, фолиева киселина), органични киселини.

Присъствието на антиоксиданти прави ананас незаменим начин за борба с предстоящото стареене. Изяждайки парче или два пъти на ден, ние създаваме свободни радикали в буквалния смисъл на нетърпими условия на живот. Радикалите загиват, ние не остареем, тъй като клетките не са повредени.

обаче основният бонус на ананас, чието предимство е безусловно, е бромелаин (или бромелин). Какво е това? От гледна точка на науката, това е специален растителен ензим - протеаза. Това е много полезно, но не и поради това, че много момичета гножат резени през нощта, сутринта и изобщо при всяка възможност. Бромелаинът не се отразява на разцепването на мазнините, така че неговите свойства на изгаряне на мазнини са вулгарен мит.

Друго нещо е, че протезата е наистина способна да се разцепи, буквално разтварящи протеинови съединения, което със сигурност допринася за по-доброто храносмилане на гъстата месна вечеря. Но какво представлява ракова клетка? Ракова клетка, приятели, е същият аминокиселинен комплекс, т.е. протеин. Така че, яденето на ананаси, наистина намаляваме риска от развитие на рак. Това е истинско чудо и истинско добро.

Какво друго може да кажете за ползите от ананас? Доста.

• Антиоксидантите не само намаляват скоростта на стареене, но и нивото на холестерола и следователно наистина се борят срещу болестта на века - атеросклерозата. При здравословната си противовъзпалителна атака, сърдечносъдовите проблеми, подагра и артрит се оттеглят.

• Манганът, който е много богат на сочна ананасова плът, укрепва структурата на костите и съединителната тъкан.

• Редовното използване на прекрасен плод укрепва венците, така че не е нужно да криете здравословна усмивка.

• Наличието на бета-каротин е полезно за ретината, предотвратява нелечимата му дистрофия.

• Аскорбиновата киселина, в огромно количество, съдържаща се в ананаса, укрепва имунната система.

Противовъзпалителните свойства на слънчевите ароматни плодове могат успешно да се използват като част от терапията за лечение на тежък бронхит или за възстановяване от операция. Антиедемните свойства ще помогнат на тези, които страдат от бъбречни и сърдечни заболявания.

Сега основното нещо: колко трябва да ядете ананас или да пиете сок от ананас (прясно изцеден, разбира се). Препоръчителното количество е половин плод или чаша сок. В този случай плътта, разбира се, е за предпочитане: има такова растително влакно, което е необходимо за тялото.

Ако в магазина няма пресни ананаси, можете да получите консерви (най-важното е, че не в захарен сироп!). В тях също има някаква полза, въпреки че е невъзможно да се сравни консервирането с пресни плодове. Бромелаин в ананаси от кутийка, например, не, повечето от витамините се губят.

Ананас: какво не е наред?

Химнът на тропически плод (или конус или ябълка) не може да бъде безкраен. Време е да го разредете със здрав скептицизъм. Всъщност, какво може да е вредата от ананас?

• Очевидният проблем е наличието на органични киселини във високи концентрации. Ясно е, че прекалено киселата храна, към която принадлежи ананасът, особено пресен, може сериозно да увреди стомашната лигавица. Следователно е невъзможно да се превиши препоръчителната доза. Всяко превишение е вреда, ананасът не е изключение.

• По същата причина (прекалено кисела) от ананас, всички, които страдат от стомашно-чревни заболявания, ще трябва да се откажат. Гастрит, язва, чревни увреждания - всичко това поставя табу на ананас удоволствия.

• Ако прекалявате, сочният емайл на зъбите на ананаса ще причини вреда не по-малко от зъбен кариес или зъбен камък. Причината е все още една и съща киселина.

• Строго се забранява използването на сладка и кисела плът от тропически плодове, независимо колко нискокалорични и вкусни могат да бъдат, за моно диета. Вредите от ананас в този случай не са само силни: тази диета е просто опасна за здравето.

Ананас за деца, бременни и кърмещи майки: полза и вреда

Колосалната полза от южните плодове за укрепване на имунитета е очевидна. Изглежда, че децата се нуждаят само да напълнят сочна сладка плът, без да забравят за себе си. Но не всичко е толкова просто.

Храната, която е необичайна за руските деца, е изпълнена с опасност, Целият чужденец, който не е израснал в родната земя, е потенциален алерген. Особено опасно е да се дават ананасови пръстени на трохи. За първи път сокът от ананас или пюрето не е точно подходящ. Да, и обикновено до пет или шест години, деца, които са склонни към алергични заболявания, запознаване с ананас не е добре дошъл. Лекарите са алерголози-имунолози, например срещу.

По същата причина кърмещите жени също трябва да се въздържат от екзотични храни, по-специално от ананасови пръстени - дори пресни, макар и консервирани. Можете да провокирате диатезата, чревните нарушения в бебето, всичко това е майка, попада в кърмата.

С изключително предпазливост е необходимо да ядете плодове на бременни жени. Ако наистина искате да се поглезите с екзотика, трябва внимателно да изберете плодовете. Незрели или преизбрани, то е способно да предизвика спонтанен аборт. В този случай вредата от ананаса е очевидна.

От друга страна, антиоксидантите, които се съдържат в целулозата на отвъдморските плодове, увеличават шансовете за безопасна бременност, Ето защо, ако една двойка реши да има дете в живота си, те трябва да опитат не само плодовете на страстта, но и други плодове. Ананаси, например.

Ананас: ползи за загуба на тегло

Отслабването поради бромелаин няма да работи. Но в останалото ананас на диета е чудо! Не само това, с висока сладост, има доста ниско съдържание на калории (около 50-60 килокалории на сто грама тегло). Ананас също намалява чувството на глад, което допринася за загуба на тегло. И той се смята за естествен антидепресант, така че те да могат да бъдат тормозени колкото искат: няма да се подобрят, но настроението ще се повиши.

Влакното, съдържащо се в ананас под формата на груби диетични фибри, подобрява храносмилането и от тази гледна точка наистина допринася за загуба на тегло. Но във всеки случай препоръчителната сума не може да бъде превишена.

Между другото, за диетата. Сушени ананаси (продавани под формата на плодови чипове) - това е висококалорична бомба. Помислете сто пъти преди да овладеете цялата опаковка: съдържанието на калории от сто грама от продукта е 260 kcal.

Използвайки ананас, можете да забравите за много здравословни проблеми, да укрепите имунитета, да подобрите тонуса и настроението. Но всяко излишък е зло. Насладете се на вкусни плодове, но без фанатизъм.

Share:
Comments