Какво знаем за ползите от соевия протеин? удивителна

Един от най-важните елементи в тялото е протеинът, чрез който се поддържат мускулите, клетките и тъканите на човешкото тяло. Соевият протеин не е изключение. Мненията за ползите от соевия протеин са разделени, а разискването за нуждата от него се увеличава все повече. Така че соев протеин е лош и защо е добре?

Какво е соев протеин и за какво е това?

Сред всички растителни протеини, тя е соя. Соевият протеин се използва активно в различни сфери на живота по света. Тя принадлежи към семейството на бобовите растения и се произвежда от соя. Сой е известно на човека за повече от един век и Китай е неговата родина.

Популярността и разпространението на соята се обяснява с нейната вкусова прилика с месото. Соевият протеин не е по-нисък от естественото месо в съдържанието на протеини и микроелементи.

Сое се използва универсално като хранителни добавки, соев протеин, заместител на месото и основен компонент на някои продукти: соев сос, мляко, тофу.

Полезни свойства на соев протеин

Въпреки безкрайните дискусии за свойствата на соята, учените все още отбелязват, че соята не е по-ниска от употребата на други растителни протеини и идентифицира най-важните и полезни свойства на соята:

- сходство с месото

Соята е половин протеин. Голямо количество белтъчини и полезни микроелементи в соята може напълно да замени естественото месо. Освен това, соевият протеин не изостава от месото и вкуса, като напълно копира всички известни вкусове.

- Хипоалергенен протеин

За разлика от животинските протеини, които често предизвикват алергии, соята е хипоалергична. Също така, соевият протеин е идеален за хора, които са вегетарианци и вегетарианци, които компенсират липсата на протеини.

- Съдържание на витамини

Соята е богата на витамини и минерали, като токоферол и витамини от група В.

- Благоприятно въздействие върху хормоналния фон на жената

Проучванията показват, че соевият протеин има положителен ефект върху женското тяло по време на появата на първите симптоми на менопаузата, предотвратявайки усложненията.

- Съдържание на лецитин

Лецитинът е вещество, което активира изгарянето на мазнините в човешкото тяло и ускорява метаболизма, което прави соята отличен продукт за отслабване.

- Липса на холестерол

Соевият протеин не съдържа никакъв холестерол, но всички ползи от истинското месо се запазват, поради което соята е по-полезна от месен продукт.

- Стабилизиране на нервната система

Соята има положителен ефект върху концентрацията на внимание, подобрява паметта, активизира мисловните процеси.

- Соев протеин

Соевият протеин влияе положително върху растежа на мускулната маса, а също така ги наситенява с протеини и други полезни съставки.

Също така, соевият протеин предотвратява онкологичните заболявания при жените, удължавайки цикъла.

Соята подсилва организма с нишесте и фибри, което стабилизира работата на стомашно-чревния тракт, премахвайки всички токсини и токсини.

Имайки предвид всичко това, може да се заключи, че соята има много полезни качества и свойства.

Заболяване на соевия протеин за човешкото тяло

Въпреки огромния списък от плюсове на соев протеин, той все още има някои противопоказания и дори може да навреди на човешкото здраве.

- Противопоказна при деца

Соевият протеин категорично не трябва да се използва от деца на възраст под 12 години, тъй като соята може да предизвика заболявания на ендокринната система.

- Отрицателно влияние върху пубертета на деца

Консумирането на соя от деца може да бъде изпълнено с проблеми на пубертета. Момчетата страдат от забавен пубертет, момичета, напротив, узряват по-бързо от нормалното.

- Болести на ендокринната система

Категорично, не консумирайте соеви продукти на хора с заболяване на щитовидната жлеза и заболявания на генитално-уринарните заболявания.

- Противопоказно при бременност

Соята съдържа голям брой хормони, които могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на плода по време на бременност.

- Противопоказно по време на кърмене

Не използвайте соеви протеини по време на кърменето, тъй като веществата, съдържащи се в соята, могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на детето.

- Прекомерна консумация на соев протеин

Неконтролираното използване на соеви продукти и протеини активира ранното стареене на организма.

Какви храни съдържат соев протеин?

Соевият протеин се използва широко в различни хранителни продукти.

Соя в млечните продукти:

- Соево кисело мляко

- Софт Тофу

- Соя, кефир, майонеза

Продуктите от соево мляко по вкусови качества практически не се различават от идентичните продукти на животинските протеини и понякога са много по-полезни.

Соев протеин в други храни:

- Брашно

Соевото брашно е направено от соеви семена и е по-добро от другите видове брашно в неговата полезност, а също така не съдържа нишесте.

- Месо

- Соеви зърна

- Соев сос

Соевият сос е отличен дресинг за салати, ориз и рибни ястия, но не може да се похвали с безценна полза. Соевият сос има вредно количество соя.

— Масло

Соевото масло често се използва за пържене и като дресинг за салата. Такъв продукт се получава чрез натискане на семената от соя. Маслото на базата на соев протеин е богато на витамин Е.

— Шоколад

Производството на соев шоколад се различава само при замяната на какао на зърна със соя. Такъв шоколад е нискокалоричен и подходящ за хора с наднормено тегло и вегетарианци.

- Печене и сладкарски изделия

В партидата на масово производство се добавя компонент от лецитин, който дава желаната консистенция на сладкарски кремове.

Отделно внимание трябва да се обърне на соевото месо, тъй като според много хора заместването на естественото месо със соевия протеин не е плюс. Това е заблуда, тъй като соята не е по-малко полезна от месото и не е по-ниска от животинските протеини в съдържанието на полезни микроелементи и хранителната стойност. Соевото месо не съдържа холестерол и нискокалорични, което го прави достъпно дори за тънки хора. В съвременния свят замяната на месо със соя е много обичайна, прави наденички, наденички, пелмени, khinkali, manti и много други.

Използването на соев протеин в спортното хранене

Соевият протеин не е най-често срещаната храна за спортистите, но влиянието му върху мускулната маса не може да бъде заобиколено. Предпочита се от културисти или хора, които са активно ангажирани с фитнес и искат да постигнат подчертано мускулно облекчение.

Атлетите не използват соеви продукти, а соевият изолат. Соевият протеин отлично насища клетките на тялото с енергия и полезни аминокиселини.

Спортното хранене на базата на соев протеин отдавна преминава към масово производство. Соевият протеин може да се разреди с обикновена вода или плодови сокове. Преди употреба прочетете инструкциите за употреба. Оптимално е да вземете протеина за половин час или час преди тренировка или веднага след него. Не използвайте соев протеин през нощта. Ако се появят признаци на запек, трябва да спрете да използвате спортно хранене на базата на соя.

В заключение може да се отбележи, че соевият протеин е много противоречив продукт. Споровете относно неговата полезност и вреда не е вероятно да отпаднат в близко бъдеще. Мислейки за използването на соя, трябва да имате предвид индивидуалните фактори на тялото.

Share:
Comments