Какво можете да ни кажете за гастрономическата стойност и

Високи вкусови качества и изключителни ползи за здравословното хранене и диетичното хранене - това е заекът, който за съжаление на масата днес изглежда не толкова често. За да оцени стойността си, е важно да знаете нейния състав, характеристиките на избора и употребата.

Как съставът и ползите от заешко месо са взаимосвързани

Зайче месо се състои от 85% от мускулната тъкан, а мазнината от масата на кланичния труп не е повече от 10-15%, което е равно на заешко месо с мазнини и пуйка и младо теле. Но колкото по-голямо е стадото, толкова повече се натрупват мазнини и калории. Енергийната стойност на заек е около 150 kcal на 100 g.

При заешко месо, много малко въглехидрати и много протеини, които са необходими за човешкото тяло, по-специално за следното:

- синтез на хормони;

- здравословен метаболизъм;

- производство на ензими;

- изграждане на клетки и междуклетъчно вещество;

- запазване на имунитета.

Отслабването на протеин от заек е 90% и за сравнение се отбележи, че протеинът от червено месо се абсорбира само с 65%, от рибата - с 70%, от млякото - с 83%.

В заека месото съдържа 19 аминокиселини, включително незаменими.

Важна роля при формирането на ползите от заешко месо се играят от витамини и минерали:

- витамин Е осигурява добро виждане, репродуктивни способности, поддържа воден баланс в епидермиса като антиоксидант - неутрализира свободните радикали и забавя процесите на стареене на организма;

- витамин В1 подобрява вестибуларния апарат, участва в метаболизма на въглехидратите;

- сярата е важна за синтеза на хемоглобин, колаген и меланин, е необходима за здравето на кожата, повишава защитата на тялото срещу неблагоприятни фактори на околната среда;

- Витамин А поддържа тонуса на тялото, подобрява съня, стимулира растежа на косата, участва в синтеза на протеини, подобрява вниманието и способността за усвояване на нова информация;

- Калият и магнезият са незаменими за здравето на сърдечно-съдовата система, ускоряват метаболизма, осигуряват нормални ензимни реакции, поддържат киселинно-базовия баланс;

- витамин В9 предотвратява развитието на нервни заболявания, гаси възпалителни процеси, подобрява апетита.

Заешкото месо е много чисто и само 6-7 месеца в тялото на тези животни не се задържат специфични вредни вещества, например соли на тежки метали и стронций-90, образувани по време на разпадането на пестициди и хербициди, които могат да се съдържат в захранването на зайци със зеленчуци.

По този начин единствената опасност може да бъде хормоните на растежа и антибиотиците, които безскрупулни производители хранят животни, надвишаващи всяка мярка.

Ето защо много или много внимателно избират голям производител на месо или предпочитат екологични продукти, зайци от ферми.

Как иначе е ползата от заешкото месо

Тази хипоалергенна версия на месото е разрешена за първото хранене на деца.

А за възрастни е важно да се отбележи фактът, че редовното използване на заек може да намали алергичните реакции към дразнители с различен произход.

Зайче месо се препоръчва за тези, които се занимават със спорт, иска да отслабне, да изгради мускулна маса, тези, чиято работа е свързана с по-голяма физическа активност.

Лесно усвоимият заек е показан за ранно възстановяване, подобряване на метаболизма и укрепване на имунитета по време на периода на възстановяване след операция или заболяване. Благодарение на този продукт, регенерирането на тъканите се ускорява и шлаките се елиминират.

Елементите в състава на заешко месо могат да нормализират нивото на глюкозата в кръвта, така че може да се препоръча да се предотврати развитието на диабет и за терапевтично хранене при този вид заболяване.

Поради факта, че заекът подобрява притока на кислород в мозъчните клетки, човек може да разчита на подобряването на функционирането на централната нервна система.

В допълнение, заешко месо:

— улучшает синтез ДНК;

Укрепва костите;

- намалява вътреочното налягане.

Как да избирате и готвите заешко месо с полза

Отличният труп на заек тежи малко - до 1-1,5 кг, има гъста еластична структура и светлорозов цвят, няма синини, може да е слабо навлажнен, но не хлъзгав и да не се навива. Ако натиснете пръста си с пръст, дупката изчезва веднага.

Стойността в кулинарния план е представена от животни на възраст до шест месеца. Този заек практически е без мирис, но мирише на прясно. Ако усетите месото на стар човек - със сигурност ще има асоциации със сено.

Корпусът на заека се разделя на две части - гърбът е подходящ за пържене, а предният - защото е по-твърд и по-малко сочен, е по-възможен в задушени ястия и супи.

Задните крака на заек обикновено се готвят цели, останалата част от месото често се нарязва на парчета.

При рязане на месо, мазнините слоеве са отделени с лекота, което ви позволява да контролирате лекотата на приготвените ястие.

За да се отървете от специфичния вкус, месото от заек се препоръчва в продължение на няколко часа да се накисва във вода (променя се), за предпочитане с добавяне на оцет или лимонов сок. Можете също така да мариновани заека в растително масло и нарязан лук, бяло вино, бира, мляко или изсушено мляко.

Важно е да не се излага на излишък кралското месо, за да не се разваля вкусът му и дори да не се влошава асимилацията на ценни протеини. Печете го, например (в зависимост от размера на парчетата и възрастта на звяра) 30-60 минути, при температура до 170 градуса.

Една от класическите рецепти е зайче задушено в заквасена сметана, но по принцип от заешко месо се приготвя всичко, което може да се приготви само от месо. А от черния дроб има отлични пасти.

И е важно да се отбележи разликите на зайци дома и диви. Месото на последното е малко по-твърдо, с по-изразена миризма и вкус, препоръчително е да се накисва по-дълго и да се готви по-дълго, без да се пилеят подправките - сладки пиперки, дафинови листа, риган, босилек, хвойна, мащерка, магданоз и чесън.

Храносмилателната способност на заешко месо може да се увеличи, ако се гарнира с моркови, тиква или боб, а за десерт - сервирайте нещо с пресни ябълки.

Може ли да има вреда от месото на заека

Ако заешко месо е изчерпателно оценено, тогава вредата в него е много по-малка от ползите, дори можете да кажете, че втората покрива първата.

Но все пак има списък на условията, в които можете да почувствате вредата на заешко месо под формата на влошаване на благосъстоянието и диагностицирани показатели на разклатено здраве:

- псориазис;

- заболявания на жлъчния мехур;

- тежки форми на бъбречно заболяване.

Макар и в малки количества, но има вреда в заешкото месо поради пуринови съединения, които се превръщат в човешкото тяло в пикочна киселина, което оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на мускулите и ставите. Следователно, при артрит и подагра се препоръчва да ядете заешко месо малко - 150-200 грама на ден, а ако се приготви първото ястие, гответе заека с 2-3 промивания на вода след варене.

Също така заек не е подходящ за маса с ниско-протеинова диета, която придружава някои бъбречни и метаболитни заболявания.

Share:
Comments