Какво е използването на ферментирали млечни продукти. дали

Ферментиралите млечни продукти са продукти, получени чрез ферментация от мляко или от неговите производни. Има ферментация на тези продукти поради комбинацията на млечната основа с млечна бактерия или дрожди. Ферментиралите млечни продукти се консумират в чиста форма, използвани за готвене на печени продукти и десерти, сосове и маринати.

Какво е използването на ферментирали млечни продукти

Всички млечни продукти са разделени на две категории.

1 Продукти, получени в резултат на млечна ферментация, когато захарта се превръща в млечна киселина, придавайки на тези продукти характерен мек вкус с кисело мляко.

Тази категория включва заквасена сметана, извара, варенте, кисело мляко, кисело мляко и всичко това.

Въвежда се в стомаха млечна киселина, която възпрепятства развитието на гнилостните процеси и ферментацията в храносмилателния тракт.

2 Продукти, произведени в резултат на комбинацията от млечна киселина и алкохолна ферментация, в която в допълнение към млечната киселина, алкохолът и въглеродният диоксид се произвеждат от захар. Тази серия е представена от kefir, koumiss, matsoni и bifidoc.

Bifidok, между другото, е един от най-вкусните примери за продукти на млечна киселина, обогатени по време на производствения процес с пробиотици и пребиотици, за да им се дадат допълнителни терапевтични и диетични свойства.

Обикновено млечните продукти се произвеждат от краве мляко, по-рядко от козе мляко, още по-рядко от мляко от овце, магарета, бивол, камили, кобили и елени.

За киселите млечни продукти се характеризира със светъл крем или млечно-бял цвят, мек вкус с приятна кисело мляко или вкус.

Хранителните и полезни свойства на ферментиралите млечни продукти, известни още от древни времена, са получили горещо потвърждение от учени, лекари и специалисти по хранене в наши дни.

Съдържанието на калории, съставът и хранителните характеристики на ферментиралите млечни продукти варират в зависимост от конкретния вид продукт, от мастното му съдържание, от естествеността на неговото производство и от много други фактори, но също така и от това, което обединява кисели млечни продукти.

Витамини (група В, А, Е, РР, С и много други), съдържащи се в ферментиралите млечни продукти, микро и макро елементи (натрий, фосфор, флуор, калиев цинк, калций, селен и др.) Осигуряват много полезни свойства.

Фосфорът и калцият са безценни за укрепване и оформяне на костната система и зъбите. Ето защо разнообразието от извара включва в детската диета първите допълващи се храни и препоръчва киселинни млечни продукти на бременни и кърмещи майки.

Каква е употребата на ферментирали млечни продукти за храносмилането?

Поради факта, че млечните протеини в ферментиралите млечни продукти се намират в вече частично разделено състояние, същата, например, чаша кефир в сравнение с млякото, ще се асимилира два пъти по-бързо и 90% срещу 30%. Също така отлично абсорбира калций. И двете са жизненоважни за функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система на човека.

При лечение на антибиотици, както е известно, при удар е полезна стомашно-чревна микрофлора. Вредите, причинени на него, кисели млечни продукти неутрализират буквално в течение на няколко часа. Включването и, следователно, те са незаменими в храненето на пациенти с грип, остри респираторни инфекции и други "зимни" заболявания, когато няма апетит, а организмът трябва да изразходва своята енергия преди всичко за възстановяването си, а не за усвояването на тежка храна.

Чаша кефир за половин час за храна, стимулира апетита, стимулира храносмилането и в продължение на много часове насърчава асимилацията на витамини и минерали (включително витамин D и желязо) от всички други ястия, консумирани през деня.

Използването на кисели млечни продукти за благополучие

Нещо кисело мляко във вечерното меню, задължително допринася за добър сън и същото по всяко време на деня - ще намали умората на тялото и ще подобри настроението.

Нискомаслените кисели млечни продукти включват менюто с диети и гладни дни, подредени за отслабване, което се насърчава от собствеността на тези продукти (не непременно без мазнини) за ускоряване на метаболизма.

Продуктите от кисело мляко с повишено съдържание на мазнини са полезни за повишаване на теглото, по време на възстановяване на тялото след заболяване и по време на период на високо физическо натоварване.

Също така редовното използване на ферментирали млечни продукти помага в:

- намаляване на проявите на всякакви алергични реакции;

- отстраняване на токсините от тялото;

- подобряване на състоянието на кожата;

Укрепване на косата и ноктите;

- лек диуретичен ефект и намаляване на отока;

- повишени нива на хемоглобина;

- подобряване на дихателните органи;

- укрепване на имунитета.

В летните жеги, напитките от кисело мляко, дори и в чиста форма, макар и като база от студени супи, са забележително освежаващи, охлаждащи жаждата и защитават тялото от вредните аспекти на ултравиолетовото облъчване.

Когато продуктите от кисело мляко са вредни, каквито са те, изберете и подгответе

За да се запази благоприятният ефект и храненето на кисели млечни продукти без вреда, не се препоръчва да ги използвате в лека закуска с печене и шоколад.

Не трябва да се поддавате на навика да подслаждате цялото кисело мляко, защото първо е толкова лесно да ядете много захар и второ, това ще попречи на процеса на храносмилане. Ако наистина искате - можете да добавите лъжица мед.

Въпреки безспорните ползи от ферментиралите млечни продукти, употребата им трябва да бъде ограничена или поне да е подбрана за версиите с ниско съдържание на мазнини, с редица заболявания.

- атеросклероза;

- хепатит;

- хипертония;

- затлъстяване;

- заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

С гастрит и язва не е полезно да пиете кефир и ацидофилус, но няма да има никаква вреда от киселите млечни продукти с тези стомашни заболявания, ако изберете кисела млечна ферментация и изсушено мляко.

Важно е да запомните, че само висококачествени и свежи продукти от кисело мляко са вкусни, полезни и безопасни.

Следователно, човек трябва да бъде предпазлив да ги купува от ръцете на частни търговци, дори ако извара и заквасена сметана се съблазняват от естествен селски произход.

Много млечни продукти могат да се приготвят у дома. Много е полезно да имате устройство като кисело мляко за това, но с най-обикновените прибори в кухнята си можете да получите прясно, вкусно и безупречно качествено извара, ферментирало кисело мляко, кисело мляко и много други.

Следващите промишлени технологии, домашно приготвените кисело мляко и други подобни, трябва да се приготвят със замразени или консервирани плодове и плодове, тъй като прясно произведените киселини могат да унищожат млечнокисели бактерии.

Доброто кисело мляко продукти от магазина имат два атрибута за качество:

- кратък срок на годност, като се казва, че те се произвеждат без асортимент от изкуствени добавки. И е по-добре, че той не изтича в деня на покупката. Понякога качеството на продукта променя това значително. Например, в еднодневното кисело мляко етилов алкохол съдържа само 0,7%, докато в кефир три дни - 0,88%;

- минималния състав без изобилие от багрила и стабилизатори. За много продукти, например за натурална заквасена сметана, съставът обикновено трябва да включва само сметана и квас.

Естеството на някои кисели млечни продукти е лесно да се провери. Например, ако разбъркате една супена лъжица заквасена сметана в чаша гореща вода, тогава настоящето ще се разтвори напълно, без седимент.

Share:
Comments