Каква е употребата и вредата от протеинови коктейли за

Преди това белтъчните коктейли бяха обсъждани само във фитнес залите и днес те са твърдо закрепени в диетата на обикновените хора, които водят здравословен начин на живот и се стремят да отслабнат. Около използването на протеинови смеси има много митове, въпроси и съмнения. Нека разберем какво се състои от протеинови шейкове, какви са техните предимства и недостатъци.

Съставът на протеинови коктейли и ползите от протеина за хората

Протеинов коктейл е хранителна добавка, екстракт от водоразтворим животински протеин или зеленчук, получен от лаборатория. В зависимост от първоначалната суровина, протеинът може да бъде казеин, суроватка, яйце и соя. В допълнение към протеините, коктейлите често включват минерални добавки и мултивитамини.

Обикновено, протеиновите смеси се предписват по препоръка на диетолог, фитнес инструктор или диетолог, за да спечелят мускулна маса и да намалят телесното тегло. Това е научно обосновано, тъй като протеиновите шейкове ускоряват метаболизма - за преработването на протеини тялото трябва да изразходва 30% повече енергия, отколкото да изгаря мазнините и въглехидратите.

За спортистите и тези, които искат да отслабнат, ползите от протеинови коктейли са неоспорими, защото те са:

осигуряват бърз прием на аминокиселини в тялото;

съдържат минимално количество въглехидрати и мастни киселини;

замяна на естествени протеинови продукти;

помагат за контрол на апетита;

премахване на мастните депозити, поддържане на мускулите.

Ролята и ползите от протеиновите коктейли при елиминирането на протеиновия недостиг

Приблизително 20% от човешкото тяло се състои от протеин, който отговаря за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове, образуването и храненето на кислородни клетки, тъкани, мускули и органи, укрепващи имунитета. Дефицитът на протеин води до сърдечно-съдови заболявания, въглехидратна зависимост, ниска еластичност на кожата и съдовете, загуба на коса, загуба на мускулна маса, ендокринни разстройства.

Средно дневната норма на приема на протеин за възрастен е 1 g за 1 kg тегло. Това означава, че човек с тегло 75 кг трябва да консумира 75 г протеин, а половината от него трябва да са от растителен произход (гъби, боб, аспержи, соя) и половината от животното (яйца, пиле, извара). За един ден е почти невъзможно да се постигне тази норма само с храна.

ВАЖНО. За спортисти, деца и бременни жени, които се нуждаят от увеличен брой протеини за изграждането на клетки и тъкани, скоростта на приемане на протеини се увеличава до 1,5 g.

Тогава протеинови шейкове идват на помощ. В 1 сервиране на сместа, като правило, съдържа 25-30 грама протеин, но няма излишни мазнини и въглехидрати. Протеинът е удобен за съхранение - прахът заема малко място и се използва - достатъчно е да се разрежда с добавка вода и да се разбърква. В полза на коктейлите, казва, че протеиновата смес е предписана дори за деца с хранителни разстройства.

Отслабване на протеинови шейкове: вреда или полза?

При отслабване е изкушаващо да се изгради цялата диета изключително на протеини, но това не може да бъде направено. Излишък на протеини в организма поради неконтролируемия прием на протеинови коктейли - увреждане на тялото. Разделянето на голямо количество протеин ще доведе до повишено освобождаване на азот и това допълнително натоварва бъбреците и стомашно-чревния тракт. Системното предозиране на протеините е изпълнено с нарушения на ендокринната система, на които кожата веднага ще реагира с появата на акне и обрив.

Основната стойност на протеина при загуба на тегло е способността му да намалява апетита и да създаде антикатаболен ефект, т.е. да задържа мускулните клетки, докато разцепва мазнините. За да се намали телесното тегло, е необходимо да се замени едно или повече хранения с протеинови смеси. Въпреки това, протеин шейкове - това все още не е заместител на храната, а само полезна добавка. Тя е предназначена да стимулира тялото да изразходва повече енергия, отколкото да работи под стрес.

Предимствата на протеинови коктейли за жени

В един момент женското тяло може да усвои 25-30 грама протеин. В същото време процесът на разделянето му при момичетата протича по-бавно, отколкото при мъжете.

Жените ще се възползват най-много от протеинови шейкове, когато се използват:

след физическо усилие - протеинът спира секрецията на стресовия хормон кортизол, възстановява увредените мускулни клетки;

след събуждане, да започне внимателно работата на стомашно-чревния тракт;

преди лягане, като последното хранене;

като лесна и полезна закуска между основните ястия.

Смята се, че приемането на достатъчно количество протеин при момичетата стимулира обновяването на червените кръвни клетки в кръвните клетки, това повлиява положително женския цикъл. В допълнение, някои видове протеини (например соя) могат да нормализират хормоналния фон и да предотвратят появата на злокачествени тумори в млечните жлези.

Може ли тялото да причини увреждане на протеинови шейкове?

Използването на протеинови шейкове в правилно подбрани дози, одобрени от диетолог, не може да навреди на човек. Всички здравословни проблеми, които описват как вредата от протеинови коктейли е резултат от неправилно приемане на смеси.

Очевидно е, че ако системно ядете един протеин, тялото ще премине към по-ниска консумация на енергия и ще спре да произвежда ензими за усвояване на други храни, включително твърда храна.

ВАЖНО. При прекомерна употреба на соеви протеини, съдържащи фитоестрогени, мъжете могат да претърпят смущения в ендокринната система.

Има три основни причини за появата на негативни последици след приемането на добавки:

Неспазване на препоръчителната доза

Важно е да се следи броят на порциите протеинови добавки. След получаване на аминокиселини от храната, ние чувстваме ситост, което не ни позволява да преяждаме. С протеинови коктейли има риск от надвишаване на нормата няколко пъти - психологически се възприемат като напитка или десерт.

Използване на фалшив или изтекъл протеин

Когато купувате прах, трябва внимателно да проучите състава върху опаковката. Коктейли, сред компонентите на които има синтетични захарни заместители, захари и сгъстители, е по-добре да не се купува. Както готовият, така и чистият протеин са по-добре да се купят от добре познати доказани фирми и производители. Продуктът трябва да бъде сертифициран и да има разрешение за продажба в страната.

Индивидуална непоносимост към коктейлните компоненти

Преди началото на приемането е необходимо да се консултирате с експерта и да предадете анализите за преносимостта на лактозата. Хроничните и остри храносмилателни нарушения, чернодробният, бъбречният, ензимният дефицит също са сред медицинските противопоказания, които изключват възможността за прием на протеини.

Това са основните предимства и недостатъци на протеинови коктейли за човешкото тяло. Допълнете диетата си с протеини или не, трябва да решите въз основа на заключенията на специалистите и да приемате добавки само в препоръчаните дози и в комбинация с физически усилия. Тогава ползите от протеинови коктейли за тялото ще бъдат видими не само за вас, но и за другите.

Share:
Comments