Бързото хранене води до астма и екзема

Сред юношите, които се хранят три или повече пъти седмично с храна от бързото хранене, имаше 39% повече пациенти, страдащи от тежка астма или екзема, а сред по-малките деца тези пациенти са с 27% повече.

Проучване, включващо 319 000 юноши от повече от 50 държави и 181 000 деца на възраст 6-7 години от повече от 30 държави, е проведено под наблюдението на учените от Университета в Окланд в Нова Зеландия.

Проучването не доказва, че това е хранене на бързо хранене, което води до развитие на състояния, свързани с прекомерна реакция на имунната система на организма. Но тъй като в проучването бързата храна е единственият фактор, който води до такива нарушения, заключението на учените е следното: тази храна може да причини астматичен пристъп или избухване на екзема. "Бързо хранене" съдържа високи нива на транс-мастни киселини, за които е известно, че влияят на имунните реакции.

Обратно, включването в храната на три или повече порции плодове на седмица демонстрира защитен ефект, намалявайки случаите на внезапни обостряния на тези две състояния. Такава информация идва от развитите страни, включително Канада, както и от развиващите се страни като Нигерия и Бразилия.

Почти четирикратно увеличение на разпространението на детското затлъстяване през последните три десетилетия, двойното увеличаване на случаите на астма от 80-те години на миналия век и рязкото увеличение на броя на децата с нарушения като нарушение на дефицита на вниманието са причина за увеличаване на броя на хроничните заболявания, 2007 учени от Харвардския университет.

Share:
Comments