Учените са се доближили до лечението на множествена склероза

Американски изследователи съобщиха тази седмица, че са намерили начин да променят живота на милиони хора с болест, която се смята за неизлечима. Достатъчно е да блокираме един ензим в мозъка, за да поправим щетите, причинени от множествена склероза, както и други мозъчни заболявания.

При множествена склероза защитната мембрана около нервните влакна (миелин) е повредена или дори унищожена, което нарушава способността на нервните клетки да комуникират помежду си. Този процес, наречен демиелинизация, причинява редица сетивни, двигателни и когнитивни проблеми, характерни за болестта.

Ръководителят на новото проучване Лари Шърман, професор в Орегонския университет по здравеопазване и науката, и колегите му предложиха, че съединенията на хиалуроновата киселина, върху които се дезинтегрират в присъствието на хиалуронидазния ензим, пречат на възстановяването на миелина.

Те открили много високо ниво на този ензим при лезии при хора с множествена склероза и в нервната система на мишки със заболяване, подобно на множествена склероза.

Когато блокираха активността на ензима в болни мишки, миелино-образуващата клетъчна диференциация беше възстановена.

Но може би най-значимият резултат от работата на учените е, че лекарството, което изследователите използват за възстановяване на миелина, също подобрява функциите на нервните клетки.

Сега зависи от разработването на лекарство за потискане на активността на хиалуронидазата, тъй като наркотикът, който учените използват в проучването, не е подходящ за хора поради сериозни странични ефекти.

Share:
Comments