Тиреоидит - причини, симптоми, диагноза, лечение

тиреоидит (Автоимунният тиреоидит) е възпаление на щитовидната жлеза, което води до образуването на антитела и лимфоцити в тялото, които започват да се намесват в клетките на тяхната щитовидна жлеза, в резултат на което започва смъртта на жлезите. Тази болест се диагностицира при хора от средната възрастова група (40-50 години), въпреки че според статистиката през последните години тиреоидит се проявява все повече при млади хора, понякога при деца.

Автоимунният тироидит е разделен на няколко заболявания:

- Хроничният тиреоидит (автоимунен тиреоидит Hashimoto) се развива поради рязкото увеличение на антителата, както и специална форма на лимфоцити, които разрушават клетките на щитовидната жлеза. Това води до рязко намаляване на броя на хормоните, продуцирани от щитовидната жлеза. Болестта има ясно изразена генетична форма - следродилният тиреоидит е по-често срещан в сравнение с други. Болестта възниква поради претоварване на тялото по време на бременност и при предразположеност. - Бял тироидит е аналог на следродието, но досега причината за появата му не е била идентифицирана. - При пациенти с диагноза "Хепатит С" или с кръвни заболявания се появява цитокин-индуциран тиреоидит, ако лечението се извършва с интерферон.

тиреоидит - причины

Въпреки генетичното предразположение, има допълнителни фактори, които провокират тироидит:

- остра екзема, - негативно въздействие на екологията, прекомерна консумация на хлор, йод и флуор в храната и водата, - огнища на хронични заболявания (в кариозни зъби, палатинови тонзили, в синусите на носа), - стресови ситуации - радиационна експозиция или продължителен престой при слънце - неконтролиран прием на хормонални и йодосъдържащи лекарства;

тиреоидит - симптомы

В повечето случаи болестта протича доста неусетно, без характерните симптоми. Много рядко пациентът се оплаква от лека умора, болка в ставите, слабост и неприятни усещания на мястото на щитовидната жлеза - бучка в гърлото и чувство на натиск.

Следродилният тиреоидит се проявява с умора, тежка слабост и загуба на тегло. Понякога провалът в щитовидната жлеза причинява тахикардия, чувство на топлина, прекомерно изпотяване, безсъние и нестабилност на настроението.

Цитокин-индуцираният тиреоидит почти не влияе на благосъстоянието на пациента. Тя може да бъде открита изключително чрез тестове.

Тихият тих тиреоидит се характеризира с лека дисфункция на щитовидната жлеза.

тиреоидит - диагностика

Докато има нарушения на щитовидната жлеза, които могат да бъдат идентифицирани с помощта на тестове, болестта е почти невъзможно да се диагностицира. Само лабораторни тестове могат да установят липсата (или наличието) на тиреоидит. Лабораторните изследвания включват:

- общ кръвен тест - имунограма - ниво на хормон, стимулиращ щитовидната жлеза в кръвния серум - фина биопсия на иглата - ултразвук на щитовидната жлеза;

Ако дори и един от признаците на болестта в резултатите от проучванията отсъства, тогава автоимунният тироидит не може да бъде диагностициран. Подозрението за промяна на жлезата при ултразвуково сканиране не е доказателство за проявата на болестта, освен ако други тестове не дават основание за такова заключение.

тиреоидит - лечение и профилактика

Понастоящем няма ефективни методи за лечение на тиреоидит. В случай на тиреотоксична фаза на заболяването, т.е. появата на хормони на щитовидната жлеза в кръвта, не се препоръчва прилагането на лекарства, които потискат активността на щитовидната жлеза (пропицил, тиамазол, карбимазол).

Ако пациент с тиреоидит има сърдечно-съдови нарушения, за лечение се използват бета-блокери. При поява на субакутен тироидит (възпаление на щитовидната жлеза) се използват нестероидни противовъзпалителни средства (метандол, волтарен, индометацин). В случай на внезапно увеличаване на размера на жлезата, се препоръчва хирургична интервенция.

Когато се открие тиреоидит, който се проявява без видими нарушения на щитовидната жлеза, пациентът трябва да бъде под постоянно медицинско наблюдение, за да навреме диагностицира и да започне лечение на хипотиреоидизъм (понижение на хормоните на щитовидната жлеза).

Share:
Comments