Physalis - медицински свойства и приложение в медицината

Physalis - общо описание

Fizalis (Phýsalis) е голямо многогодишно растение от семейство Пасолен, често сравнено с домати. Тя е много подобна на боровинки, така че популярното име е земна червена боровинка, изумрудено ягодоплодно или еврейска череша. Стъблото под основата е изрязано, изправено, расте до 120 см, листата са редовни, назъбени, може да са закръглени или остри.

На висящите педикали има бисексуални цветя, плодовете са плодове под формата на китайски фенер с оранжево-червен цвят, гъста пожаро-оранжева чаша, сливаща се на върха с денички. Моля, обърнете внимание! Заводът е отровен, цялата отрова се концентрира в тази чаша. Период на цъфтеж - май-август, зреене на плодове се случва през септември.

Fizalis - виды и места произрастания

Fizalisы — теплолюбивые растения, в Южных районах России распространяется в виде сплошных зарослей по обочинам, на полях, виноградниках, в декоративных посадках. Отрастает из корневищ и зимует, хотя практически не переносит заморозки. Самые распространенные виды - Fizalis обыкновенный, Алкекенги, Франше, Китайский фонарик. Этот экзотический овощ пригоден в пищу без своей ядовитой чашечки, однако мало используется для культивирования. Садоводы — любители выращивают его в лекарственных целях и как декоративное растение.

Fizalis - лечебные свойства

Извършените фармакологични проучвания показват, че това растение не представлява специален интерес за научната медицина, но фолк медицината го използва като диуретик, а също и като средство, способно да активира епителизата на тъканите. Неговите аналгетични и противовъзпалителни ефекти се използват при лечението на бъбречно-каменна болест, подагра, артикуларен ревматизъм, с така наречените шпори (деформиране на артрозата). Можете също така да използвате физиалзи за лечение на черния дроб и жълтеницата, с пититис, цистит, хемороиди, кръвоизлив и болка в стомашно-чревния тракт. Вътрешното приложение на physalis е възможно при лечението на лишеи и рани.

Fizalis - лекарственные формы

Всички части на растението са полезни. Традиционната медицина използва корени, цветя, плодове, сушени листа, растителен сок и прясна гъба от пресни листа. Свежият сок се показва за много заболявания, плодовете се използват в различни варианти - свежи, сушени, мариновани, конфитюри и конфитюри. А лекарство за вътрешна и външна употреба се приготвя от бульон на цветя на physalis. Екзотични плодове Physalis съдържат витамин С и няколко органична киселина - лимонена, ферулова, янтарна, кафе, ябълчна, винена, и става, както kvertsegin, пектин, лепкави.

Fizalis - рецепты

- инфузия за лечение на нефролитиаза: сушени плодове (2 супени лъжици), гответе за 5 минути на 500 грама. вода. Нанесете върху 0.5 сто. 4 пъти на ден.

- Пресни плодове на physalis лекува подагра. Ежедневно яжте по 10-15 парчета всяка. При болки в стомаха напитка сок от плодове физалиса на 20 грама.

- Тинктура фикалис върху вино от нефрит и бъбречни заболявания: смачкани плодове (100 г), червено сухо вино - 1 литър. Настоявайте 20 дни. Продължителността на лечението трае една седмица, през което време трябва да изпиете 50 грама. тинктури преди хранене.

- Плодовете Fizalis се консумират в суха и маринована форма. Можете да ги изсушите на слънце или във фурната, да се приложат за същите заболявания като пресните. В случай на тежко бъбречно заболяване, вземете 5 гр. семена physalis всеки ден.

Fizalis — противопоказания

Напомняме ви, че този токсичен плод съдържа всички токсични вещества в калибър, който трябва да бъде незабавно отстранен. При сушене, подготовка на конфитюри и сладкиши, както и на лекарства, плодовете се използват без чаша.

Коментари

Мила 05/10/2016 Имам майка, седнах физически в градината. Когато дойдох при нея, бях много изненадан от гледката на това растение. Преди не го бях срещал никъде. Просто не можех да разбера какво има нещо необходимо)) Опитах се, аз лично харесах това. Но при майка никоя специалност беше специална. Галка 05/10/2016 Не знаех, че това растение е отровно. Разбира се, аз не се опитах да хапна тези чаши)), но така или иначе, благодаря за предупреждение. Аз също исках да поставя такава къща у дома, но имам дете, а всичко е интересно. Ето защо няма да поема рискове. Валерия 10.05.2016 Доколкото знам, декоративна physalis, не само този ярък оранжев цвят. Приятелю, има няколко саксии с това растение и всички те имат леко различаващи се нюанси. Изглежда много оригинален. Валентина 05.10.2016 Нито едно от тях не е било третирано с това растение и дори не знаело, че може да излекува от всичко ... Сега, след като прочете статията и още повече за тези цели, няма да я отглеждам. а като орнамент, като декоративен момент - наистина искам да засаждам. Таня 05.10.2016 Имам декоративна физическа. Толкова прекрасно е това растение в пота. Толкова необичайно. Но не се опитах да засаждам ядивни сортове, но непрекъснато отивам, може би тази година. Там, в края на краищата, и с всички вкусове - ананас, ягода.
Share:
Comments