Staphylococcus - причини, симптоми, диагноза, лечение

Staphylococcus aureus Дали има микроорганизми с кръгла форма. Най-често под микроскоп можете да видите група от такива бактерии, които на външен вид приличат на куп грозде.

Те са устойчиви на високи температури (по-малко от 80 градуса), слънчева светлина, замразяване, химически и лекарствени продукти. При незабавно кипене умира, фатални ефекти върху стафилококовия фенол и водороден прекис.

Staphylococcus aureus — причины

Към днешна дата има около 30 вида стафилококи, 14 от които са условно патогенна микрофлора на човек, т.е. те постоянно живеят вътре в тялото ни. Но те не забелязват жизненоважните си функции, защото имунната система не позволява на микроорганизмите да се размножават неконтролируемо, поддържайки условно патогенния баланс на едно ниво.

Много видове не представляват сериозна опасност, но стафилокока ауреус, който има характерен жълто-златист цвят, може сериозно да нарани здравето и да предизвика опасни болести.

Намаляването на защитните сили на организма може да даде тласък на неконтролираното възпроизвеждане на стафилокок ауреус. Това състояние изисква незабавна намеса.

Също така е възможна инфекция със стафилококови инфекции чрез хирургически инструменти, питейна вода, храна (по-специално консервирани храни и развалени храни). Staphylococcus aureus може също да се предава чрез въздушни капчици; Използването на една кърпа или гъба между членовете на семейството е изпълнено с замърсяване на всички свои жители.

Често в родилните заведения бебетата са инфектирани със специален вид стафилококи, устойчиви на почти всички лекарства.

Staphylococcus aureus — симптомы

Влизайки в тялото, стафилококът започва да се размножава интензивно и да произвежда токсини, които неблагоприятно засягат здравето, което води до различни патологии.

Симптомите на стафилококова инфекция са разнообразни и зависят от много фактори: вида на микроорганизма, причинил инфекцията, състоянието на имунитета и т.н. Най-често трябва да се справите с т. Нар. Отравяне на нестандартни продукти, при които има диария и коремна болка. При кърмачета стафилококите причиняват подобни симптоми: дисбактериоза, особено придружена от тежка диария и кожни обриви, бебето трябва да Ви предупреди и да ви насърчи да потърсите медицинска помощ.

Какви други условия могат да бъдат предизвикани от Staphylococcus aureus? Нека дефинираме основните от тях: 1) кожни заболявания (абсцеси, furuncles, carbuncles, ечемик, екзема и др.), 2) чести цистити (сапрофичен стафилокок се превръща в техен виновник), 3) пневмония, гнойна ангина и мастопатия при жени; 4) конюнктивит, 5) ентероколит - сериозно разстройство на изпражненията (воднисти изпражнения повече от 10-12 пъти дневно), 6) сепсис (кръвна инфекция) - тежка бактериална инфекция, която се развива на фона на имунната недостатъчност.

В повечето случаи причината за изброените заболявания е стафилокока ауреус.

Staphylococcus aureus — диагностика

За правилната диагноза е необходимо да се направи намазка или парче тъкан от фокуса на инфекцията за по-нататъшно културологично изследване на микроорганизмите. Когато пневмонията и сепсисът се ръководят от кръвен тест.

Staphylococcus aureus — лечение и профилактика

Микроорганизмът е устойчив на много антибиотици, което естествено затруднява елиминирането му. Лечението се предписва, когато се развие съпътстващо заболяване.

При стомашно-чревни нарушения при деца и възрастни препаратите на бактериофаги се оказаха много успешни. За лечение на конюнктивит използвайте разтвор на Albucida (капки) и измийте очите с калиев перманганат. Абсцесът се елиминира хирургически, ентероколит - препарати, които ремонтират чревната микрофлора, а за сепсис се използва комплексно лечение с антибиотици, антистафикокочна плазма и имуноглобулинови препарати. Във всеки случай всеки пациент се нуждае от индивидуален подход.

Превантивните мерки трябва да са насочени към укрепване на защитните функции на тялото и спазване на санитарните и хигиенните стандарти. Също така не забравяйте да наблюдавате качеството и свежестта на храната.

Коментари

владимир 08.21.2016 ми кажете защо и как да третирате стафилококус ауреус на скалпа
Share:
Comments