Възпаление на ръцете - причини, симптоми и лечение.

Артритът е заболяване на възпалителните стави. Това е колективно понятие, което се прилага към възпалението на всички стави на всяка локализация на някаква етиология. Включително това се отнася за възпалението на ставата на ръката.

Според статистиката досега повече от 15% от населението страда от възпаление на ръката. Статистиката на СЗО казва, че всеки седми жител страда от артрит на планетата. Ако са били изложени по-ранни хора в напреднала възраст, хората с различни възрастови категории, включително младите, страдат от възпалението на ставата на ръката. Това се улеснява от заседналия начин на живот. За възпаление на ставата на китката и други стави възрастовите ограничения вече са изчезнали, артритът е бързо "по-млад". Най-често заболяването се проявява при жените, защото жените по-често се свързват с ръчен труд.

В хода на развитието на заболяването, хрущялът е по-тънък, патологичните промени настъпват в сухожилията. Това води до деформация на връзката и ограничаване на нейните функции.

Възпаление на ставата на ръката - причини

Причините за възпаление на ръката са:

- възрастна възраст: при възрастните хора метаболизмът се понижава, нарушава се кръвообращението;

- натъртвания, травми, хормонални неуспехи;

- млади хора - работа, свързана с постоянно напрежение на ръцете;

- Честа хипотермия на ръцете;

- дълга работа на компютъра;

- генетично предразположение;

- нелекувани полово предавани инфекции (ППИ);

- прехвърлени вирусни, стафилококови и стрептококови инфекции (възпалено гърло, грип и др.);

- тежки хронични заболявания и метаболитни заболявания (подагра, псориазис, туберкулоза, захарен диабет и др.);

- автоимунни заболявания, когато тялото, по неизвестни причини, започва да произвежда антитела към собствените си клетки;

- намален имунитет;

- тютюнопушене, което предизвиква рязка загуба на калций от тялото;

- затлъстяване, когато всички стави са подложени на голямо натоварване;

- тежка хипотермия.

Възпаление на ръката (ставата на ръката) - симптоми

Първите признаци на остро възпаление на ръката са толкова ярки, че болестта може да бъде диагностицирана независимо: при хора, зависими от времето, когато времето се променя, се появяват болки в китката - първи признак на възпаление на ставата на ръката.

Понякога възпалението на ръката преминава неусетно, но в продължение на много години постепенно се развива. В хроничен план възпалението на ставата на ръката не е по-малко опасно, отколкото в острата форма, но често диагнозата е изложена на етап, в който промените в ставата не могат да бъдат възстановени.

За общите клинични прояви на възпаление на ръката могат да се припишат следните симптоми, които могат да бъдат изразени до известна степен, някои от тях може да отсъстват, някои са основната и единствена проява на артрит:

- болка, често придружена от треска, увеличаваща се с движение; в хроничния ход на болката се засилват след периода на почивка на ставата;

- сутрешна скованост, с продължителност от 1 до 2 до 20 минути ("синдром на ръкавиците");

- изтръпване или изтръпване в областта на възпалението на артритните стави

скърцане, скърцане при шофиране;

- едем и хиперемия (зачервяване) на меките тъкани;

- деформация на ставата с дългосрочно хронично възпаление на ръката.

Например, с ревматоиден артрит, ставна повреда се получава симетрично, болка, изтръпване, изтръпване в ръката. Общото състояние е нарушено: слабост, мудност, слабост, умора; сутрин - скованост в ставите, болка в ставите. С течение на времето - има слепост в ставите, ограничаване на движенията, деформация на ставите.

Възпаление на ръцете - лечение

Лечението на артрита е насочено към облекчаване на състоянието, възстановяване на метаболизма в хрущялните тъкани и предотвратяване на дегенеративни феномени, ако е възможно, възстановяване на функцията на ставата.

Лечението на артрита се извършва от ревматолог - тесен специалист, тъй като често заболяванията, при които възниква артрит, са тежки, което води до увреждане, а лечението е дълго, скъпо и не винаги ефективно. Поради това при първите признаци и подозрения за възпаление на ставата на ръката или на някоя друга връзка е необходимо да се консултирате с лекар - това зависи от успеха на лечението, от времето и бъдещите му перспективи.

Терапията включва медикаментозно и физиотерапевтично лечение, диетично хранене. В случаите, когато терапията е неефективна, прибягвайте до хирургични методи на лечение.

1. Лекарствената терапия се предписва само от специалист (самолечението е опасно за по-нататъшния ход и усложнение на заболяването) и зависи от тежестта и тежестта на процеса.

Използват се следните групи лекарства:

- НСПВС са нестероидни противовъзпалителни средства;

- ГКС — глюкокортикостероиды;

- мехлеми, кремове и гелове, анестезиращи и противовъзпалителни;

- антибиотична терапия, ако се установи инфекциозният характер на артрита;

- цитостатици;

- сулфонамиди;

- хондропротектори - лекарства, които предотвратяват по-нататъшното разрушаване на хрущялната тъкан;

- Калциеви препарати;

- поливитамины.

2. Важна част от лечението е физиотерапията. Използването на различни физиотерапевтични методи на лечение води до подобряване на кръвообращението в ставите на ставите и периартикулите, ранното възстановяване на функциите. Тези методи не се използват в острата фаза, но в хроничен курс са особено ефективни:

- Затопляне (включително - лазерна терапия, ултравиолетово и инфрачервено облъчване, парафинова терапия);

- магнитотерапия;

- фонофорез;

- електрофореза;

- приложения за кал;

- вани - радон и сероводород;

- масажи;

- плуване;

- терапевтично упражнение.

Физиотерапевтичното лечение ще помогне най-накрая да се освободите от болка и да възстановите функцията на ставата на ръката.

3. Диетичното хранене предполага използването на продукти с високо съдържание на антиоксиданти и витамини А, Е, D: в случаи на възпаление на ставите, риба, черен дроб, зеленчуци, плодове, ядки, трици. Диетата е в допълнение към основното лечение с наркотици.

4. При провеждане на хронична форма на заболяването с усложнения, които не се поддават на терапевтични и рехабилитация лечение когато се формира анкилоза и нарушена ставната функция е напълно използва хирургични методи за лечение. В унищожени ставата се заменя с протезна ръка, или при пациенти с тежка болка и костите разстройство съвместно функции четка определен в неподвижно състояние, но функционално правилно положение - т.нар Arthrodesis, което напълно елиминира мъчителна болка в засегнатата става. Ендопротезиране премахва болката, за предотвратяване на съвместни деформации, и най-важното - възстановява съвместната операция, връща функцията на двигателя.

Възпалението на ставите на четка с първа и втора степен при навременна препратка към експерта в повечето случаи е успешно излекувана.

Възпаление на ставата на ръката - превенция

Възпалението на ставата на ръката причинява не само физическо страдание (болка), но и води до ограничаване на движенията и, следователно, до ограничаване на жизнената дейност на човек. По-добре е да го предотвратите, за да предотвратите неговото развитие. За да направите това, трябва да спазвате определени правила, превантивен съвет, който ще помогне да се избегне появата и развитието на артрит:

- Не претоварвайте ръцете си физически и се предпазвайте от внезапна хипотермия

алтернативна работа на компютъра с почивка и масаж и релаксация на четката;

- Не прекалявайте, незабавно лекувайте инфекциите, поддържайте висок имунитет;

- да водят мобилен начин на живот;

- да се наблюдава диетата и да не се допуска наднорменото тегло и особено затлъстяването;

- да се откажат от тютюнопушенето и кофеина - те допринасят за загубата на вече ниско съдържание на калций в организма;

- да се изключи употребата на алкохол - тя насърчава загубата на калий и увеличаване на течността в okolosustavnoj торба; алкохолът увеличава възпалението;

- да намали употребата на сол, която забавя течностите в тялото и увеличава отока на периартикуларните тъкани, утежнявайки възпалителния процес;

- намаляване на консумацията на месо: арахидоновата киселина, която се намира в месни ястия, изостря възпалението;

- в случай на възпаление на ставата на ръката, започнете лечението навреме, за да избегнете усложнения.

Ако при първия признак на възпаление на ръката е възможно да се обърнете към специалист, а не да се занимавате със самолечение и да не оставяте болестта самостоятелно, е възможно да избегнете сериозно заболяване с усложнения и да останете мобилни и здрави от дълго време. Със спазването на превантивните мерки можете да поддържате здрави стави в продължение на много години и да предотвратите наранявания и развитието на възпаление на ръката.

Share:
Comments