Сърбежът във влагалището е доста чести и двусмислен симптом.

Всяка жена е позната със сърбеж във влагалището, болка или различен разряд.

Причините за тези явления са много и те могат да бъдат симптоми както на сериозни заболявания, така и на обичайните настинки или неспазване на правилата за интимна хигиена.

Често сърбежът засяга лабирита и перинеалната зона и се придружава от зачервяване, изгаряне и изпускане от влагалището. В зависимост от естеството на заболяването, сърбежът във влагалището след сношение се допълва от болка по време на сексуален контакт или по време на уриниране.

Сърбестият сърбеж води до надраскване и рани, през които лесно влизат патогенни микроорганизми, водещи до инфекциозно възпаление и създават допълнителни проблеми.

Ако областта на влагалището или външните гениталии се надраска, това не винаги означава ужасно заболяване - възможно е да се премахне сърбежът достатъчно, за да се използват антисептици няколко пъти. Но не можете да се самолекувате или да пренебрегвате неприятните симптоми, тъй като те могат да показват сериозно заболяване, изискващо сложно лечение, например кандидоза, алергия или венерически болести.

Само един гинеколог въз основа на преглед и анализ ще ви помогне да се отървете от симптомите на болестта бързо и трайно.

Сърбеж във влагалището: механизмът на произхода

Провокира усещане за сърбеж във влагалището на възпалените си раздразнени стени. Такова дразнене се причинява от биологични микроорганизми или химикали. Реакцията на мозъка към възпаление на вагиналната лигавица става слаби болкови импулси, които тялото интерпретира в чувство на сърбеж.

Понякога механизмът на възникване на подобни усещания е образуването на централни импулси в мозъка въз основа на психологически отклонения. Естествено, в този случай дори анестезиолозите няма да помогнат - е необходима коригираща психотерапия.

Причини за сърбеж във влагалището

Непрекъснато желание да надраскате чатала, който не изчезва дълго време след триене, измиване или душ - така се описва сърбежът във влагалището, който ви кара да сте нащрек и да се консултирате с лекар.

Лигавицата на влагалището и кожата около нея са наранявани, възможно е дори рани, надраскване на кръвта.

Всички непрофесионални мерки на влияние - спринцовка с лекарства, приемащи седативни, аналгетични или анестезиращи лекарства - всичко това може драматично да промени картината на заболяването и да заблуди лекаря по време на изследването.

Като правило, когато влагалището се сърбя, в допълнение може да се появи:

• неприятен мирис;

• обриви на лигавицата или на срамните;

• бяло, лигавично, кърваво или кафяво отделяне от влагалището;

• сърбеж на целия чатал;

• сухота на влагалището;

• боли внизу живота;

• усещане за чуждо тяло в областта на сърбежа.

Тя може да бъде надраскана с различна интензивност - от нетърпима, разрушителна, сърбяща, до лека, напомняща на себе си точно преди леглото или по време на периоди на почивка. Обикновено се влошава от носенето на синтетични и тесни дрехи и бельо, злоупотреба с ежедневни подложки. В този случай температурата в ингвиналната област се повишава, броят на микроорганизмите се увеличава и триенето се увеличава.

Сърбеж във влагалището: основните причини

Това може да доведе до огромен брой причини. Условно се разграничават три групи - гинекологични заболявания, общи патологии на организма и други дразнители. Нека поговорим за всеки по-подробно.

Гинекологични заболявания

Сърбежът във влагалището, дължащ се на гинекологично заболяване, може да причини възпаление и мускулна атрофия или тумор.

Възпалителен характер на сърбеж

Почти всеки възпалителен процес в урогениталната система се придружава от сърбеж и изгаряне във и около влагалището.

Патологията на пикочно-половата система може да причини:

• условно патогенни бактерии, които обикновено присъстват в тялото на всяка жена и водят до проблеми само когато имунитетът е отслабен или вагиналната микрофлора е нарушена, когато започне да се размножава бързо;

• външна полово предавана инфекция (STD) - могат да се развият тайно, без да се показват дълго време и при благоприятни условия, се излежават от сърбеж, обриви и изгаряния.

Основно бактериално възпаление, което причинява сърбеж:

• Candidiasis (дрожди, дрожден колпит), причинени от дрождите Candida albicans или Monilia - придружени от изгаряне на бели или сивкави косъмчета с гъсто изхвърляне с характерна миризма;

• бактериален вагинит или колип - активен растеж на опортюнистични бактерии (гарнерела, Е. coli или коки), водещи до бели секрети с неприятна миризма на риба, симптомите се усилват преди месечното.

Възпаления, причинени от полово предавани инфекции:

• венерически заболявания - сифилис, гонорея, кандроид, венерически лимфогранулом, дононоза;

• Хламидия с чести пристъпи;

• Трихомониаза с жълтеникаво-зелено отделяне на неприятна миризма;

Генитален херпес - причинен от съответния вирус, придружен от болезнени изригвания - везикули на подута кожа или лигавици и когато везикулите избухват, предизвикват много малки ерозии и силно подуване;

• уреаплазмоза, микоплазмоза - заедно със сърбеж има зеленикаво отделяне;

• Генитални брадавици (кондиломи), които причиняват HPV и са много трудни за лечение.

Има чести усложнения на инфекциозни заболявания под формата на възпаление на шийката на матката (ендометриоза), уретрата (уретрит), матката (ендометриоза). Подобни заболявания се придружават от допълнителни секрети, които предизвикват болка и изгаряне.

Хормонални атрофични възрастови промени

Само по себе си атрофията при млада жена е рядко, поради което подобни патологии на женските полови органи са характерни за жените след 35-годишна възраст или при пациенти с менструални цикли.

Влагалището може да сърбят със следните атрофии:

• круроза на вагината и вулвата - процес на преканцерозна възраст, свързан с атрофия на лигавицата и кожата на вулвата, проявяващ се от сухота и сърбеж извън вагината, нейната стеноза и склеротични промени на малки и големи лакти;

• Атрофия на лигавицата - типична за жените по време на менопаузата, менструални нередности и автоимунни заболявания, при изгаряне, изтръпване и сухота на влагалището и лапите, особено по време на полов акт;

• урогенитални фистули - се формират след операции на органите на пикочно-половата система, водят до възпаление на влагалището при навлизане на урината.

Неоплазми на генитални органи:

• онкологични заболявания на матката, шийката на матката, яйчниците или вагината;

• фиброиди;

• полипи;

• фиброиди;

• киста гартнерова хода.

Всяка неоплазма е непредсказуема и може да причини болка, парене, сърбеж във влагалището и зачервяване на външните гениталии.

Какви физически заболявания причиняват сърбеж във влагалището

Всяко заболяване може да причини интоксикация на тялото и да засегне всичките му системи и органи. Често мукозните стени на влагалището страдат. Какво да подозирате?

1. • Захарен диабет. При тази болест, без подходяща корекция, патогенните бактерии се размножават много по-бързо.

2. Хормоналните разстройства са причинени от липсата на естрадиол. Това е женски полов хормон, който отговаря за обновяването и състоянието на лигавицата на стените на вагината и вътрешния слой на матката. Ако естрадиолът не е достатъчен, лигавицата се атрофира, тайната не е достатъчна и тази сухота води до силна чувствителност на влагалището. Той реагира на външни стимули с тежки наранявания.

3. Болести на щитовидната жлеза, бъбреците или черния дроб. Цироза, хепатит, нефрит, анемия е малка част от заболяванията, които могат да причинят неприятни усещания във вагиналната област.

4. • Cystitis. Това е честа съпътстваща болест при ПМБ, кандидоза или пиелонефрит, причинявайки сърбеж, изгаряне и болка.

5. • Публични въшки, хелминтиаза. Тези заболявания могат да създадат илюзията за възпаление на влагалището, тъй като дразнителите са близо до нея. Ето защо, когато се оплаквате от сърбеж във влагалището, лекарят може да изпрати червей на тест за изследване на яйцеклетки.

6. Болести на храносмилателната система - хемороиди, чревна дисбактериоза, анални фисури и проктити често водят до лесно сърбеж на външните гениталии.

7. • Нервна преумора, стрес. Емоционалните, психическите разстройства, депресията, заболяванията на нервната система и други разстройства в мозъка също могат да причинят неприятни усещания във влагалището.

Други причини

Влагалището може да сърбят по други причини.

алергия

Имунният отговор на тялото, изразен чрез неприятни усещания във влагалището, може да се появи на всеки алерген. Те могат да бъдат вагинални тампони или свещи, интимни продукти за хигиена, презервативи и подобни предмети за ежедневна употреба.

Редки, но много неудобни феномени - алергия към спермата на сексуален партньор. Алергенът може да бъде самият сперматозоиден протеин, или различни лекарства или храна, които партньорката е взела преди сексуалния акт. За да се разсеят съмненията, е необходимо да се предадат алергени.

Дискомфорт във влагалището по време на бременност

По-голямата част от бременните жени са имали сърбеж, изгаряне или болезнени усещания както на външните, така и на вътрешните генитални органи. Обвинявайте се за всички гореописани хормонални изблици. Слъзната мембрана на вагиналните стени променя киселинно-алкалната среда, водеща както до сухота, така и до засилената роса на инфекцията от мая, която често се среща при бременни жени.

В допълнение към млечните жлези, сърбежът във вагиналната зона при бременни жени може да се дължи на генитален херпес, който се дължи на намаляването на имунната система на тялото.

Сърбеж фактори, които могат да бъдат премахнати от себе си

Чести обаждания до лекаря с жалба относно сърбежа, която жената причинява поради неправилно поведение или невнимание:

• носете тесен синтетичен бельо;

• прехлаждане или прегряване;

• използване на ароматизирани агенти, които действат като дразнещи - аромати на душ гел, сапун, салфетки, тампони, перилни препарати или тоалетна хартия;

• пренебрегване на индивидуалната непоносимост към контрацептиви и контрацептиви, както и към лубриканти и секс играчки;

• нарушение на хигиенните правила - недостатъчна грижа за външните гениталии и перинеума;

• дисбаланс на хранителните вещества, дължащи се на нездравословни диети за отслабване и вследствие на неправилно хранене - увличане на полуготови продукти, бързо хранене, сладка или пикантна храна.

Ако дискомфортът е причинен от някое от горните състояния, след изключването му в рамките на три дни симптомите трябва да изчезнат. В противен случай спешно трябва да видите гинеколог.

Как да се диагностицира причината за сърбеж във влагалището

Основната задача на диагнозата е да откриете кореновата причина за неприятни усещания - възпалителни, инфекциозни, хормонални, алергични заболявания или други видове нарушения. Лекарят трябва да направи правилна клинична картина при външно изследване, затова е необходимо да се спазват някои правила преди кампанията до лекар.

Правила за поведение преди посещението на гинеколог:

• няколко дни преди да отидете на лекар, не можете да използвате свещи или спрейове, антибактериални средства, да влезете в сексуален контакт, да изпълнявате душ;

• Не уринирайте няколко часа преди да се свържете с лекар;

• В навечерието на вечерното посещение трябва да измиете външните гениталии с топла вода с обичаен (не антибактериален!) Сапун.

Какви са тестовете?

На първо място, за определяне на микрофлората на вагината се използва намазка от цервикалния канал, след което в зависимост от общата картина и симптомите на заболяването са възможни следните тестове:

• размазване или изстъргване за диагностициране на PCR или ELISA за инфекции;

• Бакосев, отделен от вагината за наличие на анаеробни и аеробни бактерии и гъби, с устойчивост към антибиотици;

• общ кръвен тест;

• кръвен тест за хормони (при предполагаеми атрофични промени в лигавиците);

• ултразвук на тазовите органи;

• Изпитване на изпражнения за паразити

• алергични тестове.

Може да се окаже, че след задълбочено изследване на гинеколога няма да са необходими никакви тестове, ако причините за безпокойството са вече ясни - това могат да бъдат характерни херпесни лезии, извара от кандида или състоянието на шийката на матката и вагиналната лигавица.

Ако в резултат на изследването се идентифицират не-гинекологични проблеми, които причиняват сърбеж във влагалището, пациентът се отнася до специалист за по-нататъшно консултиране и лечение.

Сърбеж във влагалището: правилно лечение

Преди да отидете при лекар, трябва да изключите от диетата и лечението всички възможни стимули и да наблюдавате реакцията няколко дни. Ако сърбежът не спира, трябва спешно да отидете в медицинско помещение.

Ако няма възможност да отидете незабавно в болницата, а след това да облекчите състоянието, от което се нуждаете:

• по-често измийте, добавяйки антисептици - хлорхексидин или малко фурацилин (но не манган или йод) във водата;

• да се придържате към хипоалергична диета, с изключение на пикантни, кисели и сладки храни, да консумирате повече кисели млечни продукти;

• Използвайте само памучно, "дишащо" пране;

• Избягвайте физическата активност и половото сношение.

След преглед от гинеколог, в зависимост от диагнозата сърбеж във влагалището, лечението ще бъде предписано съответно.

Примери за терапия на гинекологични заболявания

Кандидозата (дрожди) се лекува с противогъбични лекарства на базата на клотримазол, както локално, така и чрез поглъщане. Освен това вагината се третира с водороден пероксид или хлорхексидин. За нормализиране на микрофлората и повишаване на имунитета се използват лекарства "Linex", "Acidophilin", имуномодулатори и витаминен комплекс. Неразделна част от терапията за гъбични заболявания е спестена диета без алкохол, сладкиши, подправки и сол.

Бактериалната вагиноза може да бъде излекувана с локални препарати под формата на антибактериални таблетки или свещи и основната цел е да се възстанови вагиналната микрофлора с еубиотици. Също така се препоръчва да се използват повече кисели млечни продукти в храненето на болна жена.

Cervicitis изисква сложно лечение с антибиотици, антивирусни и други лекарства, в зависимост от стадия на заболяването и чувствителността на патогена към лекарствата. Хламидиенният цервицит се лекува с тетрациклини, макролиди, хинолони и азалиди, кандидоза с флуконазол. Също така се използват локално комбинирани препарати тип тержинан под формата на супозитории и кремове.

Гениталният херпес е лечим с Acyclovir, Zovirax, Immunex и други антивирусни лекарства. Ефективността на терапията зависи пряко от пренебрегването на болестта. Колкото по-бързо започва лечението, толкова по-лесно е да се справите със симптомите на херпес. В хода на лечението имунната терапия е задължителна.

ППБ се нуждаят от сериозно цялостно лечение само след извършване на окончателната диагноза. В зависимост от вида на инфекцията се използват антибиотици, имуностимуланти, хепатопротектори, ензимни препарати и витаминен комплекс. Локалното лечение на такива заболявания е неефективно.

В други случаи на сърбеж във влагалището, които не са свързани с гинекологични заболявания, терапията се избира от специализиран специалист - алерголог, ендокринолог, имунолог, невролог или психотерапевт. Присвояването може да бъде физиотерапия, хормонална терапия, седативи и антихистамини.

Самолечението и съчетаването на сърбежните зони може да доведе до прикачване на вторична инфекция и трудността при диагностициране на основното заболяване. В допълнение, неразрешеното използване на антисептици и, по-ужасно, антибиотици, причинява пристрастяване към бактериите, увеличава тяхната устойчивост и превръща болестта в хроничен стадий. Появяването в този случай е много трудно да се лекува.

Не се отказвайте с душове, наложени от съветите на приятелките и рекламните лекарства - същото на пръв поглед симптомите често са проява на напълно различни заболявания, доверете до лечението, от които само квалифициран лекар!

Share:
Comments