Популярни стоматологични процедури: струва ли си?

Модерната стоматология не се ограничава до лечението и профилактиката на кариес, пародонталните заболявания. Естетичният възглед за зъбите е включен в списъка на задачите на специалистите. Това е отделна индустрия - козметична стоматология - синтез на науката и изкуството. Тя ви позволява да промените цвета и формата на зъбите, като използвате нанотехнологии и материали. Но всичко има обратна страна. Разбира се, всички тези процедури са скъпи. Но в стремежа към съвършенство, хората са готови да платят значителна сума, дори да не мислят за целесъобразността и "страничните ефекти" на предложените процедури.

белина

Самой популярной процедурой сегодня является отбеливание. Однако со стороны пациентов существует немало опасений по поводу безопасности и частоты данной процедуры. По мнению специалистов, все это из-за незнания или непонимания сути отбеливания. При современных технологиях оно (если речь идет не о механической чистке зубов) полезно по двум причинам — профилактика кариеса и эстетический фактор. белина в клинике проходит в три этапа: очищение от зубного камня, отбеливание (с помощью ультразвука или лазера) и нанесение защитного фторсодержащего средства. Врачи считают, что отбеливание раз в полгода, намного лучше ежедневного применения отбеливающих средств и жевательных резинок. Последние разрушают эмаль, делают зубы чувствительными. Цена на процедуру в зависимости от вида составляет от одной до пятнадцати тысяч рублей.

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък е плака, която се намира на трудно достъпни места поради неправилно четкане на зъбите. Отначало тя е доста мека и се поддава на отстраняване. Но ако не придавате значение на това, с течение на времето може да развали зъбите ви, а не само естетически. При пренебрегвани случаи е целесъобразно да се извърши професионално почистване. Тази процедура обаче може да повреди емайла и да изисква допълнително лечение. Ето защо често не се препоръчва. Освен това, процедурата не е евтина - около 150 рубли за един зъб. По-целесъобразно е да научите как да се грижите правилно за зъбите си.

Виниры и люминиры

Това са керамични микропротези - тънки пластини, които се монтират отвън на зъбите, образувайки линията на усмивка. Разликата между луминисцентите и фасетите е, че първите са много по-тънки и здраво закрепени към зъбите. И двете обаче имат редица недостатъци. Ако зъбите са неправилно оформени, се изисква завъртане и това може да повлияе на тяхното здраве. Фурни и осветителни тела с използването на оцветители и тютюнопушенето бързо потъмняват и износват, следователно изискват внимателна грижа и корекция на храненето. В допълнение, инсталирането на микропротезата има редица противопоказания. Цените зависят от качеството на материала и работата.

Покритие с косъм

Известно е, че флуоридът е защитник на зъбите № 1 от кариес. Добавя се към пасти за зъби, дъвки и дори бебешка храна. Зъболекарите са измислили нов инструмент - флуорна течност, чието използване помага да се намери известната "Холивудска усмивка". Укрепва зъбния емайл, помагайки му да "привлича" калций и минерали. Флуоридният флуорид обаче е различен. Прекомерното му навлизане със слюнка в тялото причинява сериозни смущения във всичките си системи. Затова не се налагайте да участвате в тази процедура. Въпреки че цената не е толкова голяма - 50 рубли. за един зъб.

Skys

Это оригинальное украшение зубов с помощью драгоценных камней или страз. Они крепятся на виниры, коронки, брекеты или прозрачные пластины. Никакого вреда для зубов не несут, но требуют профессионального подхода специалиста и тщательного ухода. Они не только украшают зубы, но могут скрывать пигментацию зубной эмали. Skys — индивидуальный выбор. Если кто-то хочет выделиться из толпы «бриллиантовой улыбкой» и не скуп на средства, самое время пойти к стоматологу. Цена на такую процедуру зависит от выбора украшения и уровня профессионализма стоматолога.

Текст: Катерина Пчельникова

Share:
Comments