Перитонит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Перитонит - Възпаление на париета и висцералните листа на перитонеума, придружено от тежко общо състояние на тялото. В повечето случаи тя изисква спешна медицинска помощ, тъй като застрашава живота на пациента. В случай на преждевременно или неадекватно лечение, може да има много неблагоприятна прогноза. Това е почти остро състояние, което винаги изисква хирургическа интервенция.

Перитонит - причины

Перитонитът може да се появи поради бактериална инфекция или влиянието на агресивни агенти, които не са от инфекциозен характер: панкреатичен сок, стомашен сок, урина, жлъчка, кръв.

Най-често перитонитът е резултат от разрушаването на органите в коремната кухина (с остър панкреатит, чревна обструкция, апендицит, разкъсване на дивертикула на дебелото черво), последвани от гной или изпражнения, съдържащи бактерии в коремната кухина. Рядко причината може да бъде нараняване на коремната кухина, при която инфекцията се инфилтрира отвън или се появи съдържанието на увредените кухи органи. Понякога възниква перитонит след хематогенно разпространение на инфекцията от огнищата в тъканите и органите.

Перитонитът обикновено се развива бързо и рязко. При липса на подходящо лечение, пациентът може да умре след 23 дни от началото на възпалителния процес.

Перитонит - симптоми

Симптомите на това заболяване включват: загуба на апетит, гадене, повръщане, тежка коремна болка, по-лошо с промяна в позицията, рязко покачване на температурата, което се съпровожда от изпотяване и студени тръпки. При изследването се открива честият импулс, понякога спада в кръвното налягане, твърдият болезнен корем. На рентгеновия анализ на коремната кухина е възможно да се видят опънати, напълнени с течност бримки на червата; когато пациентът е в изправено положение - клъстер под въздушната мембрана, показващ перфорация на кухото тяло.

Перитонит - диагностика

Перитонитът все още може да се различава чрез облекчаване на болката един до два часа след първата атака, след което тя се връща. Правилно диагностицираният перитонит през първия ден е ключът към успешното лечение. Докторът изучава историята на пациента, провежда изследване. От инструментални методи се използват рентгеново изследване и ултразвукова диагностика на перитонит. Ако червата е разкъсана, пунктовете ще съдържат жлъчка, Е. coli и фекалии. При перфорирана язва на стомаха, към увреждащите агенти също се добавя хлороводородна киселина.

Много рядко перитонитът може да приеме хронична форма. Открийте го на CT или MRI - видим оток и многобройни следи от перитонеума. По този начин пациентът се оплаква от трудности с дефекация, напрежение на стомашни мускули и постоянни болки.

Перитонит — лечение и профилактика

Диагнозата на остър перитонит е ясна индикация за спешна операция. В повечето случаи пациентът е готов да се намеси незабавно, за да избегне усложнения, но това не винаги е възможно.

По време на операцията се премахва гной, се извършва общо саниране на коремната кухина и се елиминира причината за перитонита - запушени са абсцеси, печати и шевове са запечатани. От известно време, за да има изход към новообразувания гной, се установява перкутанният дренаж.

Перитонитът се елиминира чрез мерки като антимикробна терапия (използване на антибиотици), подпомагане на имунитета, задължителна детоксикация. Няколко дни след операцията се стимулира стимулацията на мускулатурата на червата, тъй като тя може да бъде много отслабена.

В много случаи перитонитът е само усложнение на вече съществуващите проблеми с коремните органи. Често се развива на фона на язва на стомаха, апендицит или панкреатит. Най-доброто предотвратяване на това заболяване е информирането на населението за навременната диагноза на заболявания, които могат да доведат до нея и нейните опасности.

Коментари

Марина 16/16/2016 Отец, на 71 години, се оплаква дълго време за слабост, сухота в устата, коремна болка, не може да ходи. Той яде много малко, постоянно изсмуква бонбони, пушеше много. Многократно посещавали поликлиника. Те проведоха проучване във военната болница в Омск, диагностицират простатит. Седмица по-късно се качих на линейката до интензивното отделение. Туморът в червата блокира лумена, покълва в урината. Както в червата, така и в уринарния тракт, съдържанието пада в коремната кухина. - каза хирургът. че процесът е стартиран ... Операция. Перитонит. На третия ден баща ми беше под екипа на интензивното отделение! Как беше изпитанието ????? Какво ще се случи сега? и
Share:
Comments