Хлорофит - култивиране, грижи, трансплантация и репродукция

Хлорофитум (Chlorophytum Ker Gawl.) Е рода от растения от лилия семейство, която има около 1000 вида. Родината му е влажните субтропични гори на Южна Африка и тропическите гори на Южна Америка, откъдето е бил докаран в Европа. Днес хлорофитът се използва широко за декорация на интериора, както като едно растение, така и в група.

Нейната популярност се обяснява с нетърпение, бърз растеж, издръжливост, както и красиви извити листа и цветя, бели по време на цъфтежа и с появата на малки листни розетки след нея. Възрастният хлорофит се отличава с декоративни елементи, което го прави приветлив гост във всеки интериор. Той има вид на буйна храст, състоящ се от няколко връзки от листа, които са близки един до друг и имат многобройни разклонени разклонени цъфтящи издънки, в краищата на които се образуват дъщерни гнезда.

В домашни условия, култивирани видове хлорофит, с тесни или широки линейни листа, монохроматични зелени или райета. Най-популярна в закритата култура е хлорофитът (Chlorophytum comosus), който е бил отглеждан повече от 200 години у дома. Един от най-разпространените домашни култивирани сортове е хлорофит оранжево, което също не е толкова взискателно, колкото хлорофитът е отглеждан, но се различава от него по методите на размножаване и портокаловите цветя.

Друга популярна форма на хлорофит е разнообразен (Chlorophytum comosum var. Variegatum), който може да бъде разпознат от бели ивици по листата. Компактната форма на хлорофит (Chlorophytum comosum var. Mandaianum) изглежда чудесно в състава, се отличава с жълти ивици.

Хлорофит - култивиране и грижи

Chlorophytum е един от най-непретенциозните растения, така че се засрамва на онези листове, които позволяват на производителите на цветя да се грижат за него. И въпреки това, за успешното му отглеждане е по-добре да се спазват някои условия.

Оптималната температура за култивиране на хлорофит е умерена. През зимата тя не трябва да пада под 18 ° С. Температурните промени на централата издържат, но това се отразява в нейния външен вид, така че е по-добре да не се допускат подобни ситуации и да се предпазват от студените течения, съдържанието им в близост до прозорците със слотове и т.н.

Хлорофитът е светлолюбиво растение, но не носи пряка слънчева светлина. Ето защо идеалното място за цветята е прозорецът на изток или запад. Можете да го поставите на северния прозорец, но липсата на достатъчно светлина със сигурност ще засегне декоративните качества на растението. В същото време, поставяйки го на южния прозорец, трябва да се грижите за умерено засенчване.

От пролетта до есента, хлорофитът се нуждае от изобилно поливане, при което субстратът винаги ще е влажен. С настъпването на зимната почивка, поливането трябва да бъде намалено до умерено.

Растението посреща с голяма благодарност пръсканията, които се извършват през лятото. През зимата тя трябва да се пръска, само ако в непосредствена близост до него има отоплителна система.

През март-август цветята трябва да се хранят седмица по-късно със сложен тор за декоративни и широколистни растения.

Хлорофит - трансплантация и репродукция

Млади екземпляри от хлорофит трябва да се трансплантират всяка година, възрастни растения - на всеки 2-3 години. Идеалното време за тази процедура е февруари или март. За трансплантацията, подгответе почвена смес от 1 част листова земя, пясък, хумус и 2 части земя. Ако хлорофитът не се трансплантира във времето, дъното на гърнето ще бъде буквално разкъсано от масивните му бързо развиващи се корени. Ето защо, за засаждане трябва да изберете просторни саксии. Също така трябва да се погрижите за добър дренаж.

Разпространете растението, като вкоренявате "децата" и разделяте по време на трансплантацията. Детските контакти - "деца" - са отделени от педала и са засадени в саксии.

Хлорофит - болести и вредители

Хлорофитът се оценява не само с нетърпение и високи декоративни качества, но и защото е изненадващо устойчив на болести и вредители. И все пак, могат да възникнат някои проблеми с нейното култивиране.

Неправилното поливане, внезапните промени в температурата и липсата или излишъка от хранителни вещества могат да доведат до зачервяване на върха на листата.

Липсата на светлина или плътно гърне може да доведе до загуба на пъстри листа от техния цвят.

Ако температурата е твърде висока и осветлението е лошо, листата стават бледи и меки и могат да паднат.

Ако зимата при ниски температури въздушно растенията прекомерно напоени, а след това на листата му ще се появят кафяви петна.

Chlorophytum може също да бъде засегнат от вредители. На първо място, това са слюнките, които се хранят с клетъчния сок от листата и стъблата на растението, оставяйки листата да избледняват, изсъхват и падат. За да се отървете от ножницата, трябва да избършете листата на растението със сапунена гъба и след това да я напръскате със системен инсектицид.

В допълнение, хлорофит може да бъде засегната от паяк акат, причината за която е прекалено сух въздух. Този вредител води до загуба на листа. За да се справи с паяка, растението, избърсвайки със сапунена гъба, се измива под топъл душ, когато тежка инфекция се напръсква с инсектицид. Впоследствие, за да се предотврати нуждата от грижи за редовното пръскане на хлорофит с вода, за да се осигури необходимата влажност.

Както виждаме, грижата за хлорофит е изключително проста и несъизмерима с красотата и удобството, които може да даде на всяка стая.

Share:
Comments