Отравяне с отровни гъби: симптоми и признаци. първа помощ за

Отравянето от гъби представлява 4% от всички хранителни отравяния. Особено често се наблюдава в сезона на гъбите (лятото и есента), когато хората започват да събират тези продукти сами. Разгледайте по-подробно признаците за отравяне с гъби и методите за лечение на това състояние.

Отравяне с отровни гъби: симптоми и причини

Изследванията показват, че е възможно да се отрови не само отровни гъби, но и годни за консумация, ако те не са правилно съхранявани или приготвени в нарушение на кулинарните правила.

Съществуват следните причини за възможно отравяне с гъби:

1. Използване на отровен тип гъбички, които имат силни токсични ефекти върху тялото.

2. Използване на гъбички, които са били нападнати от насекоми или паразити (така наречените гъби).

3. Използването на ястия от гъби заедно с алкохолни напитки може да причини силно токсично увреждане на тялото и съответно отравяне.

4. Добавяне към ястията на гъби, които са събрани в близост до пътища, в депа или в зони, където се натрупват вредни за хората вещества.

5. Използването на тези видове гъбички, които принадлежат към конвенционално ядливите категории.

Отравянето от гъби може условно да бъде разделено на три такива етапа:

1. Първият етап трае от шест до двадесет и четири часа. През това време отровата от отровата гъбички се абсорбира в кръвта на човек, което води до гадене и висока температура. Пациентът може също да има коремни спазми и диария.

2. Вторият етап на отравяне продължава от два до три дни. През това време (например, отравяне с бледа точилка), човек може да има лек спад в симптомите, което ще създаде погрешно впечатление за възстановяване.

3. Третият етап е най-опасен, тъй като ако не е получило необходимата медицинска помощ преди това, в тялото му могат да възникнат необратими последици (кома, увредена чернодробна функция, зрително увреждане и т.н.).

Има следните симптоми на гъбично отравяне, в зависимост от вида на тези продукти:

1. При използване на агар на червена муха, след два часа ще се появят признаци на отравяне. Сред симптомите могат да бъдат идентифицирани:

• гадене и повръщане;

• колики в корема;

• спазъм в корема;

• по-тежко дишане;

• лакримация;

• силен спад на кръвното налягане;

• стесняване на учениците;

• конвулсии;

• Повишена сърдечна честота.

2. Когато използвате неправилно приготвени повече, човек може да има диария, загуба на съзнание, спазми и гадене. Понякога има и увеличение на черния дроб и далака.

3. Отравяне с отровни гъбички с халюциногенни свойства може да причини такива симптоми по време на отравяне:

• замайване;

• сънливост;

• болка в главата

• гадене;

• усещане за еуфория;

• нарушение речи;

• халюцинации;

• артериална хипертония;

• луди състояния;

• загуба на съзнание.

Горните признаци на отравяне с гъби могат да бъдат допълнени с пожълтяване на кожата (развитие на жълтеница) и увреждане на бъбреците.

Важно е да знаете, че отравянето с отровни гъбички при деца също има остри симптоми и обикновено протича по-сложно, отколкото при възрастните (висок риск от смърт). По тази причина на лекарите не се препоръчва да дават гъби на деца под каквато и да е форма, най-малко до дванадесет години.

Освен това, тези продукти са трудно смилаеми, така че хората със стомашно-чревни заболявания категорично да бъдат противопоказани при приемането им.

Друга особеност на отровните гъби е това, че те са изключително опасни по време на бременност, защото техните токсични вещества могат да проникнат в плацентата и да навредят на плода. В резултат на това, когато се появи главоболие, гадене, диария и висока температура, жената в специална ситуация трябва да се види с лекар възможно най-скоро.

Първа помощ за отравяне с гъби

Първата помощ за отравяне с гъби включва следното:

1. Ако имате опасни симптоми на отравяне, незабавно трябва да се обадите на линейка. Преди пристигането си можете да измиете стомаха на пациента със слаб разтвор на калиев перманганат.

2. След това трябва да дадете на човек голяма доза сорбенти (10 кг тегло - 1 таблетка активен въглен).

3. Ако няма диария, тогава можете да пиете слабително.

4. За да се намали риска от нарушения на кръвообращението, трябва да се приложи топъл компрес върху краката на пациента.

5. Непрекъснато трябва да давате на хората вода или чай, за да "разреждат" токсичните ефекти на отровата в тялото. Така че можете да постигнете намаляване на отравянето.

6. Важно е да се следи общото състояние на пациента, да се измерва неговият натиск и температура.

Да намушкате или да дадете на човек каквито и да било лекарства, без да предписвате лекар (ако не сте самият лекар), тъй като това може само да влоши състоянието му.

Лечение на отравяне с гъби: диагностични методи

Преди да започнете лечение за отравяне, е важно да определите вида гъбички, които са причинили това състояние. За целта трябва да проведете следните изпити:

1. Анамнеза и преглед на пациента.

2. Пальпация живота.

3. Предприемане на общ анализ на кръвта и урината.

4. Кръвен тест за токсини.

5. Поведение элнктроэнцефалогрфии.

6. Разширен биохимичен кръвен тест.

7. Откриване на степента на увреждане на черния дроб и други органи на ултразвук.

Традиционното лечение на отравяне с отровни гъби е, както следва:

1. Пациентът трябва спешно да се изплакне. Тази процедура може да се повтори няколко пъти.

2. Ако състоянието на пациента е задоволително, то той все още се наблюдава няколко дни. Ако човек има влошаване на сърдечно-съдовата, нервната или храносмилателната система, тогава в този случай му се дава подходящо симптоматично лечение.

3. Ако състоянието на пациента се влоши драстично (човек има халюцинации, попада в кома или страда от персистираща диария), тогава в този случай може да се предпише интравенозно приложение на антибиотици, хермосорбция или принудителна диуреза.

4. Ако отравянето е причинено от червена агар, тогава пациентът получава антидот под формата на 1% антропин. То трябва да бъде намушкано на всеки четири часа.

5. За да се елиминира възникналият бронхоспазъм, лекарите използват лекарството Изадрин. Трябва да го управлявате в стандартни дози.

6. За да поддържате работата на сърцето, трябва да се прилага кофеин.

Важно е да знаете, че при лечението на отравяне с отровни гъбички, препарати на основата на киселина не могат да се използват, тъй като те само ще стимулират асимилацията на токсични вещества в тялото. Това допълнително удължава лечението и може значително да влоши състоянието на пациента.

7. Ако отравянето е било причинено от използването на бледи мъниста или лунички, тогава такова лечение трябва да е насочено към възстановяване на водния баланс в тялото и предотвратяване на развитието на колапоидно състояние. За да направите това, трябва да използвате plazmozamenity (те се инжектират в капките до пет литра на ден). Най-добрите лекарства от тази група лекарства са разтворът на Рингер и физиологичен разтвор. Също така, антибиотиците понякога могат да се използват, но само според указанията.

Що се отнася до хомеопатията, те рядко се използват за отравяне, тъй като такива препарати все още не са напълно разбрани и премахването на отравянията изисква незабавно лечение.

Като цяло, при силна интоксикация на тялото, успехът на лечението до голяма степен ще зависи от скоростта на медицинското обслужване.

Има и фолк терапии за отравяне с гъби. Може да се извършва само след медицинска помощ и консултация с лекар. Най-добрите народни методи са:

1. Приемането на коктейли от мляко и сурово яйчно бельо неутрализира ефекта на токсините в организма.

2. Приемането на сок от картофи.

3. Много добра помощ ориз варене или използването на варен ориз. Той действа като сорбент.

4. Приемане на лайка или силен черен чай.

Лечение на гъбични отравяния: методи на превенция

Често отравяне с гъбички причинява необратими последствия, за да се предотврати това, важно е да се спазват следните препоръки:

1. Не си изберете гъби, особено ако не сте добри в тях. То е оправдано от факта, че сред тях има толкова много така наречени измами, които приличат на ядивни гъбички, въпреки че са всъщност отровни.

2. Ако се съмнявате в качеството или формата на гъбичките, то не трябва да се поставят в кошницата.

3. Не можете да купувате гъби на пазарите, тъй като няма гаранции, че те не се събират близо до пътища или химически заводи.

4. Не можете да готвите гъби, които вече са започнали да гният или да имат паразити в тях, тъй като те ще останат отровни дори след топлинна обработка.

5. По-добре да не ядете застояли гъби.

6. Когато събирате гъби с деца, трябва внимателно да наблюдавате, че детето не случайно изпробва суровата гъба. По принцип е препоръчително децата да се държат на ръка в гората поради риск от ухапване от насекоми, змия и др.

7. С независимата колекция от гъби трябва да погледнете не само на "горната част" на този продукт, но и на плочите под капачката.

8. Не е препоръчително да избирате гъби в пластмасови торбички, тъй като те бързо се влошават в тях.

9. Не оставяйте обработката на гъби "за по-късно". Непосредствено след събирането те трябва да бъдат почистени и варени.

10. Когато използвате консерви от гъби, винаги обърнете внимание на срока на годност на такъв продукт. Също така отличителната черта на развалената консервирана гъба е отокът на капака или образуването на мухъл върху него.

11. Винаги трябва да готвите гъби за дълго време. Препоръчително е да ги вари няколко пъти. Бульонът не може да се добавя към супи. Трябва да се излее.

Share:
Comments