Новият метод за лечение на чувствителни зъби е предложен от

Черпая вдохновение у матери-природы, ученые достигли определенных успехов в профилактике повышенной чувствительности зубов, гиперестезии, которая беспокоит миллионы людей во всем мире. Так, в журнале ACS Applied Materials & Interfaces китайские ученые сообщают о том, что они разработали состав, похожий на клеящее вещество, с помощью которого мидии прикрепляются к камням и прочим поверхностям под водой.

Учените обясняват, че приблизително всеки трима души в една или друга степен страдат от такива проблеми със зъбите като повишена чувствителност към топла, студена, сладка или кисела храна и напитки. Това се случва, когато твърдият външен слой на зъбния емайл и по-ронливият дентин, намиращ се под емайла, износват излагането на нервните окончания в зъба.

Някои дъвки без захар и специални пасти за зъби могат да помогнат за намаляване на свръхчувствителността на зъбите. Но за да разрешите проблема, имате нужда от вещество, което може да възстанови емайла и дентина едновременно. В търсене на решение на този проблем учените обърнаха внимание на вещество, подобно на лепилото, което мидите използват, за да останат на повърхността. Те вярваха, че такова вещество би спомогнало за запазването на минералите и дентина, докато процесът на възстановяване продължаваше.

Извършени са лабораторни тестове, през които зъбите с износен емайл са измити с течност, съдържаща лепило и минерали. В резултат на това се реставрира дентина и емайла. Изводът на учените - лепкава субстанция "може да бъде обикновен универсален метод, който предизвиква емайла и дентина за едновременна реминерализация".

Share:
Comments