Не чува ли ухото: извинение за паника или лечение? опасно ли

За дълго време е известно, че страданието от болка в зъбите и ушите е най-трудно. Изглежда, че прониква цялата глава. Болката в ушите обаче е далеч от най-лошото, но когато ухото не чува, това може да е признак на нелечими патологии. Това се случва, че човек не чува ухото от най-малките деца и това умора в ухото е трудно да се диагностицира. Но дори и при възрастни, внезапната глухота понякога си отива сама, и по-късно се връща с още по-голяма сила.

Ако не чувате едно или и двете уши, спешно трябва да видите лекар, който да диагностицира проблема и да коригира лечението. Оставяйки болестта сама по себе си, пациентите често постигат пълна глухота, която може да бъде коригирана само с помощта на слухов апарат. Такива хора няма да се чувстват отново отново.

Как да се действа с zalozhennosti в ушите - когато можете да предприемете самостоятелни ефективни мерки, и в кои случаи спешно отидете на лекар - прочетете нататък.

Изведнъж не чува ухото - причината

Чужди тяло в ухото

В ухото можете да слагате най-непредсказуемите елементи, като започнете с ушна кал и завършвате например с черешов камък (последното занимание е особено често при деца). Отивайки до ушния канал дори и малкото нещо, което да си издърпате, не може да го направи. Чуждестранното тяло причинява възпаление, болка и малко по-късно - натрупване на гной в ухото и изтичане след няколко дни. В този случай ушния канал се блокира само в това ухо, което се превръща в "убежище" за непредвиден елемент, а вторият чува нормално.

Не може да чуе ухото след студ

След преживяването на ОРЗ могат да страдат различни органи, а ако ухото не чуе, то е било подложено на възпаление и започва да се развива отит. Каква е същността на проблема?

Външното (външно) ухо, което е видимо за окото, наподобява тръба и "почива" в тимпаничната мембрана. От другата страна на мембраната е средното ухо във формата на въздушна камера, свързана с евстахиевата тръба с фаринкса. Основното състояние на нормалното чуване е същото налягане във всички части на ухото, за което отговаря еустацианската тръба. Ако има препятствие пред движението на въздуха, то се намалява остротата на слуха.

Продължителното изтичане на носа след настинка води до постоянно хиперемични лигавици, конгломерат на слуз. Напукването блокира въздухопроводимостта на евстахиевата тръба, причинява еустахит (тубо-отит), така че не чува ухото. В допълнение, при постоянно раздуване налягането в тимпаничната кухина значително се увеличава, блокира се и слуха изчезва.

Неприятният ефект след настинка може да даде и ушенца.

Съединител за ухо - лесно лечима глухота

ARD, ARVI, тонзилит, синузит, фарингит - всяко възпаление на органите за ОНГ може да остави течност в назофаринкса. Смесено със сиво и прах, което се втвърдява, се формира тапа, която сама по себе си няма да се реши.

Тапите се образуват и поради физиологичните особености на структурата на ухото. Първоначално, тесните ушни канали предизвикват стагнация на сярата, която става по-гъста и често не може да излезе сама.

Корк обикновено се оформя в едно ухо, а две уши с щепсели са рядкост. Основните симптоми на корк - леко понижаване на слуха на едно ухо, болка и замаяност.

Заложило уши от воды

Ако водата излезе навън (при плуване или небрежно измиване на ушите), ушите също могат да бъдат заредени. Ако водата е чиста и влагата бързо и напълно е премахната, няма да причини проблеми в бъдеще.

Неврит на слуховия нерв

Често се появява без синдром на болка, под формата на загуба на слуха, шум в ушите, по-рядко до тези симптоми, в зависимост от причината за неврит, остра болка в ушите, замайване, гадене, слабост, повишено кръвно налягане и телесна температура.

Смущенията на слуха, в зависимост от естеството на нервните увреждания, могат да бъдат едностранни или явни в двете уши.

Причини за увреждане на слуховия нерв:

• Всяка (бактериална или вирусна) инфекция може да причини неврит на слуховия нерв. Най-честите инфекции са грип, ТОРС, рубеола, "паротит" (епидемичен паротит) и менингит;

• Токсично отравяне (ототоксичност) с лекарства (антибиотици, противоракови, ацетилсалицилова киселина, хинин), химични вещества в индустрията, алкохолно и никотиново отравяне;

• краниоцеребрална травма, причиняваща подуване, нарушено кръвообращение и капилярни и артериални кръвоизливи;

• Характеристики на професионалните дейности под формата на повишен шум, акустична травма и вибрации (поради вибрационни заболявания);

• свързани с възрастта промени - хипертония, промени в слуховия апарат, нарушения на кръвообращението, инсулт;

• алергични реакции;

• избелване

Нарушаване на целостта на тимпаничната мембрана

Това е състояние, при което мембраната, разделяща средното и външното ухо, е повредена поради травма или предавано възпаление. Остри състояния с перфорация на тимпаничната мембрана се придружават от периодично кърваво изпускане и болка.

Степента на загуба на слуха при перфорирането на тимпаничната мембрана зависи от размера на лезиите и от наличието на мукопурулен ексудат. Ако лечението започне своевременно, то е възможно да се възстанови напълно остротата на слуха. В противен случай, загубата на слуха на повреденото ухо остава завинаги.

Не може да чуете ухото с външни или средни средни уртики

Възпалението на средното ухо и тимпаничната мембрана (отит на средното ухо) често се проявява на фона на ARI, дължащо се на излишък на слуз. Средният отит често се придружава от треска, винаги - болка и обратимо понижаване на слуха на едното или на двете уши.

Външният отит е бактериално възпаление на ушния канал, което обикновено се причинява от навлизането на патогенна микрофлора отвън. Дълбоко пълнене в ухото на чужди предмети, неспазване на хигиенните правила, къпане в мръсна вода - всичко това често води до външен отит. Основните прояви на болестта са силна болка, висока температура и частично не могат да чуят ухото. Не загрявайте ушите си или капете нищо!

С навременното лечение, слуха се възстановява напълно.

Если заложило уши в самолете

Обикновено явление, когато поема ушите по време на излитане и кацане на самолет. За превенция, трябва да отворите устата си малко в тези моменти, а също и да поглъщате движенията, веднага щом ушите ви започнат да лепят или се прозяват. Дъвчащата гума и резорбцията на подсладените таблетки също помагат.

Не чува ухо диагностицирането на болести

Специалистите по медицина са призовани да диагностицират слуховите нарушения. Само чрез определяне на причината и степента на глухота, лекарят ще предпише ефективно лечение. Щом почувствате намаляване на остротата на слуха, консултирайте се с отоларинголог (LOR).

Симптомите на запушване на ушите:

• Можете да чувате "вътре" не само гласа си, но и хората наблизо;

• постоянен шум или звънене в ушите;

• гладко главоболие;

• Шеповете на събеседниците са по-малко чути, или в слушалката на телефона.

Лекарят използва визуален преглед, анамнеза, аудиограма за определяне степента на загуба на слуха, в някои случаи - засяване на бактериална флора, радиография и CT.

Не чува ухото

Това условие се третира въз основа на причините, довели до това. След точна диагноза, лекарят ще предпише лечението.

Чуждестранно тяло. Когато не се чува едно ухо и има съмнения за чужд обект в него, не се опитвайте да действате сами - премахнете го с пинсети, кука, магнит и други абсурдни инструменти. Необходимо е възможно най-скоро да отидете в спешното отделение, защото всяко невнимателно действие може да увреди тъпанчето. Лекарят бързо ще измъкне чуждото тяло от ухото с помощта на специални инструменти и може би просто да го измие със солев разтвор и това ще е достатъчно.

Ухото е ипотекирано след студено. Преди да отидете на отоларинголог, можете да опитате стандартните методи за лечение. Разтварят се в чаша топла вода 1 чаена лъжичка сол и се изплаква с това решение през деня, всеки нос пасаж. След това отпийте вазоконстриктор ("Farmazolin", "Нафтизин" и т.н.), но не повече от три пъти на ден. Ако след тези мерки ринитът не намалява и ухото все още не чува, има възможност да се появи на експерта.

Когато ушите се поставят веднага след раздуването, можете да опитате "отключване" народни начини. Затворете носа си с пръсти, изтеглете въздух през устата си и започнете да издишвате през носа си, докато чуете глух звук и незабавно направете няколко поглъщащи движения. Добър ефект е и дъвката и едновременния масаж на външното ухо, можете да опитате да надуете топките.

Не се опитвайте да изкопаете нищо от ухото след настинка, не загрявайте и капете нищо без назначаването на лекар.

Корк в ухото. Понякога коркът излиза сам по себе си, но такива случаи са рядкост. Необходимо е да се отървем от него, защото се увеличава с времето, ухото не може да се самоизчиства и микробите ще се умножат в ушния канал. След като възпалителното лечение ще бъде сложно.

Вкъщи ушната куплунг се отстранява по няколко начина:

• легнете на проблемно ухо, заравяйте 3% водороден прекис, нагрети до 38 ° С, легнете в това положение, обърнете и изтрийте изтеклата течност с памучен тампон, повторете процедурата на следващия ден;

• Вдишвайте ухото със специално разработено аптечно решение.

Важно: Потопете капки и измийте ушния канал, потокът трябва да бъде насочен по дължината на стената му.

Не се опитвайте да удряте щепсела за ухо с щифт, фиби, клечка за зъби или игла - това е изпълнено с пълна глухота. Ако горните методи не работят, свържете се с отоларинголога - той бързо ще премахне запушалката и слуха ще се възстанови напълно.

Неврит на слуховия нерв. Лечението зависи единствено от причините за заболяването, което се извършва в стационарно състояние и може да включва:

• антибактериална и антисептична терапия;

• болкоуспокояващи, успокоителни, диуретици, подобряване на кръвоснабдяването, наркотици;

• витамини (главно В и С);

• обилно пиене;

• применение антидотов, дезинтоксикация;

• симптоматична терапия;

• физиотерапию;

• лечение на санаториума.

Обикновено невритът на слуховия нерв, причинен от промените, свързани с възрастта, е трудно да се лекува и избраната от пациента терапия се прилага непрекъснато до края на живота.

Неврит на слуховия нерв диагностируется только в кабинете у отоларинголога при помощи аудиограммы, и выявляется степень заболевания — от незначительной нейросенсорной тугоухости до полной глухоты.

Когато травматичният неврит трябва да се извърши RO череп, ЕЕГ, задължително е да се изследват не само ОНГ, но и офталмолог и невролог.

Пациентите с хроничен акутен неврит се подлагат на курсове на лечение (до два пъти годишно) и са на D-профил на аудиолога. Ако има пълна глухота, се препоръчва слухово изслушване.

Перфорация на тимпаничната мембрана Той се лекува с антибиотици и противовъзпалителни лекарства. Ако ефектът от лечението в рамките на един месец не е, тогава мембраната се възстановява чрез хирургическа интервенция.

При средни и външни отити обикновено предписано локално лечение с капки антибиотици в комбинация с капки или мехлем със стероиди, както и противовъзпалителни и аналгетични средства. Ако не се появи бърз ефект, антибактериалната терапия се предписва вътрешно.

Алкохолът, антибактериалните, хормонални капки и мехлеми и други процедури в домашни условия трябва да бъдат съгласувани с лекаря. Самолечението може да влоши ситуацията, което често води до частична загуба на слуха, ако не и до пълното.

Не мога да чуя ухото - лесни начини за предотвратяване

За да не познаваме проблемите с ушите, е достатъчно банална ежедневна грижа и малко внимание:

1. От външната страна ушната мида трябва да се измие със сапунена вода и да се избърсва.

2. Ушните пръчици трябва да се използват само за външно почистване на ушния канал, така че само памучната вата влиза в ухото, а не половината от самата пръчка.

3. Навременно лечение на инфекциозни заболявания.

4. Избягвайте постоянния и силен шум.

5. Да преглеждате отоларинголог най-малко веднъж годишно.

Като спазвате тези прости правила, ще се предпазите от много заболявания.

Share:
Comments