Да се ​​диагностицира нарцисизмът на дадено лице е възможно,

Американски учени са установили любопитен факт: да се разпознае нарцисистът в даден човек може да му бъде зададен само един въпрос. Според експерти, нарциси са толкова привързани към себе си, че не смятат, че егоцентризмът е в неблагоприятно положение, затова те признават любов към себе си с удоволствие.

Според изследователите това откритие е изключително полезно от практическа гледна точка. Днес, за откриване на егоцентризма, има специални тестове. Най-известният от тях е нарцисистичният личен въпросник, който се състои от 40 въпроса и оценява такива важни за нарцисизма показатели като суета, императивност, чувство за лично превъзходство, самодостатъчност, вярване, че околните хора са в постоянен дълг и т.н. този въпросник отнема 13 минути.

Проучването разкрива, че отговорът на въпроса колко човек се съгласява с възприемането му като нарцисист отне 20 секунди.

Учените смятат нарцисизма за сериозен проблем. Хората, които страдат от прекомерно самоуважение, не са склонни към самоусъвършенстване, защото са убедени в тяхното съвършенство.

Share:
Comments