Мигрената: плацебо прави чудеса

С главоболие най-често прибягваме до употребата на болкоуспокояващи. Оплакванията за наличие на мигрена са едни от най-често срещаните в кабинета на терапевта или невролог. Често мигрена води до различни психични разстройства, които намаляват качеството на живот на човек. Неотдавнашните проучвания на израелски учени обаче показаха, че главоболието може да бъде спечелено, без да се приемат лекарства.

В експеримента участвали 66 души, които са имали 450 мигрена атаки. Всеки пациент приема с тежко главоболие таблетка ризатриптан, лекарство, което се бори с мигрена. Въпреки това, някой е бил уведомен, че получават плацебо, вещество, което е празно, ефектът от който зависи единствено от вярванията на пациента в него. На някой беше казано истината. Лекарството е придружено и от различно психологическо раздяла: от отрицателен до неутрален.

Ако човек знае, че лекарството е било действително, болката му е намаляла наполовина, а положителното отношение значително увеличава терапевтичния ефект. Ако човек знаеше, че приема плацебо, болката му не се оттегля или той получава отрицателна конотация от лекарите. Учените заключават, че плацебо може да направи чудеса, които ясно показват терапевтична стойност. Основното нещо е вярата в възстановяването и позитивното отношение.

Share:
Comments