Лимфом - причини, симптоми, диагноза, лечение

Лимфомой наречено злокачествено заболяване на туморната природа, засягащо лимфната система, което представлява мрежа от съдове и лимфни жлези. Това е лимфната система, която циркулира тялото и почиства лимфата, както и движението на белите кръвни клетки-лимфоцити. Основната цел на лимфната система е да предпази тялото от инфекции.

Обичайно е да се разпределят лимфом на Hodgkin (лимфогрануломатоза) и неходжкинови лимфоми. Повечето лимфоми се състоят от бели кръвни клетки, наречени В- и Т-лимфоцити.

Лимфом - причини

Защо се появява лимфомът? Факт е, че функционирането на клетките в различните части на тялото е различно, но възстановяването и възпроизводството на клетките се случват идентично. Обикновено клетъчното делене е контролиран и подреден процес. Въпреки това, дори когато този процес е извън контрол, клетъчното делене не спира. Лимфомът се образува, когато туморът се развие в един или повече лимфни възли.

До момента няма точни данни за това защо някои хора получават лимфом, други не. Въпреки това, известно е, че някои фактори могат да увеличат риска от развитие на заболяването. На първо място, те включват слаба имунна система и някои заболявания, които увеличават риска от развитие на лимфом. Самата тя обаче не е инфекциозна болест и не може да бъде заразена от друго лице.

Лимфом - симптоми

Най-напред лимфомът се проявява от безболезнени уголемени жлези на шията, корема, аксиларните или слабините. Също така, лимфомът може да бъде придружен от червени петна по кожата, гадене, повръщане, коремна болка, кашлица или задух.

Има и така наречените В-симптоми, които се проявяват при някои хора, страдащи от лимфом. Те включват:

- нощни изпотявания - внезапна загуба на тегло; - треска, особено вечер и през нощта - сърбеж на кожата, който обикновено не е придружен от обрив, - голяма умора.

Разбира се, наличието на един или дори на няколко от тези симптоми не е причина да се подозира лимфом. Ако обаче останат повече от две до три седмици, трябва да посетите лекар.

Лимфома - диагностика

С увеличаване на лимфните възли или появата на други симптоми, които показват развитието на лимфом, се провежда изследване, което започва с лекаря, изследваща лимфните възли на шията и слабините, както и слезката и черния дроб за увеличение.

След това се извършват лабораторни изследвания под формата на подробен кръвен тест, за определяне на кръвните клетки и други показатели.

Рентгеновите лъчи на гръдния кош се използват също така за определяне на увеличаването на лимфните възли и наличието на други признаци на заболяването в гръдния кош.

И все пак, най-надеждният начин за диагностициране на лимфома е биопсията.

Лимфома - лечение и профилактика

Изборът на лечение се определя от типа лимфом и състоянието на пациента.

Лимфомите, които не напредват, в някои случаи могат да преминат без лечение, при условие, че пациентът ще бъде наблюдаван от лекар, хематолог или онколог. Първите признаци за развитие на заболяването, като увеличение на лимфните възли, повишена слабост, повишена телесна температура и т.н., са причината за незабавното започване на лечението. Ако лимфомът е от местно естество, се използва лъчетерапия - облъчване на лимфните възли, които са засегнати от тумора. Общите етапи изискват химиотерапия.

Изборът на метода на лечение трябва непременно да отчита индивидуалните характеристики на пациента и когато програмата за общо лечение е одобрена, лекарят трябва задължително да го обсъди с пациента и по негова молба с близките си.

Share:
Comments